Yılmaz Polat
Yılmaz Polat - Sarrafın rüşvet envanteri

Sarrafın rüşvet envanteri

Değerli bir okuyucu New Yorkta tutuklu bulunan Rıza Sarrafla ilgili olarak hazırlanan iddianamede yer alan para miktarını ve verdiği rüşvet miktarında net rakamı soruyor.

Kara para aklama ve banka dolandırıcılığı iddiasıyla milyarlarca dolarlık illegal elde edilen kazanç ve milyarlarca dolarlık uluslararası kaçakçılık boyutu olan bir ticaret ağında, milyonlarca dolar rüşvet çarkının dönmesi çok normal.

İşlerin başka türlü yürümediği rüşveti verenlerin rutin ifadelerinde her zaman vardır.

33 yaşındaki Rıza Sarraf suç işlemek amacıyla örgüt kurmakla suçlanıyor. İş hayatındaki Para faaliyeti milyarlarca dolarla ifade ediliyor.

Okuyucu çok haklı.

Milyarlarca doların döndüğü böylesine büyük bir çarkın kaç dişinin rüşvet olduğu merak edilir. 

Sarrafın dağıttığı toplam miktar konusunda net bir rakam söylemek zor.

İddianamede kişi, kurum ve kuruluşlara çeşitli adlar altında verilen milyonlarca dolar bölüm bölüm anlatılıyor. Ancak rüşvet envanteri başlığıyla ayrı bir bölüm açılmamış.

İddianamede, Cumhurbaşkanı Erdoğanın Sarraf için philanthropist yani hayırsever tanımlamasına ilişkin cümlesi dikkat çekiyor.

Sarrafın hayırseverliğini kanıtlamak için yaptığı hayırsever bağışların bir bölümü eklerde bulunuyor.

Mesela Togem-Der Vakfına yaptığı bağışa ilişkin (Exihibit H) bölümünde , Emine Erdoğanın kurucusu olduğu ve başkanlığını yengesi Saadet Gülbaranın yaptığı, eski AB Bakanı Egemen Bağışın eşi Beyhan Bağışın yönetim kurulu üyesi olduğu TOGEM-DER ile Bilal Erdoğanın yönetim kurulunda bulunduğu TÜRGEV ve 150 ayrı kuruluş ve kişiye bağışta bulunduğuna ilişkin ifade tutanağında Türkiyedeki şirketi Royal Holding A.Ş yoluyla bağış yaptığı yer alıyor.

Yolsuzluk, rüşvet, altın kaçakçılığının yanı sıra fuhuşa aracılık yapma gibi davalarla suçlandığına ilişkin iddialar bölümünde ise;

"Zafer Çağlayana 32 milyon Euro, 10 milyon dolar, 300 bin İsviçre Frankı (nakit, saat, değerli taşlar ve piyano),

Muammer Gülere 5.8 milyon euro,

Egemen Bağışa 500 bin dolar,

Süleyman Aslana 2.5 milyon euro ve 1.4 milyon dolar rüşvet verildiği" yer alıyor.

Rıza Sarrafın Zafer Çağlayana verdiği 700 bin liralık saat ve ayakkabı kutularında çıkan milyonluk dolarlarla çikolata kutularında verilen bayramlık harçlıklar bana rüşvet literatürüne geçen rüşveti alan kişinin belgen var mı sorusuna cevap veren rüşvetçinin rüşvetin belgesi mi olur sözünü hatırlattı.

Hediye adı altında kabine üyelerine verilen binlerce dolarlık mücevher, saat ve çikolata kutuları içinde sunulan eşya ve dolara rüşvet denir mi?

Hayırsever bir altın tüccarının nüfuzlu kişiler yönetimindeki vakıflara milyonlarca dolarlık bağışları rüşvet kategorisine girer mi?

İtibarlı konukların iyi ağırlanması için yapılan milyonluk harcamalar, ayakkabı kutularında saklanan milyonlar rüşvet olur mu?

Bu soruların cevabı rüşvetin belgesi olur mu sorusuna cevap olabilir mi?

 Sarraf davası asrın davası olmaya şimdiden aday görünüyor.

Toplam 940 defa okunmuştur.

Yılmaz Polat diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.