Yemenli tarafların esir takası görüşmeleri İsviçre'de başladı

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Yemen hükümeti ile İran destekli Husiler içinde tutsak takası çerçevesinde yeni bir görüşme turunun başladığını duyurdu.
Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Yemen hükümeti ile İran destekli Husiler içinde tutsak takası çerçevesinde yeni bir görüşme turunun başladığını duyurdu.
BM Yemen Özel Temsilciliği Ofisi'nden meydana getirilen açıklamaya nazaran, Grundberg, Yemen Esir Takası Denetleme Komitesi'nin 7'nci toplantısının İsviçre'de yapıldığını kaydetti.
Grundberg, BM Yemen Özel Temsilciliği ile Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin başkanlık etmiş olduğu Denetim Komitesi'nde Yemen'deki çatışma taraflarının üye olarak yer aldığını aktardı.
Tarafların mümkün olan en oldukça sayıda esirin özgür bırakılması mevzusunda anlaşmaya varmak için ciddi ve açık tartışmalara girmeye hazır olmasını umduğunu kaydeden Grundberg, "Ramazan ayı yaklaşırken tarafları birbirlerine verdiklerinin yanı sıra uzun süredir yakınlarına kavuşmayı bekleyen binlerce Yemenli aileye verdikleri taahhütleri de yerine getirmeye çağrı ediyorum." ifadesini kullandı.
Yemen Esir Takası Denetleme Komitesi Yemen'deki çatışmaya ilgili nedenlerle tüm esirlerin, tutukluların, kayıpların, keyfi olarak gözaltına alınanların, zorla kaybedilenlerin ve ilgili nedenlerle ev hapsinde tutulanların hiçbir istisna ve koşul olmaksızın serbest bırakılmasına ilişkin çatışma taraflarının Stockholm Anlaşması'na göre yükümlülüklerini yerine getirmesi için 2018'de kurulmuştu.
Stockholm Anlaşması ve esir takası
Uzun süredir siyasi istikrarsızlık ve çatışmaların sürdüğü Yemen'de İran destekli Husiler ile hükümet arasında 2018'de "esir değişimi, Hudeyde'de ateşkes, limanlar ve Taiz'in durumuyla" ilgili Stockholm Anlaşması imzalanmıştı.
Stockholm Anlaşması'ndan sonrasında birçok kez tutsak değişimi için masaya oturan taraflar, Ekim 2020'de savaşın başlangıcından beri en büyük tutsak takasını gerçekleştirmişti. Bu kapsamda 15'i Suudi Arabistan, 4'ü Sudan vatandaşı toplam 1056 mahkum ya da esir özgür bırakılmıştı.
Husiler, geçen yıl 28 Mart'ta da hükümetle her iki taraftan toplamda 2 bin 223 esirin takası mevzusunda anlaştıklarını duyurmuştu.
Yemen hükümeti ise ülkenin güneybatısındaki Taiz iline düzenlenen saldırının peşinden 29 Ağustos'ta, Husilerle Ürdün'de yürütülen görüşmeleri askıya aldıklarını açıklamıştı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.