Ömer ŞAHİN
Ömer ŞAHİN - Neler oluyor?

Erdoğan aradığı morali üzümde mi buldu?

Bu giriş cümlesi  muhalefetin canını sıkıp, bazı okurları şaşırtabilir ama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  aradığı morali Manisa’da buldu denebilir. 
Erdoğan, 3 yıl aradan sonra geliyordu Manisa’ya. 
Miting meydanına varıldığında partinin epey bir uğraş verdiği anlaşılıyordu. Genel merkez yöneticileri, il milletvekilleri ve parti teşkilatı son bir haftadır bu mitinge hazırlanmış ve her detay neredeyse düşünülmüş.
Hava sıcaklığı 40 derecenin üstündeydi buna rağmen meydan dolmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 50 bin kişi dediği kalabalık merkez ve 17 İlçeden gelenlerden oluşuyordu. Dediklerine göre çevre illerden seçmen taşınmamıştı.
Erdoğan, toplu açılışlar için gelmişti ve bunların bir kısmı MHP’li Büyükşehir Belediyesi’ne aitti. Zaten kürsüye ilk çıkarılan isim Belediye Başkanı Cengiz Ergün oldu. Bir nevi Cumhur İttifakı'nın ortak mitingi görüntüsü doğdu. Erdoğan, AK Parti’li iki merkez ilçeyi değil MHP’li Büyükşehir Belediyesini ziyaret ederek jest yaptı.
Meydana devasa resimleri asılan Erdoğan için “Asrın Fatihi“ gibi övücü pankartlar binayı kaplamıştı.
Bir köşede asılan, “Erdoğan iki gözüm, çok kıymetli bu üzüm, altılı masadan bir şey çıkmaz, yine sende çözüm” yazısı Cumhurbaşkanlığı mesajı olarak bez afişte sallanıyordu  Erdoğan’ın göreceği şekilde. 
O sıcakta gelen kalabalığın odaklandığı nokta ne “Bay Kemal” eleştirileri ne de yapılan yol, hava limanı hizmetleri ya da bakanların verecekleri müjdelerdi. Manisa’nın gözü kulağı Erdoğan’ın Bay Kemal'e yapacağı eleştirilerden çok açıklayacağı üzüm alım fiyatındaydı.
manisa1.jpg
Rize için çay, Ordu-Giresun için fındık ne ise Manisa için de üzüm odur denebilir.
Gerçi şehrin tek geçim kaynağı bu değil. Manisa ekonomik krizden en az etkilenen illerden. Şehirde istihdam sorunu yok deniyor. Alım gücü düşse, kiralar artsa da ekonominin çarkları dönüyor. Çünkü tarımın yanı sıra güçlü sanayiye sahip. Bu açıdan şanslı bir il.
50 bin ailenin bağcılıktan geçim sağladığı üzüm ise şehrin simgesi. 320 bin ton rekolte bekleniyor ve bunun yüzde 85’i ihraç ediliyor. Üzümden sağlanan gelir şehir ekonomisinin lokomotifi durumunda.
Geçen yıl 13 TL olarak açıklanan üzüm fiyatı ne kadar olacaktı? Şehrin bir numaralı gündem buydu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklayacak olması beklentiyi üst düzeye çıkarmıştı. Daha önce Başbakanlığı döneminde bile açıklamadığı üzüm fiyatını bu sefer Cumhurbaşkanı olarak  ve ilk kez açıklayacaktı. 

Beklenti 25 lira civarındaydı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 35 TL, CHP’nin 2 dolar olarak açıklanmasını istediği üzüm için genel beklenti 25 lira civarında fiyat belirleneceğiydi.
Şehirde miting öncesi kiminle konuşsam 25 TL  civarında bir fiyat beklediğini, bunun altında yapılacak açıklamayı kabul etmeyeceklerini üstünün ise iyi olacağını söylüyordu. 
Erdoğan’ın açıkladığı 27 TL’nin nasıl karşılandığından önce o rakama kadar neler yaşandığına ilişkin gece yarısına kadar yaptığım görüşmelerden edindiğim bazı bilgileri aktarayım.
Üzüm fiyatı kimseye önceden söylenmiyor ancak bir gece önce Ankara’dan gelen haberler AK Parti’lilerin morallerini bozuyor.
“Üst düzey” parti ve bakanlık yöneticilerden kimisi “plakanız 45’in yarısı gibi düşünün” kimisi de “23 lira civarı” diye tüyo verince milletvekilleri, teşkilatlar ve partililerin canı sıkılıyor. “Eğer bu fiyat olacaksa meydan boşalır, otobüslerimiz taşlanır…Cumhurbaşkanımıza bunu açıklatmayın, bakan açıklasın “ diyenler oluyor. 
Ve gece yarısı telefon trafiği işliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bu konunun miting öncesi konuşulması gerektiğinde karar veriliyor. Peki, bunu kim söyleyecek? 

'Bülent Abi' devreye girdi

İşte bu noktada “Bülent Abi” den yardım isteniyor. Bir gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından mitinge davet edilen Bülent Arınç’ın şehre geleceği bilindiği için devreye girmesi isteniyor.
Erdoğan, mitinge İstanbul’dan Arınç ise karayoluyla Ankara’dan ayrı ayrı geliyorlar. Arınç, üzüm fiyatını da konuşmak için Manisa’dan İzmir’e Erdoğan’ı karşılamaya gidiyor ve oradan Manisa’ya helikopterle birlikte geçiyorlar. Tarım Bakanı Vahit Kirişçi ve bakanların da olduğu helikopterde Arınç üzüm fiyatıyla ilgili beklentileri ve durumu Erdoğan’a yol boyunca anlatıyor. Üzüm için 25 TL’nin “psikolojik eşik” olduğuna vurgu yapıyor.
Helikopter şehre indiğinde üzüm fiyatı halen belirsizliğini koruyor. Arınç ve Tarım Bakanı Kirişçi, Erdoğan’dan önce kürsüye çıkarak kısa konuşma yaptılar ama hiç birisi üzüm fiyatı konusunda renk vermedi. Erdoğan konuşmasının sonuna doğru üzüm fiyatını açıkladığında meydandaydım ve doğrusu fiyatın meydana gelenlerde memnuniyet oluşturduğunu gördüm. 
Ankara’dan bir gece önce 22,23 tüyosu alan partililer için 27 lira sürpriz olmuştu.  
Manisalı olan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel bu rakamı “Manisa’ya hakaret “ olarak değerlendirdi ve 2 dolar olması gerektiğini savunan twit attı. Muhalefetin rakamdan tatmin olmasını bekleyemeyiz. Onların beklentisi daha yüksekti. Manisa’nın geneli için net bir şey söyleyemem ama miting öncesi yaptığım görüşmelerde rakamın 25 TL olarak açıklanacağı tahmin ediliyordu. Erdoğan’ın o rakamı aşması kimilerince sürpriz oldu. Seçim yılına girildiği için bunu normal görenler de az değil. Miting sonrası AK Parti milletvekilleri, parti yöneticilerinin olduğu ortamda 2 saate yakın bulundum. Bazı MHP’li yerel yöneticilerde vardı. Onlarda tam bir zafer havası vardı ve fiyattan da mitinge gelen kalabalıktan da çok memnunlardı. Büyükşehir ziyareti sonrası Yunus Emre Belediyesi’nin yaptırdığı camiye giden ve orada müezzinlik yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da şehirden moralli ayrıldığını söylüyorlardı.
Erdoğan’ın Manisa’ya  gelişi ve gidişinde herkesin mutabık kaldığı olumsuzluk şehir içi trafikte yaşanan karmaşaydı. Araçlar uzun süre yollarda tutuldu ve bu durum kimi AK Parti’lileri de çileden çıkardı. “Bugün meydanda kazandıklarımızı trafikte kaybedeceğiz “ diye söylenip durdular. 
manisa-arinc-manisa.png

Arınç kürsüye çıktı
MHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün Ankara’ya gidip törene Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi de davet etmişti ama Devlet Bey gelmedi. Eğer gelseydi ortaya ilginç bir görüntü çıkacaktı. Bahçeli’nin sert eleştirileri ile başlayan polemik sonrası Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeliğinden ayrılmıştı Bülent Arınç. Eğer katılım olsaydı Arınç ile Bahçeli birlikte görüntü verecekti. 
Son dönemdeki çıkışlarıyla dikkatleri üzerine çeken TBMM eski Başkanı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti ile geldiği Manisa’da uzun bir aradan sonra kürsüye de çıktı. Arınç, program bitiminde de Erdoğan ile birlikte İstanbul’a geçti. 
AK Parti cephesinden görünüm böyleydi.
Manisa, 3’lü yarışa (AK Parti, CHP, MHP) sahne olan nadir illerden. İYİ Parti’de şehirde iddialı hale gelmiş. Üzüm fiyatı bakalım siyasi dengeleri nasıl etkileyecek? 

Twitter: https://twitter.com/omer_sahinn

 

Toplam 2330 defa okunmuştur.

Ömer ŞAHİN diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.