Aytunç Erkin yazdı: Masanın “muhafazakar kanadı” rahatlasın diye…

Aytunç Erkin yazdı: Masanın “muhafazakar kanadı” rahatlasın diye…

Aytunç Erkin yazdı: Masanın “muhafazakar kan... ''İktidar ittifakla olursa, (CHP-İYİ Parti) 28 Şubat kararlarının yeniden gündeme gelmemesi mutabakatıyla o ittifaka girerim''

8 Ekim 2021… Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Habertürk'te katıldığı bir yayında şu cümleleri kurdu:

“… Bu bir şantaja dönüştü. Tayyip Erdoğan kitlesini konsolide etmek için ısrarla, ‘Biz gidersek başörtüsü yasağı geri gelir, imam hatipler kapatılır' diyor. Korku iklimi muhafazakarları kendileriyle çatışır hale getirdi. 28 Şubat'ın geri dönme riski var. Tek başımıza iktidara gelirsek yapacağımız ilk işlerden birisi başörtü özgürlüğünü yasal anayasal teminat altına almak olacak. İktidar ittifakla olursa, (CHP-İYİ Parti) 28 Şubat kararlarının yeniden gündeme gelmemesi mutabakatıyla o ittifaka girerim.”

9 Mayıs 2022'de de DEVA lideri Ali Babacan, İstanbul'da gençlerle buluştu ve şu cümleleri kurdu:

“AKP'ye destek verenlerin önemlibir kısmı daha kötüsünden korktukları için destek veriyor. Üzerimizde çok büyük bir sorumluluk var. Hem sorunları çözme hem de temel haklar konusundaki kazanımları koruma güvenini vermemiz gerekiyor. İnsanların bu dönemde kazanılmış hakları kaybetmeyeceğini bilmesi, bundan emin olması lazım.”

Diğer muhafazakar partiler, Saadet Partisi, HÜDA Par gibi partiler de zaman zaman “başörtüsüne anayasal güvence” istedi. Altılı Masa'nın oluşmasıyla birlikte masada olmasa da ikili buluşmalarda konunun gündeme geldiğini duyuyorduk. AKP'den kopan ve muhafazakar tabandan oy alması beklenen DEVA ve Gelecek'in AKP'yi derinden etkileyememesinin sonucunda görev yine CHP'ye düştü.

Çünkü…

Oy kaybetmeyi göze almak

DEVA, Gelecek, Saadet Partisi zaman zaman şu tablodan yakınıyordu: “Bize oy verecek kitle CHP'den rahatsız ve endişeli. CHP bu konuda adım atmalı.”

Kulislere yansıyan bilgilere göre, geçen pazar günü yaşanan masa buluşmasından önce, 27 Eylül'de, Babacan'ı ziyaret eden Kılıçdaroğlu'nun “endişeleri giderme” konusunda cümleler kurduğu belirtildi. Ki CHP liderinin “başörtüsüne yasal güvence” açıklamasını yaptığı gece yaptığı şu tespitin altını çizelim: “… Gelecekte gençlerimiz bu sorunlarla boğuşmasın diye bazen oy kaybetmeyi bile göze almak gerekiyor.” Kılıçdaroğlu, CHP yönetiminden değil ama tabanından, oy veren kitlesinden gelecek tepkilere rağmen bu açıklamayı yaptı.

Burada aklıma takılan şu:

Altılı Masa'nın beş partisinin, milliyetçi-muhafazakar çizgide olduğunu herkes biliyor. CHP'nin oyunun da yüzde 25-30 bandında gösterildiği, yüzde 60'tan fazla oyun “sağ” cenahta yer aldığını da pratiğimizden anlıyoruz. Bu arada “askeri vesayet” konusunda da endişeli bir durum yok! Yani… 28 Şubat gibi bir sürecin yaşanması ya da geriye dönüş ihtimalinin olmadığı bir süreçte CHP'nin oyunu yeniden sahasında kabul etmesi doğru bir iletişim mi? Bunu zaman gösterecek.

Aklıma takılan bir konu daha:

DEVA, Gelecek, Saadet vs… Son 20 yıllık pratikle ilgili, Ergenekon, Balyoz gibi kumpaslar konusunda özeleştiri yapmayı düşünüyor mu? Bu başka bir yazı konusu!

SONUÇ: Bildiğim, bildiğimiz, 1990'lardan bu yana ABD'li, Batılı ideologların Türkiye'de sorunu “Kemalizm/Atatürk” üzerinden raporlarına yansıtmalarıydı. Bunun da alıcısının liberal/muhafazakar kanat olduğunu herkes biliyor. “Ilımlı İslam” diyen çizginin Türkiye'yi, NATO destekli darbe girişimiyle bile karşı karşıya bıraktığını yaşamadık mı?

SORU ŞU: CHP'nin Altı Ok'u tarihin tozlu raflarına mı kaldırıldı?

"Aytunç Erkin yazdı: Masanın “muhafazakar kanadı” rahatlasın diye…" haberi, 06 Ekim 2022 tarihinde yazılmıştır. 06 Ekim 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Aytunç Erkin yazdı: Masanın “muhafazakar kanadı” rahatlasın diye… haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Aytunç Erkin yazdı: Masanın “muhafazakar kanadı” rahatlasın diye… 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:26 İzmir'de Silahlı Kavga: Bir Ölü, İki Kardeş Yakalandı
  2. 18:21 Cumhurbaşkanı Erdoğan Hamas lideri ile görüştü!
  3. 18:21 Ticari Olmayan AB Kargolarına Vergi Oranı Yükseldi: Yeni Düzenleme Detayları
  4. 18:17 İşte İzzet Yıldızhan'ın Herkesten Sakladığı Eşi: Ajda Yıldızhan'ın Göz Kamaştırıcı Güzelliği
  5. 18:17 Ceviz Suyunun Mucizevi Etkileri: Sindirimi Kolaylaştırır, Kalp Sağlığını Destekler!
  6. 18:15 Atakum Belediye Meclisi İlk toplantısını yaptı! İşte o toplantıdan kareler!
  7. 18:10 Hakan Fidan, Katar Yolcusu!
  8. 18:08 Fed'den nisan raporu geldi: Enflasyon en büyük finansal risk
  9. 18:07 Getir, İngiltere, Almanya ve Hollanda'dan Çekilme Planlarıyla Çalışanları Endişelendiriyor
  10. 18:06 Beşiktaş 15 milyon euroluk savunmacı kazandı! Kartal yeni defansını İngiiltere'de buldu
  11. 18:04 WhatsApp'a yeni güncelleme geliyor!
  12. 18:00 Can Yaman "Düşük Maaşlı Projeler Benim Gibi Uluslararası Bir Oyuncuya yakışmaz"
  13. 17:59 Kızılcık Şerbeti'nde Atatürk vurgusu duygulandırdı!
  14. 17:55 Ahmet Ağaoğlu'ndan İlk Açıklama! Ser Verdi, Sır Vermedi!
  15. 17:51 Emre Belözoğlu'dan Türk Futboluna İlişkin Değerlendirmeler
  16. 17:50 Galatasaray seçime gidiyor! Tarih resmen açıklandı
  17. 17:46 İstanbulspor Süper Lig'e veda eden ilk takım oldu
  18. 17:46 Uzmanlar Açıkladı: Yumurta Haşlarken Pratik İpuçları ve Günlük Tüketimin Faydaları
  19. 17:44 Emre Belözoğlu açıkladı: ''Düzelmemiz için 25-30 seneye ihtiyaç var''
  20. 17:44 El Clasico Heyecanı: Real Madrid, Barcelona'yı Ağırlıyor
Politika Haberleri