Yılmaz Polat
Yılmaz Polat - Atatürk ve Amerika

Atatürk ve Amerika

Bu yazıyı ABDde Neo-Conların eteğine yapışıp lider olmak için avuç açanların iyi okumasını tavsiye ederim.

Belki bundan sonra bir faydası olur.

Emperyalizme karşı savaşıp batının en güçlü devletlerini yenen, özgürlük savaşçısı Atatürkün ABDde büyük bir saygınlığı vardır.

Amerikan halkı Atatürkle ilk kez televizyonda 1958 yılında CBS Televizyonunun efsane haber-proğram sunucusu Walter Cronkiteın seslendirdiği The Incredible Turk- Müthiş Türk başlıklı belgeselle tanıştı.

Yazılı basının tanışması ise milli mücadele yıllarına uzanır.

1982 yılında Washingtonda Atatürkle 1921 yılında Ankarada röportaj yapan Clarence Streit adında çok ünlü bir gazeteciyle evinde konuşmuştum.

Philadelphiada çıkan Public Ledgar Gazetesi için çalışan Streit, tarihin akışını değiştiren devlet adamlarıyla konuşmuş. Beyaz Sarayda başkanların özel davetlisi olarak bulunmuş.
1950 yılında Time Dergisinin bir sayısına kapak olmuş.

Kendisini en çok etkileyen devlet adamının Mustafa Kemal olduğunu söyledi.

Amerikalı gazeteci için en değerli hatıra Atatürkün imzaladığı bir fotoğrafıydı .

Masanın üstünde duruyordu.

İki saat kadar Fransızca konuştuk. Gerçek bir centilmen, halkına son derece bağlı bir lider ve mükemmel bir devlet adamı ile birlikte olduğumu kavramıştım.Çok tarih okudum, sayısız lider tanıdım. Mustafa Kemal kadar tüm koşulların aleyhine çalıştığı bir başka lider tanımadım. Ama o bütün bu olumsuz koşulların üstesinden gelmeyi becerebilen bir kişiydi. İki saat içinde adeta büyülendiğimi hatırlıyorum.
 

Amerikalı gazeteci konuşurken bende büyülendiğimi hatırlıyorum.

ABD arşivlerinde Atatürk hakkında çok sayıda yazı ve belge var.

ABD Başkanı Franklin D.Rooseveltin 1933 yılında başkanlık görevine başlamasından sonra Atatürke yazdığı övgü dolu mektuplar ABD basınına manşet oldu.

Roosveltin Türkiyenin Washington Büyükelçisi Ahmet Muhtar beyi Beyaz Sarayda first lady Eleanor Rooseveltin de olduğu bir yemekte masasına oturtup Atatürk devrimlerini konuşması ABD arşivlerinde duruyor.

Roosevelt hayatı boyunca hiç görmediği Atatürkü SSCBnin Dışişleri Bakanı Litvinofa bile soruyor.

Litvinof, Avrupanın en değerli ve ilgi çekici devlet adamının Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Atatürk olduğunu söylüyor.

Dönemin ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Douglas MacArthur ile Atatürk arasında 27 Eylül 1932de Dolmabahçe Sarayında Cumhuriyet tarihinin en ilginç ve tarihi görüşmelerinden biri yaşanmıştır.

Mac Arthur anılarında Atatürke olan hayranlığa yer verdi.

Yakın tarihimizde  Atatürk çok büyük bir dünya lideriydi. Amerikan çocuklarına hayatı okutulmalı diyen Başkan Obamanın, Savunma Bakanı Chuck Hagel ile Atatürke olan hayranlığını Time Dergisine anlatan tarih profesörü olan Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich gibi Amerikalı siyasetçiler de var.

Bugün bize bu gururu yaşatacak bir lider var mı?

Toplam 513 defa okunmuştur.

Yılmaz Polat diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.