Ömer ŞAHİN
Ömer ŞAHİN - Neler oluyor?

Bahçeli, gemileri yakacak mı?

AK Parti’nin HDP ile görüşmesi, milletvekili ve parti yöneticilerinden gelen açıklamalar bir anda gözleri MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin grup toplantısında yapacağı açıklamaya çevirdi.
HDP’nin kapatılmasını isteyen MHP lideri Devlet Bahçeli son günlerde yaşanan bu gelişmelere ne diyecek? AK Parti’ye sert tepki gösterip Cumhur ittifakını dağıtacak mı? Ya da erken seçim çağrısı mı yapacak?
Bahçeli’nin ortalığı toz dumana katacak açıklama yapmasını bekleyenlere kötü haberim var. MHP lideri PKK’yı ve HDP’yi sert sözlerle eleştirmeyi sürdürecek olsa da ne AK Parti ile kurduğu Cumhur İttifakı’nı bozacak ne de Türkiye’yi sandık başına götürecek bir açıklamada bulunmayacak. Devletin ve milletin 'Bekası' gerekçesiyle olup bitenleri bir ölçüde sorun yapmayacak. Eleştiri oklarını her zaman olduğu gibi muhalefet partilerine yöneltecek. 6’lı Masa’nın altında HDP parmağı aramaya devam edecek.
Her şeyden önce şunu kabul etmek gerekiyor. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kritik kararları MHP lideri Devlet Bahçeli ile önceden görüşüyor. Bahçeli’ye rağmen herhangi bir adım atılmıyor. Hatta AK Parti’nin yapacağı köklü değişimlerin ilk işareti bizzat Bahçeli tarafından veriliyor.

Kürt açılım mı geliyor?

AK Parti’li bakan ve parti yöneticilerinin HDP’ye yaptığı ziyaret gelişi güzel yapılmadı.  
Meclis’teki görüşme Erdoğan’ın onayıyla gerçekleşti. Başörtüsü ve aileye ilişkin Anayasa değişikliği paketi için HDP’ye gidileceği konusunda MHP de bilgilendirildi. Dolayısıyla Erdoğan’ın onayı ve Bahçeli’nin bilgisi dahilinde yapılmış oldu bu ziyaretler.
HDP ile yıllar sonra yapılan resmi görüşmenin ardından AK Parti’nin yeni bir Kürt Açılımı mı yapacağı sorusu da haklı olarak tartışmaya açıldı. Bu soruya hem evet hem de hayır cevabı verilebilir. Daha önce yaşadığımız yani Habur’dan geçiş görüntülü, çadır mahkemelerinin kurulduğu HDP’lilerle ortak masa etrafında görüntülerin verildiği bir açılım mümkün değil. MHP ile ittifak devam ettiği sürece böyle bir adım atılması zaten imkansız. Ancak, Kürt seçmene dönük üsluptan başlayarak farklı açılımlar olacağını söyleyebiliriz. Bir süredir bunun alt yapısı için çalışma başlatılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır seyahati ve sonrasında hız verildi bu çalışmalara.  Bu “açılım” ın odağında HDP olmayacak. Selahattin Demirtaş’ı da dışlayacak bir stratejiyi benimsiyor AK Parti. Kürt kanaat önderleri ile görüşülüyor. Şehir Buluşmaları adı verilen Bakan ve parti yöneticilerinin katıldığı toplantılara o şehrin HDP’de görev yapmış dahi olsa kanaat önderi bilinen isimleri çağrılıyor. Bu açılım daha çok aşırı politize olmamış muhafazakar değerlere bağlı AK Parti’ye küskün Kürtleri kapsıyor. AK Parti’nin seçimlere doğru HÜDA Par ve Yeniden Refah Partisi ile de dirsek temasına girerek Kürt oylarında yaşadığı kaybı telafi etmeye çalışacağı konuşuluyor.

Toplam 3089 defa okunmuştur.

Ömer ŞAHİN diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.