Prof. Dr. Sait Yılmaz
Prof. Dr. Sait Yılmaz - Yazar

İcat Etmek & Mucit Olmak..

Hayatınız bir şekilde geçiyor, bazen “Neden geldim bu dünyaya diyorsunuz” ya da “Hayatınızın bir anlamı var mı” diye sorguluyorsunuz. Aileniz ve geçim derdiniz zaten tüm zamanınızı alıyor ama pazar günü canınız sıkılıyor. Üzücü olan insanların boş zamanlarında bile ne yapacaklarını bilmemeleridir. Çünkü insan iş telaşından sıyrılınca içindeki boşluğu hisseder ve yaşamının içerikten yoksun olduğunun farkına varır. Tatil depresyonu, emekli ve yaşlıların da yaşadığı krizler buna benzerdir.

Eksik olan hayatımızın anlamını bulamamış ya da araştırmamış olmanız. Uğrunda yaşamaya değer bir anlam bilincinden uzak olan insan, kendi içindeki boşluk duygusu altında ezilir, “varoluşsal boşluk” durumuna yakalanmışlardır. Bu tür durumlarda, cinsel libido, varoluşsal boşlukta serpilip yayılır. Hâlbuki herkesin yaşamında özel bir mesleği veya uğruna ömür harcanacak bir misyonu var. Yaşam görevinin topluma karşı mı yoksa kendinize karşı mı olduğuna karar vermek sizin görevinizdir.

Şimdi salgın hastalık dönemindeyiz ve genellikle daha tembel bir yaşam sürmek zorunda kaldınız. Bu dönem, hayatınızda büyük bir iş yapmak, kalıcı bir eser bırakmak için gerçek bir fırsat olabilir. Örneğin bir şey icat edebilir, mucit olabilirsiniz. Belki bunu istiyor ama nasıl yapacağınızı bilmiyorsunuz ya da böyle bir yeteneğiniz ya da eğitiminiz olmadığını düşünüyorsunuz ama yanılıyorsunuz. Herkes insanlık için beklenmedik bir katkı sunabilir, bir icat yapabilir, yeter ki bunu isteyin.

Öncelikle önyargılarınızı bir kenara bırakın ve şunları unutmayın;

- En büyük mucitlerin, tarihe ismi geçenlerin pek çoğunun icatlarını yaptıklarında doğru dürüst bir eğitimleri yoktu, yani illa bir profesör ya da bilim insanı olmanız gerekmiyor.

- “Bu konu, akıl ile çözülemez, aklın gücü sınırlıdır” demeyin, bugüne kadar olduğu gibi akıl her şeye muktedirdir, Tanrı ‘akıl’dadır ve bize aklımız en büyük rehberdir.

- Hayal ettiğiniz her şey gerçekte de vardır; icat yapmanın birinci kuralı önce hayal etmek sonra onu yapmaya çalışmaktır, hayallerinizi sınırlamayın ve ciddiye alın.

- İcat yapmak boş zaman işi değildir; başarılı olmanın anahtarı; “odaklanmak”tır. En başarılı olanlar, genellikle geçim sıkıntısı olmayan ve yalnız yaşayan insanlar içinden çıkar.

- Bilim ve teknolojinin aynı şey olmadığının farkında olun; bilim elektriği veya mikrobu bulur, teknoloji ise bu buluştan ampul ya da mikroskop üretir, asıl ihtiyaç ‘bilim’dir.

- Son olarak, icat etmek ve yenilik yapmak farklı şeylerdir; icat etmek bir ürünü ilk defa ortaya çıkarmak, yenilik ise mevcut bir ürüne önemli bir katkıda bulunmaktır.

Bu makalede konumuz sizsiniz. Evinizde bir amatör ya da bundan sonrasında profesyonel olarak nasıl bir mucit olabilir ya da icat yapabilirsiniz. Size bunu mümkün olduğu kadar basit bir dille anlatamaya çalışacağım. Bu makale, sizi çok zengin edebilir, hayatınızı değiştirebilir, hatta dünyayı kurtaracak bir şey yapmanıza yol açabilir.

Nasıl icat edebiliriz?

İcat etmek, fantastik bir iştir, bu hayatı yaşadığına göre bu fırsatı da kaçırma. Hayatının bir anlamı, geride bıraktığın bir icadın olsun. Yeni şeyler yapmaktan, yeni yöntemler bulmaktan asla çekinme ve yılma.

Peki, icadınız ile ilgili bir harita ya da tasarım nasıl yapacaksınız? Bunun da çok zor olduğunu düşünmeyin;

- Şimdiye kadar elinizde icat edebileceğiniz şey ile ilgili bir liste var. Şimdi neleri daha etkin ya da kullanışlı yapacağınıza karar verin. Bu kararı verirken ekonomik değerini de düşünün.

- Kafanızda olan icat ile ilgili okumaya başlayın, notlar alın, karşılaşabileceğiniz sorunlar için bol bol bilgi edinin ya da bilgiyi nerede bulacağınızın farkında olun.

- Patent incelemeleri ya da internet araştırması yaparak, daha önce yapılmış çalışmalar ya da ürünler ile sizin tasarımızın benzerlik ve farklılıklarını tespit edin.

- Belki de sizin çalışmanız daha önce yapılmış ve patent hakkı alınmış olabilir. Eğer öyle ise tasarımınızı başka bir yönde geliştirin.

- İcat ve tasarım için pek çok şirketin (InventHelp vb.) danışmanlık hizmeti verdiğini ve bunlardan yararlanmayı unutmayın.

- Fikirlerinizi detaylandırmadan önce uzman kişiler ya da güvendiğiniz kişiler ile tartışarak, beyin fırtınaları ile ortak aklı kullanmaya çalışın.

- Perakende ürün satıcıları ile konuşarak, piyasanın ihtiyacı veya hangi tür özelliklerin daha iyi değer taşıyacağı hakkında fikirlerinizi olgunlaştırın.

- İcat süreci her zaman kolay değildir, yol boyunca pek çok engelle karşılaşırsınız. Asla cesaretin kırılmasın, imhasız yoktur, sadece çözüm zaman alır.

- Unutmayın, pek çok mucit icatlarını ilk deneme düşünememiş, tasarlayamamıştır. Tasarım zaman, gayret ve sabır ister. Asla vazgeçme!

            Tasarım konusunda pek çok kitap ve makale var, bunlardan yararlanabilirsiniz.

            Evinde mucit olmak isteyenler için daha bir icat planı önerelim;

(1) İlgi duyduğun icat alanlarını belirle. (İlk beş tanesini yaz).

(2) En iyisini seç. (En cazip gelen anahtar kelimelere göre seçim yapabilirsin).

(3) Odaklan. (Seçtiğin konu ile ilgili aklına gelen en az 10 detayı belirle).

(4) Yeniden en iyisini seç. (Detaylar içinden en heyecan verici olanı seç).

(5) Görsel bir taslak çiz. (Bilinçaltından gelen fikirleri kağıda dök, hayalini resimle).

(6) Tasarımını geliştir. Bu safhada acele etmeden ve dikkatlice aşağıdaki soruları kendine sorarak ilerle. İşte, icat ediyorsun;

- Nasıl küçük değişikliler yapabilirim?

- Tasarımda üstün ya da aşırı olan nedir?

- Onu nasıl daha etkin hale getirebilirim?

- Tasarımın problemleri nelerdir? Onu ne yavaşlatıyor ya da engelliyor, eksik olan parça nedir?

- Hangi parçası başka bir ürünün geliştirilmesinde kullanılabilir?

- Bu ürünün başka kullanım alanları neler olabilir? Bu ürünün en çılgınca veya en aptalca kullanım yöntemi nedir?

Makalenin devamı ve geniş versiyonu için;

https://www.academia.edu/44695511/%C4%B0cat_Etmek_and_Mucit_Olmak_

Toplam 4094 defa okunmuştur.

Prof. Dr. Sait Yılmaz diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.