Yılmaz Polat
Yılmaz Polat - Başkan Trumpa yolsuzluk davası

Başkan Trumpa yolsuzluk davası

Amerikada bir federal yargıç, Donald Trumpı başkan olduktan sonra da mali imparatorluğunun idaresini devam ettirerek yolsuzluğa karşı anayasal güvenceleri delmekle suçlayan bir davanın kısmen görülmesine izin verdi.

Haber ajanslarına göre, Maryland Eyaleti Greenbelt Bölge Mahkemesi Yargıcı Peter Messitte, Adalet Bakanlığının davayı tümden iptal etme yönündeki talebini reddetti ancak davanın kapsamını daralttı.

Yargıç Messitte, davaya sadece Washingtondaki Trump Uluslararası Otelinin dahil edilebileceğini belirtirken, Trumpın başkent dışındaki işlerini ise hariç tuttu.

(Türk-Amerikan Konseyi ATC iki yıldır yıllık toplantılarını bu otelde yapıyor. Aydın Doğanın damadı Mehmet Ali Yalçındağın başkanı olduğu AKP destekli Türk-Amerikan İş Konseyi toplantının sponsorlarından biri.)

Dava geçen haziran ayında Washington yerel yönetimi ve Maryland eyaleti tarafından açılmıştı.

Karar, Trumpın ABD Anayasasının hükümet üyelerinin Kongrenin rızası olmadan yabancı devletlerden hediye, ikramiye, makam ya da unvan kabul etmesini yasaklayan (emoluments clause) maddelerini ihlal ettiği iddialarını bastırma çabalarına darbe niteliği taşıyor.

Bu maddeler yolsuzluğu ve yabancıların etkisini önlemeyi amaçlıyor.

Davada Başkan Trumpın, otelleri ve diğer işlerinden bağlarını koparmadığı, bu durumun da onu yabancı çıkarların nüfuz oluşturma çabaları karşısında kırılgan hale getirdiği iddia ediliyor.


 

Toplam 581 defa okunmuştur.

Yılmaz Polat diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.