Dünya Sağlık Örgütü: Yemek teslimatı uygulamaları ve internet oyunları obezitenin artmasına neden oluyor

Dünya Sağlık Örgütü: Yemek teslimatı uygulamaları ve internet oyunları obezitenin artmasına neden oluyor

Dünya Sağlık Örgütü: Yemek teslimatı uygulam... 2016 verilerine göre, yetişkinler arasında fazla kilo ve obezite yaygınlığı bakımından Türkiye, Avrupa'da ilk sırada

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yemek teslimatı yapan uygulamaların çocuklar arasında kullanımının artması ve internet oyunlarının popüler hale gelmesinin Avrupa'da obezitenin artmasında etkili bir faktör olabileceğini belirtiyor.

Avrupa'da yetişkinlerin yüzde 60'a yakını, çocukların ise üçte biri fazla kilolu ya da obez kategorisinde yer alıyor. Pandemi ise durumun daha da kötüleşmesine neden oldu.

WHO Avrupa Bölgesi 2022 Obezite Raporu'nda, obezite ile mücadele için sağlıksız yiyeceklerin çocuklara yönelik pazarlamasına sınırlama getirilmesi, sağlıklı gıdaların maliyetinin düşürülmesi ve her yaş grubunun daha fazla egzersiz için teşvik edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Raporda, yetişkinler arasında fazla kilo ve obezite sorununun yaygınlaşmasının önemli bir boyuta ulaştığı ve Avrupa'nın Amerika'dan sonra ikinci sırada yer aldığı belirtiliyor.

Bu sorunun Avrupa'da yılda 1,2 milyon ölüme yol açarak toplam ölümlerin yüzde 13'ünü oluşturduğu ve her yıl en az 200 bin yeni kanser vakasına yol açtığı tahmin ediliyor.

Rapora göre, (2016 yılı verileri itibarıyla) yetişkinler arasında fazla kilo ve obezite yaygınlığı bakımından Türkiye Avrupa'da ilk sırada geliyor.

'Karmaşık hastalık'

Vücutta çok fazla yağ, 13 kanser türü, tip 2 diyabet, kalp sorunları ve akciğer rahatsızlıkları da dahil olmak üzere birçok hastalık riskini artırıyor ve aynı zamanda engelliliğin ana nedenini oluşturuyor.

Rapora göre, obezite "karmaşık bir hastalık" ve sağlıksız beslenme ile fiziksel aktivite eksikliğinden çok daha fazlasını ifade ediyor.

"Obezite sınır tanımıyor" diyen WHO Avrupa Bölge Direktörü Dr Hans Kluge, Avrupa ülkelerinin her birinde obezitenin belli derecelerde bir sorun olduğunu belirtti.

Kluge, güçlü sağlık sistemleri geliştirme yoluyla "bölgedeki obezitenin gidişatını değiştirebiliriz" dedi.

Raporda, Avrupa'da gıda sektörünün son derece dijitalleştirilmiş durumda olmasının insanların neyi, ne zaman ve nasıl yediklerini etkilediği ve bunun daha yakından izlenmesi gerektiği belirtiliyor.

Uygulamaların etkisi

Örneğin yemek teslimatı uygulamaları, yağ ve şeker oranı yüksek yiyecek ve içecek tüketiminin artırmasında önemli bir rol oynuyor.

İngiltere'de yapılan bir araştırma, paket servis yemeklerin, evde hazırlanan yemeklere kıyasla günde ortalama 200 kalori daha fazla kalori içerdiğini gösteriyor. Bir hafta boyunca bu, bir çocuğun fazladan bir günlük kaloriye eşdeğer miktarda kalori tüketmesi demektir.

Avrupa Obezite Kongresi'nde sunulan WHO raporunda, online gıda ve yemek teslimatı uygulamalarının diyetleri, sağlıklı gıdaya erişimi ve genel olarak sağlığı iyileştirmede olumlu bir şekilde kullanılabileceği de belirtiliyor.

Çocuklar arasında oldukça popüler olan online oyunların, aynı zamanda kötü beslenme, sağlıksız davranış ve uzun süreli oturma ile de bağlantısına dikkat çekiliyor.

WHO buna rağmen, bu teknolojinin gençlerin fiziksel ve zihinsel sağlığını iyileştirmek için kullanılabileceğini belirtiyor.

Avrupa genelinde fazla kilo veya obezite sorunu, 5 yaş altı çocukların yüzde 8'ini, 5-9 yaş grubunun yüzde 29'unu, 10-19 yaş grubun ise yüzde 25'ini etkiliyor.

Bazı ülkelerde obezite ile mücadele amacıyla çeşitli uygulamalar gündemde.

Bunlar arasında, marketlerde satılan yiyecek paketlerine ve kafe ve restoranlardaki menülere kalori bilgilerinin eklenmesi; şekerli yiyecek ve içeceklere ekstra vergi getirilmesi, şeker, tuz ve yağ oranı yüksek gıdaların reklamına akşam 9'dan önce izin verilmemesi; ihtiyaçtan fazla gıda alımını teşvik ettiği gerekçesiyle bir al iki öde tarzı promosyonların yiyecek ve içeceklerde uygulanmaması gibi seçenekler bulunuyor.

"Dünya Sağlık Örgütü: Yemek teslimatı uygulamaları ve internet oyunları obezitenin artmasına neden ." haberi, 04 Mayıs 2022 tarihinde yazılmıştır. 04 Mayıs 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Dünya Sağlık Örgütü: Yemek teslimatı uygulamaları ve internet oyunları obezitenin artmasına neden .. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü: Yemek teslimatı uygulamaları ve internet oyunları obezitenin artmasına neden .. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:08 Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik yapılacak
  2. 05:02 CHP’den Et ve Süt Kurumu'na tepki geldi: Zam geri alınmalı
  3. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
  4. 04:57 Tüketici kredilerinde artış gözlemlendi
  5. 04:54 Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyat boykotuna ticaret odasından tepki geldi
  6. 04:52 Ekvador'da son 2 günde 2 belediye başkanı suç çeteleri tarafından öldürüldü
  7. 04:48 Ünlü oyuncu sette kaza geçirdi: Chris Pratt film setinde ayağını yaraladı
  8. 04:46 AB yetkilisinden Trump’a yanıt geldi: Putin'den korkmayın
  9. 04:43 İspanyol bakan uluslararası topluma seslendi: Gazze'ye odaklanın!
  10. 04:41 MB açıklamasından sonra planlar değişti! Temmuz zamları ne kadar olacak?
  11. 04:39 Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenci sayısı belli oldu: işte o rakamlar
  12. 04:37 Pastacıların sırrı ifşa oldu! Kek kabartmak bu kadar kolay!
  13. 04:35 Microsoft Store yeni güncellemeyi kullanıcılarına sundu
  14. 04:31 Elon Musk duyurdu: X artık ücretli olacak!
  15. 04:29 Telegram kurucusundan açıklama: Bir yıl içinde bir milyar kullanıcıya ulaşacak!
  16. 04:27 WhatsApp'a eskiden kullandığımız MSN özelliği geliyor!
  17. 04:23 Akıllı telefonların ömrü kaç yıl?
  18. 04:20 Yenilenen EQA ve EQB Türkiye’de!
  19. 04:13 Mükemmeliyetçilik: Başarının düşmanı mıdır yoksa dostu mu?
  20. 04:10 Hıdırellez’de neden yere nar atılır?
Sağlık Haberleri