Yılmaz Polat
Yılmaz Polat - ABD''deki TÜRKEN Vakfı''na milyon dolarlık bağışları kimler yapıyor?

ABD''deki TÜRKEN Vakfı''na milyon dolarlık bağışları kimler yapıyor?

Ensar Vakfı'yla TÜRGEV Vakfı ortaklaşa 2014 yılında ABD’de 'öğrencilere eğitim, burs, kalacak yer ve kültürel bilinçlenmeyi teşvik etmek amacıyla' New York’ta TÜRKEN Vakfı'nı kurdu. Vakıf vergiden muaf 501 (C) statüsünde  ABD Vergi Dairesi IRS'e kayıt yaptırdı. ABD'de bağış toplama yetkisine sahip.

İLGİLİ HABER: ABD'deki Türken Vakfı'na milyonlar akıyor

IRS'nin '990 no.lu' vakfın kurulduğu yılki vergi formuna bakıyorsunuz '24 milyon 460 bin 759' dolar bağış yapıldığı bilgisi var. Son yaptığım araştırmada bu rakam '43 milyon 680 bin 873 dolara’ ulaşmış.

TÜRKEN Manhattan'ın göbeğinde milyon dolarlık bir bina satın aldı, yerine 21 katlı bir 'Türken-Evi'  inşaatı yapıyor.  Vakıf binanın projesi için 'Perkins+Will Amerikan şirketiyle anlaştı.

IRS Vergi formunda milyonlarca dolar bağışın kimler tarafından yapıldığı yer almıyor. Şüphesiz bağışı yapanlar kişisel vergi formunda zorunlu olduğu için bildirmişlerdir.

İLGİLİ YAZI: New York’ta milyonlarca dolarlık TÜRKEN Vakfı

TÜRKEN'in bağış olarak topladığı paradan New York'taki Albanian İslamic Cultural Center'a  'eğitim bağışı' adı altında  '312' ve  '492' biner dolar verdiği görülüyor. Vakfın Başkanı Erdoğan'ın kuzeni Halil Mutlu. Yönetim kurulunda tanıdık daha birçok isim var.

Vakıf yönetimi, ABD sistemi içindeki şeffaflığı Türkiye'ye yansıtıp bağış yapan 'eğitim severleri' açıklasa da bu muhterem kişileri alkışlasak.

Bir hatırlatma:
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2017 yılı Eylül ayında TÜRKEN Vakfı'nın New York'ta gala yemeğinde yaptığı konuşma, gazete manşetlerinde 'Erdoğan: Batı'ya eğitim için gidenler gönüllü ajan haline geldiler' başlığıyla yer almıştı. Vakıf bursuyla ABD'de kaç öğrenci okuyor bilmiyoruz ama umarız 'tuzağa düşmüyordur!'
 

Toplam 1489 defa okunmuştur.

Yılmaz Polat diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.