14 ülkede yapılan anket: Türkiye'de demokrasi tehlike altında

14 ülkede yapılan anket: Türkiye'de demokrasi tehlike altında

14 ülkede yapılan anket: Türkiye'de demokras... Transatlantik Eğilimler 2022 yılı raporunda, aralarında Türkiye'nin de olduğu 14 ülkede halka küresel, bölgesel ve yerel konulara ilişkin görüşleri soruldu.

“Ülkenizdeki demokrasinin durumunu nasıl görüyorsunuz?” sorusuna Türkiye'de halkın yüzde 74’ü ülkede demokrasiye ilişkin sorun olduğu cevabını verdi.

Transatlantik Eğilimler 2022 yılı raporunda, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Litvanya, Hollanda, Portekiz, Polonya, Romanya, İspanya, İsveç, İngiltere, ABD ve Türkiye’de yaşayan kişilere sorular yöneltildi. ABD ve Avrupa ülkelerinde yaşayanların küresel konular dahil olmak üzere çeşitli hususlarda görüşleri alındı.

TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ TEHLİKE ALTINDA GÖRÜLÜYOR
voaturkce.com'un haberine göre; raporda yer alan sorulardan biri de “Ülkenizdeki demokrasinin durumunu nasıl görüyorsunuz?” sorusu oldu. Türkiye’de bu soruya yanıt verenlerin yüzde 46’sı, demokrasiyi tehlikede gördüğünü söylerken yüzde 28’lik bir kesim de demokrasinin bir şekilde kötü durumda olduğunu belirtti. Türkiye’de demokrasinin iyi ya da mükemmel durumda olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 21’de kaldı. Yüzde 5’lik bir kesim de bu konuda fikri olmadığını söyledi.

UKRAYNA SAVAŞI’NA TEPKİLER
Rapora göre anket yapılan ülkelerdeki katılımcıların büyük çoğunluğu, Rusya’nın, Ukrayna’ya başlattığı saldırı nedeniyle savaş suçu işlediğini ve bu konuda yargılanması gerektiğini düşünüyor. Rusya’nın savaş suçlarından yargılanması gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 74 iken Rusya’ya daha sert ekonomik yaptırımlar uygulanmasını isteyenlerin oranı da yüzde 71 olarak ortaya çıkıyor.

Türkiye’de Rusya’ya yönelik savaş suçları soruşturması yapılması gerektiğini düşünenlerin oranı da Rusya’ya daha sert yaptırımlar uygulanmasını isteyenlerin oranı da yüzde 42 olarak görünüyor. Bu oran diğer ülkelerin altında kaldı. Yine 14 farklı ülkede ankete katılanların yüzde 63’ü, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne üye olmasına destek verirken yüzde 58’i de Ukrayna’nın NATO’ya alınmasını destekliyor.

Ukrayna savaşı nedeniyle ABD’nin Ukraynalı göçmenleri kabul etmesini isteyen Amerikalılar’ın oranı da partilerine göre farklılık gösteriyor. ABD’de Demokrat seçmenlerin yüzde 72’si, ABD’nin Ukraynalı göçmenleri kabul etmesi gerektiğini düşünürken Cumhuriyetçiler’in yüzde 45’i bu fikre destek veriyor.

Türkiye Ukrayna’dan göçmen kabul edilmesine desteğin en az olduğu ülke olarak göze çarpıyor. Türkiye’ye Ukrayna’dan göçmen alınmasına destek verenlerin oranı yüzde 31’de kaldı.

Türkiye “fiyat artışına neden olsa da Rusya’dan enerji alımı konusunda yaptırım uygulanmasına destek veren ülkeler” sıralamasında da diğer ülkelerin çok altında kalıyor. Türkiye’de Rusya’ya bu konuda yaptırım uygulanmasını destekleyenlerin oranı yüzde 30 olarak belirlendi. Türkiye’den sonra en az destek yüzde 49’la İtalya’da görüldü.

EN AZ GÜVENİLİR ORTAK TÜRKİYE
Anket, Türkiye dışındaki 13 ülkede yaşayanların Türkiye’yi güvenilir bir ortak olarak görmediklerini de ortaya çıkardı. En güvenilir ortak sorusuna verilen yanıtlarda yüzde 71’le İsveç birinci sırada yer alırken Türkiye yüzde 27 ile son sırada bulunuyor. Türkiye’de toplumun yüzde 43’ü en güvenilir ortak olarak Almanya’yı gördüğünü söyledi. ABD’yi en güvenilir ortak olarak görenlerin oranıysa yüzde 17’de kaldı.

GÜVENLİK ALGISI
Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, ülkelerin toplumlarının büyük çoğunluğu, en büyük güvenlik sorunu olarak ülkeler arasındaki savaşları görüyor. Savaşları ikinci sırada iklim değişikliği izliyor. Sonuçlar göç konusunu en büyük güvenlik sorunu olarak gören toplumun Türk toplumu olduğunu ortaya koyuyor. Türk halkının yüzde 37’si göçü, yüzde 16’sı da terörü en büyük güvenlik sorunu olarak görüyor. İklim değişikliğini tehdit olarak algılayanların oranıysa Türkiye’de yüzde 8’de kaldı.

"14 ülkede yapılan anket: Türkiye'de demokrasi tehlike altında" haberi, 29 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 29 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan 14 ülkede yapılan anket: Türkiye'de demokrasi tehlike altında haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 14 ülkede yapılan anket: Türkiye'de demokrasi tehlike altında 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:00 Galatasaray'da Kadro Revizyonu: Yeni Sezon için Transfer Hamleleri Başladı
  2. 12:45 İsveçli metal grup In Flames'den İstanbul Konseri!
  3. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
  4. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
  5. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
  6. 11:56 Yeni bir kararla emekli promosyon ödemelerine özel bankalar da dahil edildi
  7. 11:56 Clinton ile Obama'nın da katıldığı etkinlikte Biden'a Gazze protestosu: "Kendinden utan, Joe Biden"
  8. 11:55 Son Dakika: Eros davasında Başsavcılıktan itiraz!
  9. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  10. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  11. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  12. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  13. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  14. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  15. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  16. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  17. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  18. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  19. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  20. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
Türkiye Haberleri