Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü'den koronavirüse dinazorlu benzetme
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü'den korona... Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda virüslerin yaşama, çoğalma ve mutasyon biçimlerini anlatarak ciddi uyarılarda bulundu.
Özlü, "Koca dinazorların yok olduğu dünyamızda, virüsler, sahip oldukları bu sürekli değişim özellikleriyle varlıklarını sürdürmeyi ve değişen yaşam koşullarına uyumu başarmışlardır." ifadesinde bulundu.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda corona virüsü hakkında önemli bilgiler verdi. “Virüsün amacı bizi öldürmek değildir.” diyen Prof. Dr. Özlü, bağışıklık sisteminin devreye girmesi ile ölümlerin ortaya çıktığını anlattı ve neden bazı insanların virüsün etkilerini daha hafif atlattığı hakkında bilgiler verdi. “Virüsün amacı bizi öldürmek değildir. Çünkü biz ölürsek, taşıdığımız virüsler de ölür. Virüs yaşam döngüsünü sürdürmek, yeni duyarlı hücreler bulup onların alt yapısını kullanarak çoğalmak için gerekli enerji ve ortamı, canlı hücreye girip, organellerini kullanarak bulur.” açıklamasını yapan Prof. Dr. Özlü, corona virüsü salgınında ölümle sonuçlanan vakalar hakkında şu bilgileri verdi:
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZ BİZİ ÖLDÜRÜR
*Virüs yaşayabilmek, çoğalabilmek için hücredeki yaşamın devamına muhtaçtır. Dolayısıyla, virüsün hücreyi ve canlıyı öldürmesi, aleyhine bir durumdur. Giderek daha fazla hücreyi işgal ederek bizimle birlikte yaşamak ister *Virüsün giderek daha fazla hücreyi işgal etmesiyle bağışıklık sistemimiz devreye girer. Virüsün işgal ettiği hücrelerimize saldırarak virüsü ve enfeksiyonu durdurmaya çalışır. Bu çaba, zamanla kontrolden çıkıp terminatör işlevine dönüşerek, bize zarar vermeye başlar. *Ölüm, bu dönemde ortaya çıkar. Yani, virüsü öldüreyim derken, bağışıklık sistemimiz bizi öldürür. Bu aşamada bağışıklık sistemimizi ilaçlarla baskılayarak yaşamaya, kendimizi bağışıklık sistemimizden korumaya çalışırız.
NEDEN BAZI KİŞİLER HAFİF ATLATIYOR?
*Covid 19 virüsüyle enfekte olanların bazılarının hiç semptom vermeden enfeksiyonu geçirirken, diğer bazılarının hafif, orta ya da çok ağır tabloda seyretmesi; bazılarında ölümcül olması da, muhtemelen bağışıklık sisteminin verdiği tepkilerin farklılığıyla ilişkilidir. *Virüs, doğrudan olmasa da bu süreci tetikleyerek ölümümüze sebep olur. Zamanla virüsler bu tür yıkıcı süreçleri tetiklemeden organizmada yaşamayı öğrenirler, yani mutasyon geçirirler. Sürekli veya mevsimsel döngü ile bizimle yaşamlarını sürdüren çok sayıda virüs vardır
KOCA DİNOZORLARIN YOK OLDUĞU DÜNYAMIZDA…
*Mutasyonlar, bir amaca dönük planlı değişimler olmayıp, rastlantısal olarak ortaya çıkar. Hayatta kalmasına yarayacak yönde mutasyona uğrayan virüsler, diğerlerinin arasından seçilerek öne çıkar. *Koca dinozorların yok olduğu dünyamızda, virüsler, sahip oldukları bu sürekli değişim özellikleriyle varlıklarını sürdürmeyi ve değişen yaşam koşullarına uyumu başarmışlardır. *Sonuç: virüsler, içinde yaşadıkları canlıyı öldürmeden, simbiyotik bir yaşam sürmeyi öğrenerek hayatta kalabiliyorsa; biz de yerküremize ve diğer canlılara zarar vermeden, doğayla uyumlu bir yaşam biçimi geliştirerek hayatta kalabiliriz. Bunu virüslerden öğrenmeliyiz.
Sonuç: virüsler, içinde yaşadıkları canlıyı öldürmeden, simbiyotik bir yaşam sürmeyi öğrenerek hayatta kalabiliyorsa; biz de yerküremize ve diğer canlılara zarar vermeden, doğayla uyumlu bir yaşam biçimi geliştirerek hayatta kalabiliriz. Bunu virüslerden öğrenmeliyiz.9⃣
— Prof. Dr. Tevfik Özlü (@drtevfikozlu) July 19, 2020
"Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü'den koronavirüse dinazorlu benzetme" haberi, 19 Temmuz 2020 tarihinde yazılmıştır. 19 Temmuz 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü'den koronavirüse dinazorlu benzetme haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü'den koronavirüse dinazorlu benzetme 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 15 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.