Zeki İnsanların Ortak Özellikleri...Bu işaretler Sizde de Varsa Yüksek IQ'ya Sahip Olabilirsiniz

Zeki İnsanların Ortak Özellikleri...Bu işaretler Sizde de Varsa Yüksek IQ'ya Sahip Olabilirsiniz

Zeki İnsanların Ortak Özellikleri...Bu işare... Zeki insanlar, sadece IQ sınavlarındaki son derece yüksek puanlarıyla tanımlanmıyorlar. Doyumsuz bir merak, iyi bir mizah duygusu gibi başka birçok özelliği paylaşan topluluğun temelini oluşturuyorlar.

Zeka veya IQ neyi bildiğiniz değil, daha çok yeni bilgi edinme hızınızı gösterir. Yapılan araştırmalar, IQ'nun erken yaşta sabitlendiğini gösteriyor bu yüzden çocuklarınızda özellikle beyin fonksiyonlarını iyileştirecek gıdalar vermeyi ihmal etmeyin.
IQ, hayatta başarıyı belirleyen tek şey değil hatta araştırmalar bunun önemli bir faktör olmadığını gösteriyor. Tabi bu yüksek IQ'nun kötü bir şey olduğu manasını getirmiyor. Zeki insanların uyum sağlama konusunda daha esnek olduğunu ve bu sayede farklı ortamlarda başarılı olabildiklerini ortaya konmaktadır.
Çoğumuz, tam olarak ne kadar zeki olduğumuzu asla bilmeden bu hayatı yaşıyoruz. IQ'nun ölçülmesi zor bir şeydir, eğitimli bir profesyonele ayıracağınız bir bütçe ile test yaptırabilirsiniz.
Yapılan araştırmalar, çocukken yaşanılan deneyimler ve bazı fiziksel durumlarınızın yüksek zeka ile ilişkilendiren bazı bilgiler içerdiğini gösterdi. Aşağıda yer alan bu işaretlerden herhangi biri sizde de varsa yüksek IQ'ya sahip olabilirsiniz.

Tembellik
Journal of Health Psychology'de 2015 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, fiziksel olarak daha az aktif olan insanlar fiziksel olarak aktif olanlardan daha zeki olma eğiliminde olduğu bulunmuş. Araştırmacılar "tembellik" için janlanlı birde tanım bulmuşlar ve buna "biliş ihtiyacı" demişler. Bu özelliğe sahip insanlar dünyaya belli bir kalıpta ve mantık çerçevesinde bakmaktadırlar. Genellikle beyin fırtınası bulmacaları veya münazara gibi yoğun zihinsel uyarım sağlayan faaliyetlerle ilgilenirler.


Kaygı ve Endişe
Kaygıyı iyi bir şey olarak düşünmek zor, ancak kanıtlar bunun tamamen kötü olmayabileceğini gösteriyor.

Psikiyatristler, anksiyete bozukluğu olan hastalar üzerinde yaptıkları incelemelerde, en kötü semptomları olan kişilerin daha hafif semptomları olanlara göre daha yüksek IQ puanlarına sahip olduğunu buldu.

Yine yapılan başka çalışmalarda, yüksek anksiyete seviyelerine sahip kişilerde daha yüksek sözel IQ puanlarına sahip olduğu gözlenmiş. Bunun üzerine yapılan başka bir araştırmada, katılımcılardan bir yazılım programı tarafından sunulan resimleri değerlendirmelerini istemiş ve ardından sahte bir bilgisayar virüsünü tetikleyerek, sanki katılımcının yaptığı bir şeyin sonucuymuş gibi görünmesini sağlamışlar. Daha sonra katılımcıları teknik destek almak için yönlendirmişler lakin bu destek safhasında yollarına bir dizi engeller daha çıkarmışlar. Araştırmanın sonucu ise enteresan, en kaygılı katılımcılar aynı zamanda görevleri yerine getirmede en odaklanmış ve en başarılı olanlar olmuş.


Birisi size endişelenmeyi bırakmanızı söylerse, ona yüksek zekanızın buna neden olduğunu söyleyebilirsiniz.

Okumayı Çabuk Öğrenme
2000 çift tek yumurta ikizi üzerinde yapılan bir İngiliz araştırması, özdeş genlerine rağmen, daha erken okumaya başlayan çocukların kardeşlerinden daha yüksek IQ puanlarına (hem sözlü hem de sözel olmayan) sahip olduğunu buldu. Tabi bu ikizler üzerinde yapılan bir çalışma, normal şartlarda erken okumaya başlamanın zeka ile bir bağlantısı olduğunu gösteren bir çalışma henüz yok.


Solak Olma
Solakları sağ elleriyle yazmaya zorlayan öğretmenlerin hepsinin geri kalmış olabileceği ortaya çıktı. Solak olmakla suçlu olmak arasında küçük ve açıklanamayan bir ilişki olsa da, solak olmanın bazı entelektüel faydaları vardır. Erkekler üzerinde yapılan büyük katılımlı bir çalışma, solak olmanın farklı düşünebilme yeteneği ile ilişkili olduğunu gösterdi. İlişkisiz iki nesneyi anlamlı bir şekilde bir araya getirme konusundaki bu benzersiz yetenek, bir zeka işaretidir.

Çocukken Müzik Dersleri Alma
Müzik eğitiminin odaklanma ve özdenetim için kritik olan sözel zeka ve yürütme işlevini geliştirdiğini gösteren çok sayıda çalışma var. Psikologlar tarafından yapılan bir araştırmada, öğretmen tarafından yönetilen bilgisayarlı eğitim programına 4-6 yaş arası 48 çocuk katıldı. 4 hafta boyunca haftada 5 gün ve her gün 1 saat olmak üzere öğrencilerin yarısına müzik programını, diğer yarısı ise görsel sanat programını verildi. Deneyin sonunda, müzik eğitimi alan çocukların% 90'ı sözel IQ'da gelişme gösterdi. Yani çocukken müzik dersi aldıysanız IQ seviyeniz artmış olabilir.


Mizah yönü gelişmiştir
Araştırmalar, komik insanların hem sözel zeka hem de soyut akıl yürütmede daha başarılı olduğunu gösteriyor.Bu listede yer alan hiçbir işarete sahip değilseniz bile yüksek bir IQ'ya sahip olabilirsiniz. Bu liste bağlayıcı olmamakla birlikte genelleme yöntemiyle oluşturulmuştur. Ancak bu öğelerin çoğu sizin için geçerliyse ortalama bir insandan daha yüksek IQ değerine sahip olabilirsiniz.
Kara mizahı rahatlıkla anlayabiliyorlar
Elora Amber, akıllı insanların kıvrak bir mizah anlayışına sahip olduğunu öne süren araştırmalardan bahsetmektedir.Aslında, 2017’ de Cognitive Processing dergisinde yayınlanan bir araştırmada, sözel ve sayısal zeka testlerinden daha yüksek puan alan kişilerin, kara mizahı anladıkları ve beğendikleri ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, kişiler tarafınca kara mizahın rahatça anlaşıldığı ve bu tip ürünlerin hiçbir şekilde rahatsız edici ya da saldırgan görünmediği gözlemlendi.

Az Uyuma
Zeki insanlar genellikle geç saatlere kadar uyanık kalırlar ve toplamda daha az uyurlar.
Gece kuşu olurlar. Bir araştırmaya göre, ne kadar zekiyseniz gece uyanık kalmaya o kadar meyilli oluyorsunuz. 2009 yılında Personality and Individual Differences adlı dergide yayımlanan bir araştırma, binlerce genç yetişkinin IQ’su ile uyku alışkanlıkları arasındaki bağı inceledi. Sonuç olarak, daha zeki olan bireylerin hem hafta içi hem hafta sonu geç yatıp geç kalktığı anlaşıldı. 1999 yılında aynı dergide yayımlanan başka bir çalışma ise, 400 hava kuvveti askerini bu bağlamda inceleyerek aynı sonuçlara ulaşmıştı.

Bilmedikleri konuları kabul edip, anlamaya çalışırlar
Zeki insanlar belirli kavramlara aşina olmadıklarında bunu itiraf edebiliyorlar. Jim Winer’ in dediği gibi, zeki insanlar ‘Bilmiyorum’ demekten korkmayanlardır.
Bilmemek kalıcı bir durum değildir. Eğer bilmiyorlarsa, öğrenebilirler. Winer’ın gözleminde olduğu gibi bilişsel yeteneklerin daha fazla abarttığını fark eden Justin Kruger ve David Dunning, yaptıkları klasik bir çalışma ile bu görüşe destek sağlamıştır.
Örneğin, bir deneyde, LSAT’ tan uyarlanan bir testte çeyrek dönemde en düşük puanı alan ve en yüksek puanı alan öğrenciler karşılaştırıldı.
Düşük puan yüzdesinde bulunan öğrenciler doğru sayıları hakkında konuşurken bu oranı yaklaşık yüzde 50 oranında abartmışlardır. Öğrenciler bütün soruları biliyormuş gibi bir davranış ortaya koymuşlardır.
Bu arada çeyrek dönemde üst sıralarda yer alan öğrenciler sorular hakkında konuşurken daha realist davranmışlardır. Bilmedikleri soruları boş bırakıp, sonrasında üzerinde düşünmüşlerdir. Sonuç ortada…

Doyumsuz bir merak
Albert Einstein verdiği bir demeçte: “Özel yeteneklerim yok, sadece tutkuyla merak ediyorum” dedi. Keyzurbur Alas adlı Quora kullanıcısı ise, “Zeki insanlar, sıradan insanların yanından geçip gittiği şeylerle ilgilenir.” diyor.2016 yılında Journal of Individual Differences adlı dergide yayımlanan bir araştırma, çocuk zekası ile deneyimlere açık olma arasında bir bağlantı olduğunu öne sürdü.

Tek kişilik orkestra olma eğilimi
Silinen bir cevapta Richard He, çok akıllı insanların daha çok “bireysel” olma eğiliminde olduğuna işaret ediyor. Akıllı insanlar bireysel ve yalnız olmayı daha çok tercih ediyor.
İlginçtir ki, 2016’da British Journal of Psychology‘de yayımlanan bir araştırma, insanlarla sosyalleşmenin ortalama insanlara verdiği keyfi, zeki insanlara vermediğini öne sürüyor.Kendi kendilerine vakit geçirmeyi severler

Hazır kalıpların dışında düşünürler
Akıllı olmak, farklı düşünmekle yakından alakalıdır. Teodora Motateanu, zeki insanların “statükoyu sorguladıklarını, işleri yapmanın eski yollarını sorguladıklarını, şapkadan bir anda çıkmış, görünüşte çılgın denilebilecek fikirleri olduğunu” yazmış. Aslında, statükoya bağlı kalmak başarınızı sabote edebilir. New York Üniversitesi Stern İşletme Fakültesi’nde pazarlama profesörü olan Scott Galloway, daha önce Business Insider’a verdiği demeçte başarılı insanların her zaman “Ya bu şekilde yaparsak” diye soru sorduğunu söyledi.

Dikkatleri kolayca dağılmaz
Kullanıcılardan Frank Zhu, “Daha uzun süre odaklanabilen ve dikkat dağıtıcı şeyleri göz ardı edebilen insanlar genellikle oldukça zeki oluyor.” diyor. Zhu, kanıt olarak 2013 yılında Current Biology adlı dergide yayımlanan bir makaleye referans veriyor. Makale, yüksek IQ’ya sahip kişilerin bir resmin arka planındaki hareketleri fark etmesinin daha uzun zaman aldığı iki çalışmayı anlatıyor. Bunun sebebi ise, zeki kişinin resimde daha önemli olan kısımlara odaklanıp geriye kalan kısmı göz ardı etmesi olabilir.

"Zeki İnsanların Ortak Özellikleri...Bu işaretler Sizde de Varsa Yüksek IQ'ya Sahip Olabilirsiniz" haberi, 08 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. 08 Mart 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Zeki İnsanların Ortak Özellikleri...Bu işaretler Sizde de Varsa Yüksek IQ'ya Sahip Olabilirsiniz haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Zeki İnsanların Ortak Özellikleri...Bu işaretler Sizde de Varsa Yüksek IQ'ya Sahip Olabilirsiniz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:34 Serdar Ortaç'tan peş peşe itiraflar: Paramın biteceğine inanamazdım
  2. 08:30 Bir dizi için daha final kararı
  3. 08:25 Kızılay, 'taşınmaz' bağışlarını satışa çıkardı: Gelen parayla Ankara'da AVM yenileyecek
  4. 08:21 Depremde yakınını yitirene çirkin teklif: Davadan çekil ne istersen verelim
  5. 08:14 Nuray Babacan: AK Parti Kulislerinde Bahçeli’nin mesajları tartışılıyor
  6. 08:10 İsmail Saymaz: Atatürk’ün armağanını Efe’ye çok gördüler
  7. 08:05 Kemal Kılıçdaroğlu: Kimse Erdoğan’ın işleyeceği suça ortak olmamalı
  8. 08:01 Bir hadise var can ile canan arasında da Bahçeli şarkı sözleriyle bunun mesajını mı veriyor
  9. 07:58 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den çok sayıda kent için sağanak uyarısı
  10. 04:48 Beşiktaş, 339 milyon euroluk dev transferiyle futbol dünyasını sarsmaya hazırlanıyor!
  11. 04:45 Haiti Başbakanı Henry istifasını verdi
  12. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  13. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  14. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
  15. 03:31 PUBG oyununda Erangel haritası değişiyor! Yeni güncelleme yolda
  16. 03:27 Türk Hava Yolları, 2023'te tüm zamanların rekorunu kırdı
  17. 03:24 A101 şimdi Samsung Galaxy S24'ü müşterilere sunuyor! Ürünün fiyatı ne kadar?
  18. 03:24 Mehmet Şimşek açıkladı: Türkiye sahalara döndü; sıkıntılar geride kaldı
  19. 03:21 KKM'de hesabı olanlar dikkat! Faiz oranları değişti!
  20. 03:18 Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak! İşte puf poğaça tarifi
Yaşam Haberleri