Yeni Çıkanlar | 23 Mart 2020

Yeni Çıkanlar | 23 Mart 2020

Yeni Çıkanlar | 23 Mart 2020 ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Yeni Çıkanlar/Editörün Seçtikleri/Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular. Editörlerimizin...

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Yeni Çıkanlar/Editörün Seçtikleri/Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular. Editörlerimizin seçkisinde edebiyattan tarihe, inceleme-araştırma kitaplarından politik eserlere ve hatıra kitaplarına kadar pek çok türde okunmaya değer kitaplar ve yayınevlerinin okurlarla buluşturdukları yeni eserler yer alıyor.

YENİ ÇIKANLAR

Ali Teoman

CAFE ESPERANZA

Yapı Kredi Yayınları

Ali Teoman’dan “umut” için bir anlatı

“Tıpkı koyu kahve gibi, yalnızlık da gitgide dozu artırılan ve yudum yudum tadına varılan bir alışkanlık haline geliyor zamanla.”

Yaşama ve ölüme, umuda ve beklemeye, gerçeğe ve düşe nirengi işaretleriyle dolu, adı “Umut Kahvesi” olarak çevrilebilecek düşünsel bir anlatı Café Esperanza.

Ali Teoman, 2009’da davetli olarak gittiği Strasburg’da yazdığı, önce Fransa’da yayımlanan kitabı için şöyle demişti: “İnsanların oturup umutlarını, umutsuzluklarını tartışıp paylaştıkları bir kitap. Adı umut ama içeriğinde umutsuzluk, varoluş, yaşam, sanat gibi şeyler tartışılıyor. Hastalığımdan etkilenerek yazdım ama bu benim hayat hikâyem değil, bir tür metafor. O umutsuzluk halinin anlatılması.”

“Dediğim gibi, Café Esperanza’da ya da değil, olduğu yer çok fark etmiyor insanın, nerede oturursanız oturun, Café Esperanza’da oturmaya devam ediyorsunuz.

Çünkü umut her an kapıyı çalabilir.

Çünkü umut heryerde.”

68 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Stefan Zweig

BREZİLYA

Geleceğin Ülkesi

Çeviri: Hulki Demirel

Can Yayınları

Stefan Zweig’ı dünyada başka hiçbir ülke Brezilya kadar cezbetmemişti. Kozmopolit yazar İkinci Dünya Savaşı’nın ortasında, Avrupa kendini yok ederken bu ülkeye geldi ve doğal güzelliği, barışçıl yaşam tarzı, insanlarının hoşgörüsüyle büyülendi.

Brezilya’yı her bakımdan Avrupa’nın karşı modeli olarak değerlendiren Zweig, dünyanın geleceğini burada görüyordu; Yaşamak için bu ülkeyi seçmişti, ölmek için de burayı seçecekti. İlk kez 1941 yılında Stockholm’de yayımlanan Brezilya, Stefan Zweig’ın bu ülkeye ilanıaşkıdır.

328 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Sylvia Plath

MARY VENTURA VE DOKUZUNCU KRALLIK

Çeviren: İlknur Özdemir

Kırmızı Kedi Yayınevi

İlk defa 2019’da yayımlanan, Mary Ventura ve Dokuzuncu Krallık, Sylvia Plath’ın 1952’de Smith College'da öğrenciyken yazdığı bir uzun öykü.

Kendi tanımlamasıyla “anlaşılması güç, sembolik bir öykü” dediği metnini yayımlaması için, bir süre önce ödül kazandığı, Mademoiselle dergisine göndermiş ancak öykü kabul edilmemişti.

Bu hikâyeyi yazdıktan sonra Plath, ertesi yaz ilk kez intihar girişiminde bulunur. Dolayısıyla bugün “intihar alegorisi” ile okunduğunda metnin bütün karanlığı ve tekinsizliği daha iyi anlaşılacaktır.

Mary Ventura ve Dokuzuncu Krallık, derginin reddettiği ilk, özgün ve en zengin versiyonuyla ilk defa okullarla buluşuyor.

24 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Muzaffer Buyrukçu

AKAN SULAR ŞARAP OLSA

Kırmızı Kedi Yayınları

Tanju’nun gol kralı, Rıdvan’sız Fenerbahçe’nin kolunun kanadının kırık olduğu yıllar. İstanbul gün geçtikçe daha kalabalıklaşırken, bütün yaşam her yönüyle daha da kirlenmektedir. Çöp kentler, hava kirliliği, şehri Kerbela’ya çeviren su sıkıntıları ve bir taraftan televizyondan canlı izlenen Körfez Savaşı! 90’ların başına değgin eksiksiz, olağanüstü bir panorama…

Akan Sular Şarap Olsa’da Muzaffer Buyrukçu, okuruna bu kez küçük bir semt meyhanesinden (Hoşgör Meyhanesi’nden) sesleniyor. Müdavimlerinin anlattığı hikâyelerle rengârenk görüntüler, sesler, çağrışımlar meyhanenin kalabalık yalnızlığına sızıyor… Geçmişten uzanan gölgeler duvarlara çarptıkça büyüyüp okura yepyeni bir dünyanın kapısını açıyor. Evrensel bir mekân olan “meyhane”nin hem yalnızlığını hem de sıcaklığını iliklerimize kadar hissettirirken insan ruhunun karanlık sularında uzun bir seyre daldırıyor bizi…

504 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Margaret Atwood

AHİTLER

Çeviren: Canan Sılay

Doğan Kitap

“Henüz Bitmedi. Ama Bu Bir Başlangıç.”

Damızlık Kızın Öyküsü’nde isyan var. Teyzeler, Damızlık Kızlar ve onların kızları, canları pahasına savaşıp Duvar’ı yıkarak totaliter Gilead rejimini tarihin derinliklerine gömüyorlar. Ve Ahitler yazılıyor: Köleleştirilmiş kadınların öfkesiyle, özgürleştirilmiş bir nesil için…

504 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Ayhan Toraman

ÖZGÜRLÜĞÜMDEN ÖDÜN VERMEDİM

Üniversiteli Yıllarından Anılar

Berfin Yayınları

Kitabımı okuduğunuzda yaşam öykümün sizi fazlası ile içine çekeceğinden emin olabilirsiniz. Küçük bir Anadolu kasabasından gelip kurtlar sofrasında kendisine yer edinen birinin yaşamı süresince verdiği kavgaları görecek, küçük menfaatleri için neredeyse tüm yaşamlarını etkileyecek kötülüklere alet olan birçok insanın, her geçen gün biraz daha küçüldüğünü göreceksiniz. Büyük olasılıkla bu olaylardan unutulmaz dersler çıkaracaksınız. Okumaya devam ettiğinizde evrensel değerlendirme ölçülerini hiçe sayarak, yüksek mevkileri işgal eden bu insanlardan nefret edecek, yaşadığınız koşulları, küçük maddi beklentiler uğruna terk etmediğiniz için kendinizden gurur duyacaksınız.

Bu kitap uzun mücadeleler sonunda zorlu günleri aşan, “kurallara harfi harfine bağlı kaldığı”, “özgürlüğünden asla taviz vermediği” için, doruğa çıkması hiç de kolay olmayan bir insanın hayat hikâyesidir. Yazar ülkenin demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti olması uğrunda hiçbir fedakârlıktan kaçınmamış, kendine özgü bir savaş sürdürmüştür. Başlangıç dönemleri hayli çetin yıllara rastlamıştır. Engelleri, aşılamaz zorlukları göğüslemiş, hiçbir noktada yılgınlığa yer verilmemiştir.

Sabır, ilke ve kurallara bağlılık, sonunda istenen ve beklenene ulaşmayı mümkün kılmıştır.

Kitabın bütününü şöyle özetleyebilirim:

Ülkemi, mesleğimi ve öğrencilerimi çok ama çok seviyorum.

244 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Akın Olgun

KÜL SESLERİ

Tekin Yayınevi

Elinizdeki kitap, Akın Olgun’un ikinci öykü denemesidir. Duyduğu, tanık olduğu, etkilendiği gerçek yaşam kesitlerini yeniden kurgulayarak öyküleştirmiştir.

Öykülerinin hiçbiri için mekân, zaman ve yer belirtmemeye özen göstermiştir.

Dünyanın herhangi bir yerinde, benzer yüzlerce, binlerce hikâyenin bir parçası olduğumuz duygusunu temel almış, dünyanın tüm ötekilerinin ve hikâyelerinin aslında hepimizden parçalar taşıdığı düşüncesine dikkat çekmek istemiştir.

Olgun, Kül Sesleri’ni, “bütün acıların birbirine devrettiği bir fısıltı” olarak tarif ediyor ve ekliyor, “Hiç farkına varmasak da, acıların taşıdığı fısıltılar, tenimizin diken diken olduğu o anların içinde yaşamaktadır.”

168 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Robert Louis Stevenson

OLALLA

Çeviren: Celal Üster

İş Bankası Kültür Yayınları

Stevenson’ın İspanya’nın ücra bir köşesinde, dağlarda geçen bu tüyler ürpertici öyküsü çürümekte olan aristokrasi ve trajik aşk temalarının yanı sıra vampirlik anıştırmalarıyla dikkat çeker. İlk kez 1885 Noel’inde The Court and Society Review’da bir hayalet öyküsü olarak yayımlanan Olalla, tıpkı Dr. Jekyll ile Bay Hyde gibi Stevenson’ın düşlerinden çıkmıştır. Yazar düşünde gördüklerini geleneksel bir anlatıya dönüştürürken çektiği zorlukları bir yazısında bizzat anlatır.

Yarımada Savaşı (1808-1814) sırasında İspanyol ordusuyla birlikte savaşırken yaralanan genç bir İskoç subayı hastanede tedavi gördükten sonra hava değişimi için yoksul düşmüş soylu bir ailenin evine pansiyoner olarak yerleştirilir. Orada kendini akla hayale sığmayacak olayların içinde bulacaktır.

Olalla, gotik edebiyatın kimi özelliklerini barındırır: Stevenson’ın yaman fırtınaların tozu dumana kattığı kıraç ve dağlık arazilerdeki viran bir konakta geçen öyküde yarattığı kasvetli atmosfer, soyunun günahlarının kefaretini ödemek için dünyadan elini eteğini çeken olağanüstü güzellikte bir genç kız, lanetlenmiş bir soy, sadizm… Yazıldığı tarihten beri görmezden gelinen bu muazzam öykü, Modern Klasikler Dizisi’nde yerini alıyor.

64 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Claudio Magris

BİR KILIÇ ÜZERİNE ÇIKARSAMALAR

Çeviren: Leyla Tonguç Basmacı

Yapı Kredi Yayınları

Çağdaş Avrupa edebiyatının yaşayan en büyük isimlerinden Claudio Magris’ten gerçek ile kurmacanın sınırlarının muğlaklaştığı ve hakikatin sözcüklerle inşa edildiği bir anlatı.

Bir Kılıç Üzerine Çıkarsamalar, Nazilerin partizanlara karşı savaşmaları şartıyla İtalya’nın kuzeydoğusunda bağımsız bir yurt vaat ettiği Don Kazaklarının gizemli generali Krasnov’un ölümünü araştıran bir İtalyan rahibin tarih, hafıza, yaşamöyküsü üzerinden gerçeklikle kurduğu felsefi ilişkinin romanı.

Magris edebiyat ile hayatın ortak sorusuna en iyi şekilde karşılık veriyor: Bir kişi veya olay hakkında nasıl emin olabiliriz?

64 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

"Yeni Çıkanlar | 23 Mart 2020" haberi, 30 Mart 2020 tarihinde yazılmıştır. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Yeni Çıkanlar | 23 Mart 2020 haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni Çıkanlar | 23 Mart 2020 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
ABC Kitap Haberleri