Yılmaz Polat
Yılmaz Polat - Flynnın 530 bin dolarlık Türkiye bağlantısına ABDde soruşturma

Flynnın 530 bin dolarlık Türkiye bağlantısına ABDde soruşturma

Türkiye ABDnin gündeminden  düşmüyor. New Yorkta Reza Zarrab duruşması yapılırken, Washingtonda Trumpın kovduğu Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynnnin 530 bin dolarlık AKPyle lobi bağlantısı ve Rusyayla işbirliği siyasetin bir  numaralı gündem maddesi oldu.

Temsiciler Meclisi Denetim Komisyonu üyeleri, Flynni Türk Hükümetinden para alarak federal yasaları ihlal etmekle suçladı.

Komisyon Başkanı Cumhuryetçi Jason Chaffetz ile en kıdemli Demokrat üye Elijah Cummings, partiler üstü bir soruşturmayla Flynne 2015-16  yılında ödenen paraları incelemeye aldı.

Soruşturmanın en önemli bölümlerinden birini Türk Hükümeti bağlantılı olduğu öne sürülen Flynna yapılan  lobi ödemeleri oluşturuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğana yakınlığıyla bilinen Türk -Amerikan İş Konseyi Başkanı Ekim Alptekinin Hollanda merkezli şirketi Inovo BV ile 90 gün için önce 600 bin dolara anlaşma yaptığı ortaya çıkmıştı.

Taraflar daha sonra 530 bin dolara anlaşmıştı.

Alptekinin başkanı olduğu Türk-Amerikan İş Konseyi Türk Maliye Bakanlığına bağlı olarak çalışıyor. 

Flynnın şirketi 530 bin dolar  karşılığında  Fethullah Güleni soruşturacak  ve  bir video hazırlayacaktı. Ancak sadece The Hill internet haber sitesinde Gülenle ilgili bir yazı yazmakla yetindi.

Alptekin bu amaçla Enerji Bakanı Berat Albayrak ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlunu  geçen eylül ayında gizlice New Yorkta buluşturdu.

ABDde önde gelen haber sitesi Politico , Ekim Alptekinin  Siberian Energy Group adlı enerji ve maden şirketinin Rus asıllı sahibi  Dmitri David Zaikinle  iş yaptığını yazdı.

Isaac Arnsdorf imzalı yazıya  göre,Turkish Heriage Organization adlı (şimdiki başkanı Ali Çınar) Washington merkezli kuruluş,   Zaikin tarafından Washingtonun tanınmış siyasi danışmanlarından John  Moreiraya kurduruldu.

Moreiraya göre, nedeni ise 49 yaşında Ukrayna doğumlu Zaikinin Türk dostları ve iş ilişkisi var. Ayrıca Alptekinin de  Rusyada iş ilişkileri  bulunuyor.

Zaikin, Moreiradan yine Washingtonda Turkish Institute for Progress adlı kuruluşun  kurulmasına  yardımcı olmasını da  istedi.

Böylece Washingtondaki Türk lobisinin Rusya bağlantısı ve Flynnla ilişkisi Kongrenin önemli  gündem maddelerinden biri oldu.

Toplam 584 defa okunmuştur.

Yılmaz Polat diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.