Cemal Çağlı | Teknoloji üretmek mi yoksa tüketmek mi?

Cemal Çağlı | Teknoloji üretmek mi yoksa tüketmek mi?

Cemal Çağlı | Teknoloji üretmek mi yoksa tük... Gelişmiş ülkelerin eğitim sistemleri teknoloji geliştirmek üzerine kurulurken, gelişmemiş ülkelerin eğitim sistemleri ise teknolojiyi tüketme üzerine kurulmuştur.Gelişmiş ülkelerin bir çoğunda ilköğretimde bilgisayar teknolojisi...

Gelişmiş ülkelerin eğitim sistemleri teknoloji geliştirmek üzerine kurulurken, gelişmemiş ülkelerin eğitim sistemleri ise teknolojiyi tüketme üzerine kurulmuştur.

Gelişmiş ülkelerin bir çoğunda ilköğretimde bilgisayar teknolojisi kullanılmazken bizim gibi ülkelerde “her çocuğa bir tablet” kampanyası yapılıyor.

Gelişmiş ülkelerde yaratıcı öykü yazma ve anlatma, müzik, dans, spor, tiyatro gibi faaliyetlerin duygu, düşünce ve davranış gelişimi için hayati önem taşıdığını öngören okullar yaygınlaştırılırken, bizim gibi ülkelerde ise müzik, sanat, spor gibi etkinlikler gereksizleştirilip bunların yerine yaratıcılığı öldüren, çocukların yeteneklerini körelten, ezberciliği körükleyen, deneme ve keşfetme duygusunu zedeleyen, yaşama sevinçlerini azaltan gereksiz kavram ve bilgilerden oluşan dersler konuluyor.

Gelişmiş ülkelerde çocuklara oyuncaklar yaptırılıp onlarla oyun oynamaları, dolayısıyla sürekli hareket içinde olmaları sağlanarak, bedenin ve zihnin sağlıklı gelişimi sağlanırken; bizim gibi ülkelerde bebekler, çocuklar ve gençler bilgisayar , televizyon, cep telefonu gibi teknolojik araçların karşısına oturtulup robotlaştırılıyor, hareketsizlik yüzünden hantallaştırılıyorlar, bedensel ve zihinsel gelişimleri kesintiye uğratılıyor.

Gelişmiş ülkelerde “Woldrof Okulları gibi, yoğun fiziksel ve kültürel aktivite yaptıran, hayatın içinden örneklerle, deneysel eğitim veren kurumlar” yaygınlaştırılırken, bizim ülkemizde bahçesi, yeşili, oyun sahaları, laboratuvarları ve çok amaçlı atölyeleri olmayan, olsa da vitrin görevini gören, ana caddere bitişik konumlarda, trafiğin ortasında, adına “özel okul” dedikleri binalarda, sıralara bağımlı, gün boyu not alan, soru çözen; bütün bunlar yetmezmiş gibi akşamları ve hafta sonları eve bir dizi ödevle dönen çağdışı bir eğitim sürüyor.

Yapılan araştırmaların sonucunda, “televizyon, akıllı telefon, bilgisayar, video oyunları ve tablet gibi araçların sürekli hareket eden görsellerin, çocuk ve gençlerin dikkat süresini çok kısalttığını, internetten kopyalanan bilgilerle yapılan ödevlerin, gerçek araştırmayı ve öğrenmeyi engellediğini” ortaya çıkmıştır.

Bu durum sadece yaratıcı düşünmeyi ve odaklanmayı engellemekle kalmıyor, beraberinde “uykusuzluk, unutkanlık, can sıkıntısı, bencillik, empati yoksunluğu, yalnızlık, kabalık, endişe, depresyon, bağımlılık, kendini başkalarıyla karşılaştırma, takıntı bozukluğu, uyuşturucu, sağlıksız cinsellik, riskli ilişkiler ve otizm gibi sorunlara, şişmanlık ve şeker hastalığı gibi hastalıklara da yol açıyor.”

Sizce her geçen gün daha az kitap okunması, odaklanamama, okuduğunu zihninde canlandıramama, sessizce oturabilme becerilerine sahip olamama; bedensel oyunlara dalan çocukların oyun bitince durabilirken, teknolojik araçlara adeta transa geçen çocukların ekrandan koparılamamaları nedensiz mi?

Teknolojinin yanlış kullanılması ve yanlış eğitim politikalarının sonucunda ortaya çıkan bu trajik durumu kapsamlı bir şekilde masaya yatıran Doc..Dr. Şafak Nakajima’nın sorduğu iki soruyu sorarak bitirelim bu yazıyı:

Ne yapmalıyız?”

Tamamen çaresiz miyiz bu salgın karşısında?”

Ne dersiniz dostlar, her salgının bir tedavisi yok mudur?

Varsa, nedir bunun yöntemi?

***

Kaynak: Doc.Dr. Şafak Nakajima/Aklın Kutsal Kitabı

"Cemal Çağlı | Teknoloji üretmek mi yoksa tüketmek mi?" haberi, 21 Mart 2019 tarihinde yazılmıştır. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Cemal Çağlı | Teknoloji üretmek mi yoksa tüketmek mi? haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cemal Çağlı | Teknoloji üretmek mi yoksa tüketmek mi? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 25 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:55 Somali’deki Petrol Potansiyeli: Türkiye’nin Yeni Hamlesi!
  2. 21:52 Marmara Denizi'nde Müsilaj Alarmı: 2021'deki Kriz Yeniden mi Geliyor?
  3. 21:45 Avrupa mı, Rusya mı? Gürcistan’da Kritik Seçim Zamanı!
  4. 21:42 TOFAŞ’tan Stellantis Devri Hakkında Açıklama: Süreç Hala Devam Ediyor!
  5. 21:37 SAMULAŞ Çalışanlarına Büyükşehir'den Müjde: Maaşlar 45.498 TL’ye Çıkıyor
  6. 21:35 Fenerbahçe taraftarından Ergin Ataman'a sert protesto! Tüm salon yankılandı!
  7. 21:31 İsrail'den Gazze'de Yardım Bekleyenlere Saldırı: Şati Kampı'nda 12 Sivil Hayatını Kaybetti!
  8. 21:23 Bahçeli’nin Öcalan Açıklamasından Önce 103 Kanun Teklifi mi Verildi?
  9. 21:21 Mehmet Şimşek'ten Borsa İstanbul açıklaması: "Değerlendiriyoruz"
  10. 21:21 ABD’li perakende devi Walmart, Türkiye’ye adım atıyor: İstanbul’u yönetim merkezi olacak
  11. 21:17 Milli Eğitim Bakanı duyurdu! Sözleşmeli öğretmenlik mülakat neticeleri bu akşam açıklanacak
  12. 21:13 SGK’nın geri ödeme listesine 61 ilaç daha eklenmiş oldu
  13. 21:10 Seçime günler kala son anket sonuçları açıklandı: Trump mı yoksa Harris mi önde?
  14. 21:10 Bakan Yerlikaya'dan duyuru! Gri kategorideki terörist etkisiz hale getirildi!
  15. 21:01 A Milli Kadın Futbol Takımı, Ukrayna ile 1-1 Berabere Kaldı!
  16. 20:57 Cengiz Çandar’dan Edirne Cezaevi’nde Demirtaş ve Mızraklı’ya Ziyaret!
  17. 20:52 Başkan Özbek’ten Ameliyat Olan Okan Buruk’a Ziyaret!
  18. 20:51 Cübbeli Ahmet'e Saldıran Şahıs Serbest! Telefonunda IŞİD Görselleri Çıktı!
  19. 20:49 PKK’ya Ağır Darbe: Gri Kategorideki Özcan Günay Etkisiz Hale Getirildi
  20. 20:44 Erdoğan’ın katıldığı fuarda İsrail protestosu: İslamcı yazar yaka paça gözaltına alındı!
ABC Kritik Haberleri