Yılmaz Polat
Yılmaz Polat - Türk Emniyetinden FBIa tavır

Türk Emniyetinden FBIa tavır

Türk Emniyet Teşkilatıyla Amerikan Federal Polis Teşkilatı FBIın uzun yıllardır işbirliği yaptığı sır değil.

İkili anlaşma çerçevesinde FBIın Türkiyede ofis ve elemanları var,  Türk Emniyeti de karşılığında ABDde eleman ve ofis bulunduruyor. Terör, uyuşturucuyla mücadele ve cinayet soruşturması gibi birçok konuda işbirliği yapıyor.

Türk Emniyetinden çok sayıda polis, uzun yıllardır lisan ve eğitim amaçlı ABDye geldi, FBI Akademisinde kurs gördü.

Ancak son gelişmeler, iki ülke polis teşkilatı arasındaki işbirliğinin de bozulma eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Cumhurbaşkanlığı korumalarının Washingtonda Amerikan polisiyle karşı karşıya gelmesi, İstanbul Konsolosluğunda çalışan Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi (DEA) elemanının tutuklanması, Adalet Bakanlıkları arasındaki FETÖ ve Sarraf sorunu, vize uygulaması ve benzeri sorunlar polis teşkilatları arasındaki işbirliğine de yansıdı.

FBI , Eylül ayında İstanbulda öldürülen Suriyeli muhalif Amerikan vatandaşı Orouba Barakat ve ABD doğumlu (Raleigh- North Carolina) kızı ABC Televizyonu için de çalışan serbest gazeteci (freelance) Halla Barakat cinayeti soruşturmasına yardımcı olmak için Türk Emniyetine başvurdu.

Emniyet Teşkilatı, FBInin başvurusunu ilk kez reddetti.

İstanbul Polisi, 2013 yılında turistik amaçla geldiği İstanbulda öldürülen Amerikalı amatör fotoğrafçı Sarai Sierranın cinayetini FBIyla birlikte soruşturmuştu. 

AKP Hükümeti tarafından Büyükelçi yapılan ABD pasaportlu Merve Kavakçının (Refah Partisi eski milletvekili) üyesi olduğu Amerika- İslami İlişkiler Konseyi Başkanı Nihad Awad (CAIR),  FBI Başkanlığına bir mektup yazarak Amerikan vatandaşı Barakatların cinayetini soruşturmasını istedi.

FBI Uluslararası Operasyonlar Bölümü Direktör Yardımcısı George Piro, Türk Emniyetinin soruşturmayla ilgili FBIa bilgi verdiğini, ancak yardım talebinin geri çevrildiğini bildirdi.

Barakatların ABDde oturan yakınları da cinayeti FBInın da soruşturmasını istedikleri bildirildi.

North Carolina Eyalet Senatörü Thom Tillis, ABD yönetiminden soruşturmayı yakından izlemesini istedi.

AKP Hükümetine yakınlığıyla bilinen Amerika İslami İlişkiler Konseyi, soruşturmaya FBIın neden dahil olmasını istediğine açıklık getirmedi.  

Toplam 677 defa okunmuştur.

Yılmaz Polat diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.