Çocuk doktoru bulmak zorlaşacak

Çocuk doktoru bulmak zorlaşacak

Çocuk doktoru bulmak zorlaşacak TUS sonuçlarına göre çocuk başta olmak üzere kadın doğum ve cerrahi gibi bölümler yine çok tercih edilmedi. Hekimler ‘‘Önümüzdeki yıllarda ne ameliyat edecek cerrah ne çocuğumuza bakacak hekim bulacağız’’ dedi.

TUS sonuçlarında çocuk hastalıkları ve sağlığı bölümü kadrolarının büyük bölümünün boş kaldığı, bunu çocuk cerrahisi, genel cerrahi, acil tıp, kadın doğum, iç hastalıkları, kalp ve damar cerrahisi gibi gibi bölümlerin izlediği görüldü. Plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrah, ortopedi, fizyoloji, psikiyatri, göz hastalıkları, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, deri ve zührevi hastalıklar gibi branşlar ise yüksek puanlarla kadrolarını büyük oranda kapattı.

BirGün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre; tabip odaları ve hekimler, özellikle iş yükü, nöbet fazlalığı, ekonomik ve özlük haklarının yetersizliği, şiddet, malpraktis (hatalı tıbbi uygulama) dava gibi durumların tercihleri etkilediğini belirterek "Özellikle pediatri ve cerrahide kan kaybı sürüyor. Bu durum kamu hastanelerinde ciddi sorunlara yol açacak" dedi.

2023 senesinde TUS 2. dönem sonuçlarında çocuk cerrahisinde yüzde 62, pediatride yüzde 60, beyin cerrahisinde yüzde 41, acil tıpta ise yüzde 34, dahiliye kadrolarının yüzde 33’ü boş kalmıştı. 2024 TUS 1. dönemde de benzer bir tablo ortaya çıktı. Bazı hastanelerde özellikle çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümlerinde açılan kadrolar hiç dolmadı. Pediatri alanında yaşanan bu tablo endişeleri de beraberinde getirdi.

TABLO CİDDİ BOYUTTA

Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, "Son bir kaç TUS’ta benzer tablo yaşanıyor. Maalesef pediatride ciddi bir kan kaybı var" dedi. Bu durumun pek çok sebebi olduğunu söyleyen Çokuğraş, "Uzun yıllardan gelen mecburi hizmetten tutun da ağır nöbetleri sayabiliriz. Çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümü aslına bakarsak çok zevkli bir branştır fakat nöbetleri ağır geçiyor, hekimlere yönelik şiddetin boyutu artıyor. Bir de malpraktis davaları var, bu bizim çok canımızı yakıyor. Birkaç tane hekim arkadaşımız var ki çok ağır tazminatlara mahkûm oldular. Normalde yaşama şansı olmayan 600-700 gramlık bebekleri yaşatıyoruz fakat bu çocuklarda birtakım hasarlar kalabiliyor. Bu nedenle hekimlere ciddi davalar açılıyor. Bu durum tercihleri etkiliyor. Ayrıca insanların daha kolay diyebileceğim, nöbetleri daha hafif olan, risk alınmayan cildiye gibi branşlara yöneliyorlar" diye konuştu.

"TIP FAKÜLTELERİ ASİSTANSIZ KALABİLİR"

Bu durumun tıp fakültelerinin asistansız bırakabileceğini vurguyan Çokuğraş, şu şekilde devam etti:

"Anadolu’daki çok köklü tıp fakülteleri maalesef asistansız kalabilir. Elazığ’daki Fırat Tıp Fakültesi’nden tutun da Trabzon, Kırıkkale hatta Edirne’de asistan yok, kapanma noktasına geliyor. Tercih eden asistanların sayısı da son derece az. Oralara gittiklerinde de 2-3 kişilik iş yapmak zorunda kalıyorlar, bu da tercihleri ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Yapılması yapılması gereken Sağlık Bakanlığı’nın, tabip odalarının, her türlü önyargıdan uzak şekilde bu işi çözmeye çalışmalı. Kocaman hastaneler açmak ile bu iş çözülmüyor. Bu şekilde devam ederse birkaç yıla da kalmayacak, kamu hastanelerinde ciddi problemler yaşanacak, var olan hekimler de istifa edecek. Böyle giderse gerçekten çocuk hekimi bulmak gittikçe zorlaşacak ve çocuk hekimliğinin ilgili yan dallarında da hekim bulamayacağız. Çocuk yeni doğan, yoğun bakım, hematoloji, onkoloji, nefroloji gibi oralarda da uzman bulamayacağız. Ciddi bir mesele ile karşı karşıyayız."

BAZI YERLER HİÇ TERCİH EDİLMEDİ

Bazı hastanelerde açılan çocuk sağlığı, genel cerrahi, acil tıp, dahiliye, kadın hastalıkları ve doğum gibi kadrolar ya hiç tercih edilmedi ya da çok az kişi tercih edildi. TUS sonuçlarından dikkat çeken bazı hastaneler şöyle:

463934-2-t.jpg

"KOŞULLAR İYİLEŞTİRİLMELİ"

İstanbul Tabip Odası Başkanı ve Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu durum aslına bakarsak biraz da zamanın ruhunu da yansıtıyor. Genç hekimlerde yaşam koşulları zorluğu, sağlıkta şiddet, malpraktis davaları sebebiyle kolay para kazanacakları ve daha rahat edecekleri bölümleri tercih etmek istiyorlar. Burada gençleri suçlamanın anlamı yok. Pediatrinin nöbetlerinin fazlalığı, uzmanlık süresinin zorluğu, gelirinin düşük olması, özellikle son dönemde artan malpraktis davaları gibi çok tercih edilmiyor. Koşullar iyileştirilmeli. Kamu hastanelerinde ihtiyacı karşılayacak bir kaynak oluşmazsa bir süre sonra çocuk hastalıkları uzmanına ulaşmak zor olacak. Performans sistemi de daha çok işlem yapan bölümlere daha çok para ödüyor. Onun için küçük cerrahi işlemlerin yapıldığı, daha risksiz alan daha çok tercih ediliyor. Bu durum da tercihi etkiliyor."

"Çocuk doktoru bulmak zorlaşacak" haberi, 05 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 05 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Çocuk doktoru bulmak zorlaşacak haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çocuk doktoru bulmak zorlaşacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 23 Haziran 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:BirGün Gazetesi

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:42 Montella Portekiz'e kolay bir zafer armağan etti
  2. 00:40 Nissan, Çin'de bulunan otomobil fabrikasını kapatma kararı verdi
  3. 00:28 Zelenski Dünya'ya çağrıda bulundu: "Rus saldırılarını durdurun! Ölü sayımız artıyor"
  4. 00:28 Türk gıda devi iflas etti!
  5. 00:16 Fatih Terim'in Çıkışı: Yerden Yere Vurdu, Ardından Destek Çağrısı Yaptı!
  6. 00:06 Haziran Sonuna Kadar Süren Fırsatı Kaçırmayın! O Markadan Yeni Araç Alacaklar İçin Dev Kampanya!
  7. 23:49 Annesi ve eşi içerideyken evi ateşe verdi: 1'i ağır 2 yaralı var!
  8. 23:47 Öldüresiye dövüp kaçmışlardı: 4 şüpheli yakalanmış oldu
  9. 22:59 Nwakaeme, 3.5 Milyon Euro Talep Etmişti, Şimdi İse Ne Kadar Kazanacak?
  10. 22:59 Emeklilerin Yoğun Olduğu Kent: Neredeyse Her Dört Kişiden Biri Emekli!
  11. 22:53 Ayakkabı Devi Halka Arz Ediyor: Dağıtılacak Lot Miktarı Açıklandı!
  12. 22:37 Sıfır ve İkinci El Araç Fiyatları O Tarihte Düşecek! Araba Almayı Düşünenlere Müjde!
  13. 22:37 Cristiano Ronaldo Tehlikeyi Ucuz Atlattı: Televizyona Yansımayan Olayın Detayları Ortaya Çıktı!
  14. 22:10 Özgür Özel: "İktidar 22 Yıldır Atatürk’ün ‘Milletin Efendisi’ Dediği Köylünün Anasını Ağlattı!"
  15. 21:50 Montella, Türkiye'nin 3-0 Mağlup Olduğu Portekiz Maçı Sonrası Arda Güler Hakkında Konuştu!
  16. 21:43 A Milli Takım'da 8 Futbolcu Aynı İlimizden! Başkentler Geride Kaldı: İlginç Harita!
  17. 19:49 İzmir Konak'ta iki kadın cinayeti işlendi
  18. 19:18 Türkiye'nin Gıda Sektöründe Devi İflas Etti: Şubeler Kapatılıyor, Binlerce Kişi İşsiz Kalacak!
  19. 19:09 E-Devlet Üzerinden Akrabalarınızı Silebileceğiniz İddiasına Resmi Açıklama Geldi!
  20. 19:09 Akaryakıtta Büyük Zam Kapıda: 3 Gün Sonra 5 Liralık Artış Geliyor!
Sağlık Haberleri