Bakanlık harekete geçti: Eski tip POS cihazı kullananlara ceza!

Bakanlık harekete geçti: Eski tip POS cihazı kullananlara ceza!

Bakanlık harekete geçti: Eski tip POS cihazı... Hazine ve Maliye Bakanlığı, eski tip POS cihazı kullanan mükelleflere ceza uygulayacak. Seyyar POS'ları kullanmaya devam edenler için 20 bin, cihazları geri almayan bankalara ise 200 bin lira ceza kesilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, eski tip POS cihazlarını kullanan mükelleflere ceza uygulayacağını duyurdu. Seyyar POS cihazlarını kullanmaya devam edenler için her tespit başına 20 bin lira, bu cihazları mükelleflerden geri almayan bankalara ise 200 bin lira ceza kesilecek.

2013 yılında devreye alınan uygulama ile perakende işletmelerde banka kartlarıyla ödeme yapılmasına imkan tanıyan seyyar EFT-POS cihazları ile fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazların birleştirilmesi hedeflenmiştir. Bu sayede, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar üzerinden yapılan tahsilatlar, slip ve fişin entegre edildiği tek bir belge olarak düzenlenmeye başlanmıştır. Böylece, seyyar EFT-POS'lar aracılığıyla gerçekleşen tahsilatların kayıt dışı kalması ve mevzuata aykırı işlemlerin önlenmesi amaçlanmıştır.

Uygulamanın tamamlanamaması üzerine, 30 Aralık 2023'te yayımlanan tebliğle dönüşüm sürecinin en geç 1 Temmuz 2024'e kadar tamamlanması kararlaştırılmıştır. Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla banka kartlarıyla ödeme kabul edilmesi zorunlu hale getirilecektir. Ayrıca, kanun değişikliği ile tahsilatların başkaları adına yapılması ve mükelleflere uygun cihazların verilmemesi gibi durumlara özel ceza düzenlemeleri getirilmiştir.

Bakanlık, seyyar EFT-POS cihazlarının kullanılmaya devam ettiğini tespit ederek tüm banka ve ödeme kuruluşlarına yazı göndermiştir. Yazıda, perakende işletmelerin seyyar EFT-POS cihazlarının kullanımını sonlandırmaları, bu cihazların mükelleflerden geri alınması ve yerlerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar verilmesi talep edilmiştir. Kontroller sonucunda yasak cihazları kullanan mükelleflere SMS ve mektuplar gönderilerek, bu cihazların iade edilmesi ve yeni nesil cihazlarla ödeme kabul edilmesi gerektiği hatırlatılmıştır.

Her bir tespit için, yasak seyyar EFT-POS cihazlarını kullanan mükelleflere bilanço esasına göre defter tutanlara 20 bin, işletme hesabı esasına göre defter tutanlara ise 10 bin lira ceza kesilecektir. Ayrıca, yeni nesil cihazlar üzerinden banka kartlarıyla ödeme kabul etmeyen mükelleflere de benzer şekilde 20 bin lira ya da 10 bin lira ceza uygulanacaktır.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hatalı POS cihazlarının kullanımına son verilmesi ve mükelleflerden bu cihazların alınarak yerlerine yeni nesil cihazlar verilmesinin kayıt dışıyla mücadele açısından önemli olduğunu belirtti. Bu değişimi yapmayan mükellefler ile banka ve ödeme kuruluşlarına ceza kesileceği vurgulandı. Bakanlık, perakende ticaretteki kayıt dışılıkla mücadele çalışmalarına kararlılıkla devam etmektedir.

"Bakanlık harekete geçti: Eski tip POS cihazı kullananlara ceza!" haberi, 28 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 28 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Bakanlık harekete geçti: Eski tip POS cihazı kullananlara ceza! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakanlık harekete geçti: Eski tip POS cihazı kullananlara ceza! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 28 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:04 Manchester United'da Erik ten Hag dönemi bitti
  2. 14:57 Acun Ilıcalı'nın ortak olduğu spor kanalı, kumar sektörüne giriş yapma kararı aldı!
  3. 14:50 Real Madrid'de Xabi Alonso'nun ismi gündemde: Ancelotti sezon sonu yolcu
  4. 14:24 Donald Trump: "Harris bizi 3. Dünya Savaşı'na sokacak"
  5. 14:24 Aktürkoğlu ve Kenan Yıldız Avrupa'da tarih yazıyor!
  6. 14:13 Galatasaray'da derbi öncesinde yabancı kontenjanı sorunu: Kadroya alınmadı
  7. 13:57 AB ve NATO'dan Gürcistan’a Usulsüzlük Soruşturması Çağrısı!
  8. 13:51 Bahçeli’den Çarpıcı Açıklama: "Türkiye’nin Kürt Problemi Yok
  9. 13:46 Dolandırıcılık suçlamasıyla yargılanan avukat Orhan K. 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  10. 13:44 Ünlü Müzisyen Yanlış İlaçtan Dolayı Sağır Oldu!
  11. 13:23 Fatih Altaylı: CHP birinci parti, AKP bunu biliyor, yoksa Abdullah Öcalan’ı Meclis’e çağırmazlardı
  12. 13:21 Bakanlar TUSAŞ'ı Ziyaret Etti
  13. 13:17 YRP'li Geyveli'den "Öcalan" çıkışı yapan Bahçeli'ye: 'Türkiye yönetilemiyor'
  14. 13:13 "Cübbeli"den "Çakıcı ile görüştü, Bahçeli videosunu sildi" iddiasına yanıt
  15. 13:10 Abdulkadir Uraloğlu duyurdu; 29 Ekim'de bakanlığa bağlı raylı sistemler ücretsiz olacak
  16. 13:04 GKRY lideri Hristodulidis, Joe Biden'la görüşmek üzere Beyaz Saray'a davet edildi!
  17. 13:02 7 bin TL üzeri ödemede yeni dönem
  18. 12:59 İstanbul Havalimanı'nın jet yakıt ihalesi bir kez daha TÜPRAŞ'ın!
  19. 12:53 İsrail Başbakanlık Ofisi, Netanyahu'nun evinin güvenliği için 528 bin dolar talep etti!
  20. 12:50 Bakanlık harekete geçti: Eski tip POS cihazı kullananlara ceza!
Ekonomi Haberleri