Yılmaz Polat
Yılmaz Polat - ABDyle derin diplomatik kriz

ABDyle derin diplomatik kriz

Rıza Sarraf ve Fethullah Gülenin iade isteği ile İzmirde papaz Andrew Craig Brunsonın tutuklanmasıyla Trump- Erdoğan görüşmesine  de yansıyan ABDyle  adalet çıkmazı bu kez diplomatik krize dönüştü.

ABD İstanbul Başkonsolosluğunda  görevli Metin Topuzun Fetö ve El kaide bağlantısı gerekçesiyle tutuklanması  ABD ile AKPyi karşı karşıya getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ,Türkiyenin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıçtan  bilği istedi.

AKP yanlısı basının iddiasına  göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı , Konsolosluk görevlisi Topuzu Fetöcü polis müdürleri ve firari savcı Zekeriya Özle bağlantısı nedeniyle tutukladı.

İddiaya göre, Topuz, Rıza Sarrafın tutuklanmasına ilişkin dosyadaki bilği ve belgelerin savcı Preet Bhararaya teslim edilmesinde rol oynadı.  

İddialar arasında 1994 yılından beri Başkonsoloslukta görevli olan Metin Topuzun  kritik bir El Kaide üyesiyle irtibatı olduğu da bulunuyor. 

Havuz medyası şu iddiaya da yer verdi:

Topuzun 2003te İstanbulu kana bulayan patlamalarla ilgili Suriyede bulunan bir şüpheliyle patlamalardan önce telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirlendi. 

İktidarın görüşlerini yansıtan bir gazete şöyle diyor:

Fetönün Türkiyeye karşı kurduğu kumpas ve ihanetlerin yolu hep ABD Konsolosluğuna çıkıyor.

Washingtonda edindiğim bilğilere göre, Metin Topuz İstanbul Konsolosluğunda 23 yıldır FSN- Foreign Service National statüsünde yani diplomatik dokunulmazlığı olmaksızın yerel memur olarak çalışıyor.

Topuz   DEA- Drug Enforcement Agency- Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi elemanı olarak görev yapıyor.

ABDnin  iki ülke arasında yapılan anlaşmalar çerçevesinde Büyükelçilik ve konsolosluklarda DEA ofisi bulunuyor.

Drug Enforcement Agency  Federal Hükümetin bir dairesi olarak İç Güvenlik Bakanlığı- Homeland Security bünyesinde görev yapıyor.

İkili anlaşmalar çerçevesinde FBIın da Türkiyede ofisi bulunuyor.

Bir yetkili ,Türkiyenin Washington Büyükelçiliğinden Topuzla ilgili iddialar ve  tutuklanmasına ilişkin bilği istendiğini bildirdi.

Bu arada ABDli yetkililer, Erdoğanın tutuklu din adamı Brunsonla Gülenin takasına ilişkin sözlerinin Beyaz Saray düzeyinde rahatsızlık yarattığını söylüyor.

Bakalım son görüşmesinde Erdoğana yüksek not - high marks veren, 15 temmuz darbesini önlediği için övgüler yağdıran Trumpın bundan sonraki notu ne olacak?

Toplam 1120 defa okunmuştur.

Yılmaz Polat diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.