Ömer ŞAHİN
Ömer ŞAHİN - Neler oluyor?

CHP'li Gürsel Tekin: Sedat Peker 1 Numara. Her dediği doğru çıktı.

Ömer ŞAHİN - Ankara
Suç örgütü lideri Sedat Peker, yeni iddialar ile yine gündem belirlemeye devam ediyor.
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Sedat Peker’in neredeyse nokta atışla, anahtar teslim bilgiler verdiğini ve toplumun da bununla yakından ilgilendiğini söyledi.

omer-sahin-gursel-tekin.jpg

Arama motoruna girince bakıyorsunuz Sedat Peker 1 numarada.
Bu çok vahim bir durum. Bunca olay, aktör var iken Sedat Peker’in bir numara olması toplumun bu meseleyle ne kadar yakından ilgili olduğunu gösteriyor.
İlk günden itibaren Sedat Peker’in söylediklerinin, bilgi ve belgelerinin tamamı doğru çıktı.
Birileri çıkıp buna yalan, iftira diyemedi. Kıbrıs’taki olaydan içerdeki ticaret, siyaset, mafya ilişkilerine kadar… Maalesef şunu görmüş olduk: Türkiye büyük bir çürüme yaşamış. Sedat Peker kendisini de içine katarak bunun fotoğrafını gösteriyor bizlere. Suç ortaklığının belgelerini paylaşıyor. Savcıların derhal soruşturma başlatması, kamuoyunu aydınlatması gerekir. Kimin ne olduğunun önemi yok artık. Söyledikleri hepimizi ilgilendiriyor. Halk, ucuz ekmek kuyruğunda beklerken trilyonlarca rüşvet alanları görmezden gelebilir miyiz? İtalya, İspanya 1990’larda temiz eller operasyonu yaptı. İktidar değişimi ile birlikte bizde bunu yapmalıyız.”

CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin son zamanlarda ilginç çalışmalara imza atıyor.
Sokaktaki vatandaşı, parkta emekliyi, pazarda ev kadınlarını dinliyor.  İstanbul’u semt semt geziyor. Son 6 yılda 90 bin km yol yaptığını söylüyor. Ekonomik kriz, Sığınmacılar, barınma sorunlarıyla ilgili raporlar hazırlıyor. Tekin, izlenimleriyle birlikte ülke gündemini abcgazetesi.com'a değerlendirdi.

İstanbul’da 2 milyon 200 bin sığınmacı

Gürsel Tekin, “göçmen-sığınmacı” sorunuyla ilgili 2011 yılından beri çalıştığını ve bu konuyu kendisine dert edindiğini söyledi. Uzmanlar ve 120 muhtar ile birlikte çalışarak İstanbul’un “Sığınmacı Haritası” çıkardıklarını ve şu anda göçmen konusunda en sağlıklı çalışmanın kendilerinde olduklarını belirten Tekin şunları söyledi:

2011 yılından beri ülkeyi yönetenleri uyarmaya çalıştık, büyükşehirlerde güvenlik sorunu doğacağını söyledik. İstanbul’da 73 ülkeden 2 milyon 200 bin sığınmacı yaşıyor. 56 mahallede yabancılar ağırlıklı, mahalle isimleri bile değişti. “Suriye, Irak, Filistin vb” mahalleler oluştu. Meclis’te soru önergeleri verdim. “Bunların kaçı seçmen?” sorusuna cevap vermedi bakanlık. Biz de kendi imkanlarımızla araştırınca gördük ki göçmen bildiklerimizin önemli bir kısmı seçmen olmuş.  Göçmenler artık hükümet ile birlikte ekonomik krizin sebebi görüldüğü için öfke çoğalıyor. Bunlar ucuz işgücü görülüyor. 2.5 milyon günlük çalışan insanın yüzde 70’i işini kaybetti. 1 milyon yeni konut ihtiyacı doğdu.  Bugün AK Parti’nin güçlü olduğu yerlere bile gitseniz, “Bu sığınmacıları gönderin size oy vereceğiz”  diyorlar.

İç savaş iddiası

Gürsel Tekin, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın “İç savaş” kaygısına katılmıyor ancak ülke geleceği açısından büyük risk bulunduğunu söylüyor. “Bu şekilde nereye gideceğimiz belli değil “ diyen Tekin, iktidar değişimi halinde sorunun  çözüm planını da anlattı:

Önümüzdeki yılların en önemli konularından birisi budur. Biz Birleşmiş Milletlere, uluslararası kuruluşlara üyeyiz. Onlarla görüşeceğiz. Bugün Ortadoğu coğrafyasında enerji kaynakların tamamında batılı şirketler var. Nimet onların külfet bizim olmaz. Arap TV’sine söyledim: 56 ülkenin tamamında saraylar var. Yöneticiler zengin iken vatandaş sefalet içinde. Bunca kaynağa rağmen bu sefalet yazıktır, günahtır. Hayır kardeşim, bu kader olamaz. İslam, Arap coğrafyasında  barış, kardeşlik süreci başlatmalıyız. İslam dünyasıyla barış içinde olmalıyız. Bunların tamamını göndermek zor olabilir. Tarihi yarımadanın yapı stoklarının yüzde 16-17’si el değiştirmiş durumda.

gursel-tekin.jpg

Barınma krizi

Gürsel Tekin’in hazırladığı son raporlardan birisi de barınma sorunuyla ilgili.

Konut ihtiyacı ve kira artışları alarm veriyor. Çok ciddi bir barınma kriziyle karşı karşıyayız. ‘Türkiye’nin Kira Haritası’nı çıkardık. Gördük ki, son bir yılda kira artışı yüzde 150’yi bulmuş.
Ülke genelinde ortalama kira bedeli 4 bin 500 TL’yi aşmış durumda. En çok artış Muğla, Antalya , İzmir ve İstanbul’da. Ortalama kira 4 bin 500 TL’yi geçmiş durumda.

Cumhur İttifakı yüzde 27’ye düştü, seçim ilk turda biter

Gürsel Tekin iddialı siyasi tahminlerde bulundu:

Bırakın yüzde 40’ı Cumhur İttifakı (AK Parti-MHP-BBP ) oy toplamı yüzde 27’yi aşmaz . Klasik muhafazakar, milli görüşçü kitle AK Parti’yi terk etti. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalmaz, millet ittifakı ilk turda seçimi kazanır.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığının kamuoyu tarafından piyasa tabiri ile “satın alındığını” savunan Gürsel Tekin, “Kemal Bey fıtratı gereği görev insanıdır. Görevden kaçmaz. Her ne kadar 6’lı masanın ana lokomotifi CHP olsa da masadaki liderlerin tercih ve iradelerini esas alır" dedi,

Kılıçdaroğlu’nun Özal ve para sırrı

Kılıçdaroğlu’nun  devlet ve siyaset deneyimine sahip olduğunu görevini de tarafsızlık içinde yapacağından endişeleri olmadığını vurgulayan Gürsel Tekin, “siyasetçi-para “ ilişkisinin önemli olduğunu anlatırken ilginç bir anekdot aktardı:

Genel Başkanımız siyasete girmeden önce bir şirkette çalışıyordu. Siyasete atılınca istifa dilekçesini veriyor.
Şirket yetkilisi; ‘Ayda iki kez toplanıyoruz. Siyasete girmeniz burada çalışmanıza engel değil’ diyerek devam etmesini istiyor.
Kemal Bey ise, ‘Hem siyaset hem burası olmaz’ diyerek imzayı atıp çıkıyor.
Bizim Kemal Bey’in para ile ilişkisi ancak yenge ‘ekmek al gel’ derse olacak derecede. Birkaç ay sonra bankaya gidince hesabında fazlalıkları görüyor. Meğer şirket yetkilisi her ay maaş yatırmayı sürdürmüş. Kemal Bey ne yapmış biliyor musunuz?
Parayı o günkü faiz kurunu ekleyerek iade etmiş. Hazreti Ömer’in ahlakını örnek alan bir insandır. Soruşturmayı yapan bürokrattan bizzat dinlemiştim. Rahmetli Turgut Özal da Başbakan iken,
'Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili çok sayıda şikayet var gidip inceleyin' diyor.
Gittiklerinde dosyaları hazır halde buluyorlar Kemal Bey’i.
Özal’a gidip, ’Bu kadar inceleme yaptık tertemiz çıktı” diyorlar. Özal da, ‘O zaman sahip çıkın‘ diyor.
At izinin it izine karıştığı böyle dönemlerde Kemal Bey gibi temiz insanlara ihtiyacımız var bizim”

Biz eşkıya mıyız ki hesap soralım?

Sıkça konuşulan konu başlıklarından birisi de iktidar değişirse neler olacağı. Rövanşizm mi yaşanacak? Bürokrasi toptan görevden mi alınacak? AK Parti’li olanlardan hesap mı sorulacak? Partizan kadrolaşma mı olacak?

Hesap sormak ne demek? Biz eşkıya mıyız ki hesap soralım.
Hesap sorma olmaz. Hukuk sistemi çalışacak. AK ile Kara ayrılacak. Bürokraside namusuyla çalışan pırıl pırıl AK Parti’li, MHP’li insanlar biliyorum.
En üst düzeyde olup çocuğuna burs dilenen tanıyorum. Temiz insanlara sahip çıkmak bizim namus borcumuzdur. Kire bulaşan sağcı, solcu fark etmez hukuk önünde hesabını verir. Tanıma fırsatım olmadı ama yolsuzlukları tespit ettiği için bedel ödeyen 2017 yılının Sayıştay Başkanvekili CHP iktidarında en iyi yerde olur. Gezi’deki Fuat Hoca’nın Türkiye’nin barışına katkısı memur Teoman’ın dürüstlüğü unutulmaz. Fuat Hoca o günden beri iyi dostumdur. Onun izni yok ama bir şey anlatayım. 2014 ya da 15 yılında belediyeye daire başkanı yapmak istediğimizde, ‘Başkanım teşekkür ederim ama insanlar bana ‘bunları makam için yapmış’ derler diyerek kabul etmedi.'

İstanbul’dan Anadolu’ya kaçış var!

1983 yılından bugüne siyasetin içinde olduğunu ve bütün krizleri incelediğini söyleyen Gürsel Tekin, şu anda son 40 yılın en “sefaletli dönemi”nin yaşandığını öne sürdü. “Tencerelerde et değil dert pişiyor” diyen Gürsel Tekin, intiharlar, boşanmalar, çocuk kayıplar, evden kaçmalar ve uyuşturucu kullanımında büyük artışlar olduğunu söyledi. Gürsel Tekin, “Taşı toprağı altın” denilerek akın akın gelinen İstanbul da tersine göç başladığını anlattı:

1.Dünya savaşından sonra ilk kez İstanbul’dan tersine göç var. O zaman yakın bölgelere kaçışlar olmuştu. Son 3 yılda 1 milyon insan İstanbul’u terk etti. Göç hızlanarak devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin geriye dönük hizmet biriminde 2 bin 500 aile sırada bekliyor. Anadolu’nun 3-4 vilayetinden daha kalabalık sayıda insan da kayıp durumda.

Başkanlık Sistemi’nin tek iyi yönü…

6’lı Masada yer alan partilerin tabanları birbiriyle uyumlu mu? Gürsel Tekin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin belki de tek iyi tarafının 6 siyasi parti tabanını bütünleştirmek olduğunu kaydetti.

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek, DEVA ve Demokrat Parti adeta ailenin bir kolları gibi oldu. Nereye gitsek olağanüstü ilgi görüyorum. Birbirimizi tanıdık, önyargılarımızı unuttuk. Bütünleştik…

Z Kuşağı ve Kürt seçmenin önümüzdeki seçimin kilidi olacağı konusunda genel bir görüş hakim. Gürsel Tekin, Z Kuşağı’nın CHP’ne yaklaşımını şöyle değerlendirdi:

6 yıldır dolaşıyorum. Birkaç yıl öncesine kadar Z kuşağı otobüsümüze bile bakmazdı. Şu anda 12-25 yaş arası çocuk ve gençlerin ilgisi o kadar yoğun ki anlatamam. Sandıkta etkili olacaklar. Onların sürprizine herkes hazır olsun.

HDP ile gizli iş çevirmiyoruz

6’lı Masa ve CHP’nin HDP ile gizli iş çevirmediğini de söylüyor Tekin.

Hükümetin kimlerle iş tuttuğunu biliyoruz. Bizler sadece meşru siyasi partilerle görüşüyoruz ki bu da çok doğaldır. HDP ile alış veriş söz konusu değil. 2019 yılında CHP’ye oy verdikleri doğrudur. 1994’den itibaren Erdoğan’a Ali Müfit Bey’e rahmetli Topbaş’a oy verince sorgulanmıyor da Ekrem Bey’e verince sorgulanıyorsa bu ayıptır. Herkes tercihini değiştirebilir. Kürtler de herkes gibi demokrasi, barış ,huzur istiyor. Bunu kimde görürlerse oraya oy verirler.

Son bir not: Kendisi bu konudaki sorulara cevap vermese de Gürsel Tekin’in ismi yeniden CHP İstanbul İl Başkanlığı için geçiyor. 

Toplam 3966 defa okunmuştur.

Ömer ŞAHİN diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.