Azerbaycan'ın operasyonunun ardından Karabağ Ermenileri ateşkesi kabul etti

Azerbaycan'ın operasyonunun ardından Karabağ Ermenileri ateşkesi kabul etti

Azerbaycan'ın operasyonunun ardından Karabağ... Azerbaycan'ın başlattığı askeri operasyonun ardından Dağlık Karabağ'daki ayrılıkçı Ermeni kuvvetleri, bölgedeki Rusya Barış Gücü tarafından teklif edilen ateşkesi kabul etti.

Ermeni kuvvetler, savunma hatlarının Azerbaycan askerleri tarafından delindiğini; bazı önemli tepelerin ve yolların kontrolünün Azerbaycan ordusu tarafından sağlandığını ifade etti. 

Uluslararası hukuka göre Azerbaycan toprakları üzerinde bulunan ve tanınırlığı olmayan "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti", mevcut şartlarda saat 13.00 itibariyle başlayacak şekilde "ateşkesi kabul etmekten başka çareleri olmadığını" ifade etti. Ermeni yetkililer, kabul edilen ateşkes teklifini bölgedeki Rus Barış Gücü'nün yaptığını bildirdi. 

Tarafların, Rus Barış Gücü aracılığında saat 13.00 itibariyle ateşkesi başlatmayı kabul ettikleri duyuruldu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı da ateşkes anlaşmasına varıldığını doğruladı. 

Bakü'den yapılan açıklamada Karabağ'daki Ermeni güçlerin "silahlarını bırakmayı, çatışma mevziilerini ve askeri üslerini terk etmeyi ve tamamen silahsızlanmayı kabul ettiği" ifade edildi. 

Interfax, Ermeni kuvvetlerin sahada Azerbaycan ordusu karşısında kayıplar yaşadıktan sonra ateşkesi kabul etme kararı verdiğini ifade etti.

Azerbaycan, Karabağ'daki Ermeni silahlı güçlerin silah bırakması ve silahsızlandırılması durumunda askeri operasyonun sona ereceğini bildirmişti. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ateşkes anlaşmasına ilişkin şu duyuruyu yaptı:

Karabağ'ın Ermeni sakinlerinin temsilcilerinin Rus barışı koruma birliği aracılığıyla talebi dikkate alınarak, 20 Eylül 2023 günü saat 13.00'te aşağıdaki koşullar altında yerel terörle mücadele tedbirlerinin askıya alınması konusunda anlaşmaya varıldı:

1-Karabağ'daki Ermenistan silahlı birlikleri silah bırakıyor, mevzilerden çıkıyor, tam şekilde silahsızlandırılıyor.

2-Karabağ'daki yasa dışı Ermeni silahlı güçler feshediliyor. Tüm silah, mühimmat ve ağır araçlar teslim ediliyor

3- Yukarıda belirtilen süreçlerin Rus barış gücü birliği ile koordineli bir şekilde yürütülmesi sağlanmaktadır.

21 Eylül'de 'entegrasyon' için görüşülecek

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İdaresi'nden yapılan açıklamaya göre, Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası ve yasalarına dayalı olarak yeniden entegrasyon konularını görüşmek üzere 21 Eylül 2023 tarihinde Karabağ'ın Ermeni sakinlerinin temsilcileri ve Azerbaycan temsilcileri arasında Yevlah'ta bir toplantı düzenlenecek.

Ne olmuştu?

44 gün süren İkinci Karabağ Savaşı sonrasında Azerbaycan, ateşkes şartlarını ihlal edilen adımların sürdüğünü ifade etti. 

Azerbaycan, Ermeni Kuvvetler'in son günlerde bulundukları bölgede, Azerbaycan ordusunun mevzilerine yakınlaşmak, kendi mevzilerini pekiştirmek için siper kazma ve farklı istihkam faaliyetleri ve sabotaj girişimleri gibi bir dizi adımlarda bulunduğunu belirtti.

Azerbaycan'dan gelen, "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti" adı verilen yapının feshedilmesi taleplerine rağmen Ermeni güçlerinin kontrolündeki topraklarda, 9 Eylül'de sözde "cumhurbaşkanlığı seçimi" yapılmasının ardından tansiyon daha da yükseldi. 

Son olarak 19 Eylül'de Hocavent ili Ahmetbeyli-Fuzuli-Şuşa kara yolunda mayının üzerinden geçen Azerbaycan devlet kurumuna ait kamyondaki 2 kişi hayatını kaybetti.

Olay yerine giden polis aracının da başka bir mayının üzerinden geçmesi sonucu 4 polis hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine salı günü Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da "anayasal yapıyı yeniden tesis etmek" amacıyla lokal antiterör operasyonu başlatmıştı.

"Azerbaycan'ın operasyonunun ardından Karabağ Ermenileri ateşkesi kabul etti" haberi, 20 Eylül 2023 tarihinde yazılmıştır. 20 Eylül 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Azerbaycan'ın operasyonunun ardından Karabağ Ermenileri ateşkesi kabul etti haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Azerbaycan'ın operasyonunun ardından Karabağ Ermenileri ateşkesi kabul etti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 27 Haziran 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör
SON HABERLER
  1. 05:11 Bolivya'daki darbe teşebbüsü başarısız oldu
  2. 05:03 Bolivya Devlet Başkanı, vatandaşları sokağa çıkmaya çağırdı
  3. 05:02 Vincenzo Montella'dan açıklama: "Gruptan çıkarak tarihe bir başarıya imza attık"
  4. 02:18 Malatya’da orman yangını çıktı
  5. 02:13 Kartal’da milli maç heyecanı dev ekranda yaşandı, Milliler bu maçı aldı!
  6. 02:07 Cenk Tosun açıkladı: “Çeyrek finale kalmak istiyoruz”
  7. 02:04 Kozan’da orman yangını çıktı
  8. 01:59 Beşiktaş Stadı'nda yangın paniği
  9. 01:52 Milli maçı izlerken parmağı koptu! Son dakika!
  10. 01:43 Montella galibiyeti değerlendirdi ve açıkladı! Kim gelirse gelsin fark etmez
  11. 01:41 Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesiyle ilgili dava ertelendi, ancak erteleme sebebi açıklanmadı
  12. 01:41 Oyun severler için büyük haber! Steam yaz indirimleri çok yakında başlıyor! Geri sayım başladı!
  13. 01:23 İsmail Yüksek korkuttu! Son durumu nasıl?
  14. 01:18 Montella meydan okudu. Maç sonu resmen çıldırdı!
  15. 00:58 Yüzlerce kişi tek yürek oldu, sevinç sokağa taştı!
  16. 00:45 Montella'dan gurur: 'Türk milleti için çok mutluyum'
  17. 00:40 Piyasanın önde gelen ismi tahminini açıkladı: Dolar yıl sonunda 51 TL'yi görebilir
  18. 00:39 Türkiye'nin rakibi belirlendi: EURO 2024'ün son 16 turu eşleşmeleri tamamlandı
  19. 00:34 Rusya'da yolcu treni raydan çıktı: 50'ye yakın yaralı var
  20. 00:25 Hakan Çalhanoğlu ve Samet Akaydin cezalı durumda
Dünya Haberleri