Detoks nasıl yapılır? Detoks’la ilgili merak edilenler

Detoks nasıl yapılır? Detoks’la ilgili merak edilenler

Detoks nasıl yapılır? Detoks’la ilgili merak... Detoks, diyet ve kilo verme ile birlikte sık sık anılsa da, detoksun asıl amacı, vücudumuzu, ilaçlar, kimyasal katkı maddeleri ve işlenmiş,

Detoks, diyet ve kilo verme ile birlikte sık sık anılsa da, detoksun asıl amacı, vücudumuzu, ilaçlar, kimyasal katkı maddeleri ve işlenmiş, sağlıksız yiyecek ve içeceklerin olumsuz etkilerinden arındırmaktır. Bu şekilde beslenme sonucunda vücutta ortaya çıkabilecek zehirli maddelere toksin diyoruz.

“Detoksifikasyon” isimli uygulamanın kısaltılmış hali olan detoks ise, bu toksin maddelerden arınma anlamına geliyor.

Detoks Neden Yapılır?

Günümüzde artan çevresel kirlilik, kötü beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam ile birlikte, toksinlerden arınma fikri de daha çok ilgi görmeye başladı.

Detoks:

sebepsiz baş ağrıları,

yorgunluk,

kendini kötü hissetmek,

solgun ve bozuk bir cilt,

sindirim sistemi bozuklukları,

uyku düzensizlikleri

gibi birçok problemi çözmek veya hafifletmek için yapılabilmektedir.

Bu nedenlerle vücutta biriken toksinleri atmak ve daha iyi hissetmek için çeşitli detoks yöntemleri tercih edilmektedir.

Detoks Çeşitleri Nelerdir?

Her ne kadar hepsinin temelinde toksinlerden arınmak yatsa da, farklı ihtiyaçlar için çeşitli detoks yöntemleri mevcuttur.

Alkol Detoksu:

Alkol sonrası detoks, özellikle alkol tüketiminin ardından toksin maddeleri vücuttan atmak için çabalayan karaciğerin işini kolaylaştırmak ve daha az yorulmasını sağlamak için yapılan bir detoks türüdür.

Karaciğer Detoksu:

Klorofil içerikli sebzeler ve karaciğere yardımcı baharatlarla yapılan bir detoks çeşididir. Karaciğer dostu kırmızı pancar, kereviz, radika, havuç gibi sebzeler ve zerdeçal, kırmızı biber, biberiye, kimyon gibi baharatlarla karaciğere destek olunmaya çalışılır.

Şeker Detoksu:

Günlük beslenmedeki şekere olan düşkünlüğün kırılması için yapılan bir detoks çeşididir. Daha çok şeker bağımlılığından kurtulmanın yollarından biri olarak tercih edilmektedir.

Sıvı Detoksu:

Detoks yapmanın en etkili ve en popüler yöntemlerinden birisi de sıvı detoksudur.

Sıvı Detoksu Nedir?

Juice detox veya juice cleanseolarak da adlandırılan, sıvı detoksu, belirlenen bir süre boyunca katı besin tüketmeden vücudun ihtiyaç duyduğu maddeleri taze sıkılmış sebze ve meyve suyundan karşılayarak yapılan bir detoks çeşididir.

Bu detoks yöntemi, vücuttan toksin atmak için en etkili yollardan biri olduğu gibi, enerji seviyesini korumak için de en ideal yöntemdir. Bu nedenlerle, toksin atıcı içeceklerle yaptığın detoks suyu diyetinde bol bol meyve ve sebze yer almalıdır. Bu sebze ve meyveler vitamin ve kalsiyum açısından doğru ve dengeli seçilmiş olmalıdır.

Sıvı Detoksu Nasıl Yapılır?

Sıvı detoksu, dengeli ve iyi tasarlanmış bir detoks programına karar verdikten sonra belirli bir süre boyunca öğün yerine detoks suyu tüketilerek yapılır.

Burada dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi, günlük besin ihtiyacını karşılayan ve sağlığını tehlikeye atmayacak detoks sularını programına dâhil etmendir. Bu yüzden evde detoks suyu hazırlamak besleyicilik açısından eksik bir program takip etmene neden olabilir. Aynı zamanda ev olanaklarında kullanılan yöntemler sonucu meyve ve sebzelerin besin değerlerinin kaybolmasına da neden olabilirsin. Profesyoneller tarafından soğuk sıkım gibi özel yöntemlerle hazırlanmış sıvı detoksu programları, ihtiyacın olan besinleri ve kaloriyi almak için en sağlıklı detoks çeşididir.

Bir diğer nokta ise hangi detoks suyunun, ne zaman, hangi öğün yerine içilmesi gerektiği konusudur. Bazı detoks sularının metabolizma hızlandırıcı içerikleri ve yüksek protein miktarlarıyla sabah kahvaltısı veya spor sonrası tüketilmesi gerekirken, bazıları ise uzun süre tok tutabildikleri için akşam yemeği yerine tercih edilmelidir.

Detoks Suyu Ne İşe Yarar?

Detoks suyu, katı besinlerden alabileceğin toksin maddelerden arınmaya ve vücudunu tamamen doğal ve sağlıklı besinlerle beslemeye yarar.

Detoks suyu besin değerlerini mümkün derecede koruyarak, sebze, meyve, baharat veya kuruyemişlerin sularının sıkılmasıyla oluşturulur.

Detoks Suyunun Faydaları

Detoks suyu gibi toksin atıcı içeceklerin yararları aşağıdaki gibidir.

Karaciğerin Temizlenmesi:

Vücudun detoks merkezi karaciğer, yüksek miktarda toksin maddeye maruz kaldıkça yorulabilmekte ve toksik madde birikimleri oluşabilmektedir. Karaciğer detoksu işte bu yüzden önemlidir. Beslenme düzeninde detoks sularıyla yapacağın geçici değişiklikler sayesinde karaciğerinin toksinlerden arınmasına ve dinlenmesine yardımcı olabilirsin.

Vücut Detoksu:

Detoks suyu ile karaciğer haricinde, vücudundaki diğer organların ve sistemlerin dinlendirilmesi ve vücuttan toksinlerin atılmasına da katkıda bulunabilirsin.

Ödem Atma ve Zayıflama:

Günlük beslenmende zaman zaman kontrolsüzce beslenerek günlük ihtiyacın olan kaloriden çok daha fazlasını alabiliyorsun. Belirli bir süre için yapacağın detoks suyu programı, alacağın günlük kalori kısıtlı olacağı için ödem atmaya ve kilo vermeye yardımcı olabilir.

3 günlük bir meyve, sebze suyu detoksu programının sağlık faydaları üzerine yapılan bir araştırmaya katılan kişilerin vücut kütle ve ağırlık değerlerinde düşüş görülmüştür. 4

Bu nedenle doğru yapılan bir detoks ile kilo vermek ve detoks suyu ile zayıflamak mümkündür. Ancak detoksun öncelikli amacının toksinlerden arınmak olduğunu, detoks suyu ile zayıflama etkisinin kişiden kişiye değişebileceğini unutmamalısın.

Vitamin ve Mineral Takviyesi:

Günlük beslenmen içerisinde vücudunun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin tümünü alman her zaman mümkün olmuyor. İyi tasarlanmış sağlıklı bir detoks suyu programıyla vücuduna vitamin ve mineral takviyesi de yapabilirsin.

Antioksidan Desteği:

Detoks suyu, vücuttaki serbest radikallerin zararlarını önlemeye yardımcı olan antioksidanların takviyesi için de beslenmene katkıda bulunabilir.

Detoks suyuyla yapılan 3 günlük bir beslenmenin incelendiği bir araştırmada, detoks diyetinin, lipid peroksidasyonu azalttığı görülmüştür. 5 Lipid peroksidasyon, hücrelerin zarar görmesine neden olabilmekte, bu olayın gerçekleşmesi sırasında ortaya çıkan maddeler de kanserojen özellik taşıyabilmekte ve DNA’ya zarar verebilmektedir. 6

Bir başka araştırmada ise oksidatif stresi yüksek olan ve aktif sigara içen insanların antioksidan seviyelerinde, meyve ve sebze suyu takviyesinden kısa bir süre sonra, sigara içmeyenlerle kıyaslanabilecek bir gelişme görülmüştür. 7

Sindirime Yardımcı Olma:

Sindirimi kolaylaştıran yiyeceklerden kırmızı pancar, elma, yaban mersini, havuç, salatalık, tarçın gibi gıdalarla hazırlanan detoks suyu sindirim sistemine yardımcı olabilir.

Daha İyi Hissetme:

Özellikle sıvı detoksunun 2. gününde sabah kalktığında kendini daha iyi hissedersen şaşırma! Sindirim sistemin katı beslendiğin zaman gibi yorgun ve dolu olmayacağı için rahatlamış ve daha hafif hissedebilir, güne kendini daha iyi hissederek başlayabilirsin.

"Detoks nasıl yapılır? Detoks’la ilgili merak edilenler" haberi, 02 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan Detoks nasıl yapılır? Detoks’la ilgili merak edilenler haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Detoks nasıl yapılır? Detoks’la ilgili merak edilenler 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:12 Anket: Halkın Gözünden Trump'ın Sus Payı Davası
  2. 19:10 Son dakika: Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor
  3. 19:08 Galatasaray, İtalyan Yıldızı Vecino İçin Transfer Hareketi Başlattı
  4. 18:56 Kurtuluş Mahallesi'nde Köpek Saldırısı: Komşuların Yardımıyla Kurtarıldı
  5. 18:52 65 yıllık dev Türk giyim devi iflasın eşiğinde
  6. 18:51 Sağlıklı Kilo Verme Yöntemleri ve Doğal Kürler: Yaz İçin Hazırlık Başladı!
  7. 18:47 Borsa İstanbul günü düşüşle kapattı
  8. 18:47 Yıldızların Yol Gösterdiği Gün: Günlük Burç Öngörüleri
  9. 18:46 İsrail ordusu: "Böyle bir saldırıya yanıt vermemek mümkün değil"
  10. 18:41 Vefa Küçük, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanlığı’na yeniden aday oldu
  11. 18:37 Manchester City-Real Madrid maçı ne zaman?
  12. 18:35 Savunma Devleri Su Altı Savaşında Yarışıyor: Manta Ray ve Türk Savunma Projeleri
  13. 18:29 İtalya'da ilginç uygulama! Cep telefonunu bırakana bir şişe şarap ücretsiz
  14. 18:28 Gülben Ergen: Sağlıklı Cilt İçin Lavanta Suyu Önemli!
  15. 18:24 İsviçre'nin Beypazarı Maden Suyu Yasağı: Doğurganlık İddiasıyla Gerginlik
  16. 18:22 İsrailli Bakan Katz’dan 32 ülkeye karşı "İran'a yaptırım" çağrısı geldi
  17. 18:19 AB'nin Kızıldeniz misyonu akıllarda soru bıraktı: İran saldırısından etkilendi mi?
  18. 18:19 Türk Yetkililer ABD'ye Yola Çıkıyor: Ekonomik Güven ve Yatırım Fırsatları Masada
  19. 18:16 Aç Karnına Ceviz Tüketmenin Sağlığa Faydaları
  20. 18:11 Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan Lokanta ve Kafelerde KDV düzenlemesi
Sağlık Haberleri