Duygusal açlık obeziteye yol açıyor!

Duygusal açlık obeziteye yol açıyor!

Duygusal açlık obeziteye yol açıyor! Doç. Dr. Taha Can Tuman, "Obeziteye sahip kişilerin normal kilolulara göre son bir yılda majör depresyon atağı geçirme riski beş kat fazladır. Obezite depresyon ilişkisi kadınlarda daha güçlü görünür" dedi.

OBEZİTENİN PSİKOLOJİK BOYUTLARI VE ETKİLERİ

Doç. Dr. Taha Can Tuman, obezitenin sadece fiziksel sağlık sorunlarına değil, aynı zamanda ciddi psikolojik sorunlara da yol açtığını belirtiyor. Obezite, bireylerde majör depresyon riskini artırırken, özellikle kadınlarda bu risk daha yüksek görülüyor. Obezite-depresyon ilişkisi, kadınlarda yüzde 37'lik bir artışla daha belirgin hale geliyor.

OBEZİTENİN PSİKOLOJİK NEDENLERİ

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Taha Can Tuman, obezitenin ülkemizde hızla yayılan bir sağlık sorunu olduğunu vurguladı. Genetik, hormonal, sosyokültürel, psikolojik ve çevresel faktörlerin obezite gelişiminde rol oynadığını belirten Tuman, bu durumun hipertansiyon, tip 2 diyabet, felç riski, uyku apnesi, safra kesesi hastalıkları ve kolesterol yüksekliği gibi ciddi bedensel sağlık sorunlarına yol açtığını ifade etti. Ayrıca, obezitenin depresyon ve sosyal anksiyete bozukluğu gibi psikiyatrik sorunlara neden olduğunu söyledi.

DUYGUSAL YEME VE OBEZİTE

Tuman, tıkınırcasına yeme, yemek yeme üzerinde denetim kaybı, stres, üzüntü, kaygı ve mutsuzluk gibi duygusal sıkıntılarla baş etmek için aşırı yemenin obezite gelişimine yol açabileceğini belirtti. Stresli yaşam olayları ve olumsuz duygularla başa çıkma zorluğu olan bireylerin, yemek yemeği bir rahatlama aracı olarak kullandığını söyledi. Bu durum, yemek yemenin bağımlılık yapan maddeler gibi beyin ödül merkezini uyararak haz duygusunu artırmasıyla açıklanabilir.

TIKINIRCASINA YEME VE GECE YEME BOZUKLUKLARI

Obezite hastalarında en sık görülen yeme bozukluğu tıkınırcasına yeme olarak belirtiliyor. Tıkınırcasına yeme, kişinin kontrolünü kaybederek aşırı miktarda gıda tüketmesiyle karakterizedir. Ayrıca, gece yeme sendromu da obez bireylerde yaygındır. Bu durumlar, obezitenin hem nedeni hem de sonucu olabilen psikolojik faktörlerdir.

OBEZİTE VE DEPRESYON İLİŞKİSİ

Doç. Dr. Tuman, obezitenin beden imajından memnuniyetsizlik, özgüven ve özsaygıda azalma, yaşam kalitesinde düşüş gibi sonuçlara yol açtığını belirtti. Obez bireylerin, normal kilolu bireylere göre majör depresyon atağı geçirme riskinin beş kat daha fazla olduğunu vurguladı. Bu ilişkinin kadınlarda daha güçlü olduğunu ifade eden Tuman, dış görünümün kadınlarda benlik saygısını daha fazla etkilediğini belirtti.

OBEZİTE TEDAVİSİ VE PSİKOLOJİK DESTEK

Obezite tedavisinde cerrahi yöntemlerin tek başına yeterli olmadığını belirten Doç. Dr. Tuman, bilişsel davranışçı terapinin etkili olduğunu vurguladı. Tedavide, sağlıksız beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlıklarının kazandırılması hedeflenir. Ayrıca, duygu düzenleme, stres yönetimi ve sorun çözme becerilerinin arttırılması gibi yöntemler de kullanılır. Obezite, bedensel ve psikiyatrik sorunlara yol açtığı için multidisipliner bir yaklaşımla ele alınmalıdır.

"Duygusal açlık obeziteye yol açıyor!" haberi, 20 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 20 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Duygusal açlık obeziteye yol açıyor! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Duygusal açlık obeziteye yol açıyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 15 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:İHA

Aygül Atay Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:47 Sadece zekiler bulabiliyor! Resimdeki saklı civcivi 5 saniyede bulmak için en az 120 IQ gerekli!
  2. 00:31 Fransa-İsrail Maçında Kavga Çıktı: Taraftarlar Karıştı!
  3. 00:14 Rojin Kabaiş'in Otopsi Raporu Açıklandı: Ölüm Nedeni Belli Oldu!
  4. 00:11 Sağanak, Kar ve Soğuk Dalga Kapıda! Saat Verildi!
  5. 00:08 Mauro Icardi’ye Arjantin'de Gözaltı Şoku!
  6. 00:00 250 Yıllık Pastane Zinciri Çöküşte! Yüzlerce Çalışan Belirsizlik İçinde!
  7. 00:00 Ünlü pizza zinciri iflas bayrağını çekti: Şubeler tehlikede! Sektörde krizin ayak sesleri!
  8. 23:58 Fransa İsrail maçında olay çıktı: Taraftarlar birbirine girdi
  9. 23:57 Numan Kurtulmuş: Kıbrıs Adası'nda iki toplumlu bir seçenekten başka hiçbir seçim yolu kalmamıştır
  10. 23:54 Bakan Tunç Almanya Büyükelçisi Katharina Sorg ile bir araya geldi!
  11. 23:50 111 kişiye mezar olan binanın müteahhidi: 'Bina 5.5-6 şiddetinde deprem öngörülerek yapıldı'
  12. 23:47 CHP Sözcüsü Yücel'den mesaj: 'Dayanışmayı sonuna kadar sürdüreceğiz'
  13. 23:42 İsrail, Batı Şeria'da bir Filistinlinin evini yıktı
  14. 23:36 Gazze'de can kaybı 43 bin 736’ya yükseldi!
  15. 23:34 Kazada ölen üniversiteli Mehmet, okul masrafları için motokuryelik yapıyormuş
  16. 23:31 Dünyanın en büyük mercanı bulundu
  17. 23:28 Bakan Yerlikaya: 'Afrika kıtası ile tecim hacmimiz 2023 senesinde 37 milyar dolara ulaşmıştır'
  18. 23:25 Bakan Yumaklı: 'Tarımsal ihracat rakamımızı 31 milyar dolara çıkardık'
  19. 23:13 Wanda Nara'dan Mauro Icardi Açıklaması: Basına Çağrı
  20. 23:06 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile bir araya gelmiş bulundu
Sağlık Haberleri