EN ÇOK GÖRÜLEN 10 KABUS: Bilimsel araştırmalara göre bu kabuslar ne anlama geliyor?

EN ÇOK GÖRÜLEN 10 KABUS: Bilimsel araştırmalara göre bu kabuslar ne anlama geliyor?

EN ÇOK GÖRÜLEN 10 KABUS: Bilimsel araştırmal... Uzmanlar birçok insanın kabuslarında görmüş olduğu korkunç yaratıkları, ölümleri, hastalıkları, felaketlerin ne anlama geldiğini açıkladı. İşte rüyalarda en çok görülen kabuslar ve nedenleri...

Rüyalar ve kabuslar son derece kişisel olabildikleri gibi şaşırtıcı biçimde ortaklaşabiliyor da. Çoğu zaman bireylerin travmalarına, gündelik yaşamlarındaki deneyimlerine dayansa da rüyaların tüm insanları birleştiren bazı temaları var.

Independent Türkçe'nin haberine göre, Almanya'nın Mannheim kentindeki Merkezi Ruh Sağlığı Enstitüsü'nün uyku laboratuvarı başkanı Michael Schredl, kabusların temalarında insan beyninin ifade etmeye çalıştığı şeyi çeviri eden bazı temel kalıpların yer aldığını söyledi.

Insider'a konuşan Schredl'e göre, bu kalıpları anlamak, insanlaırn bilinçaltında hangi duygularla uğraştığını belirlemek için iyi bir başlangıç noktası olabilir.

2018'de yapılan bir araştırmada Schredl ve meslektaşları, katılımcılardan en son gördükleri kötü rüyayı hatırlamalarını isteyerek 1200'den fazla kabusu analiz etmiş ve bu tarz şeyleri temalara ayırmıştı.

Buldukları en yaygın 10 kabus şu şekilde:

10. İSTİLA

Kabuslarınızda ürpertici sürüngenlerin veya tüylü iblislerin evinizi istila ettiğini görüyor olabilirsiniz. Schredl, bu istilanın hastalık veya kir korkusunu ya da fareler, hamamböcekleri ve sıçanlardan duyulan rahatsızlığı sembolize ettiği görüşünde.

Schredl, bu kabusların evinizde güvensiz hissettiğinizin de göstergesi olabileceğini söylüyor.

9. KÖTÜLÜĞÜN VARLIĞI

Bu maddede yakınlarda bir hayalet, iblis veya uzaylı olabileceğinden şüphelenmenin ürkütücü hissi var.

Kabuslarınızda bu yaratıklarla karşılaşabileceğiniz gibi yalnız varlıklarını da hissedebilirsiniz.

Cleveland Clinic'e göre bu tür uyku halüsinasyonları çoğu zaman uyku felcinden mustarip kişileri rahatsız ediyor. Bu uyku bozukluğu, beynin sizi uyku sırasında hareketsiz tutan kısımlarıyla uykuyu sürdüren kısımları arasında yanlış iletişim oluştuğunda ortaya çıkıyor.

8. FELAKET

Yangınlar, su baskını, nükleer serpinti çoğu insanın kabuslarının ortak konusu. Kıyamet senaryoları ve felaketler Shredl'in incelediği rüya kayıtlarının ortalama yüzde 4,5'inde görüldü.

7. ENDİŞELİ HİSSETMEK

Önemli bir şeyi, büyük bir şeyi unuttuğunuzu düşündüğü fakat bunun ne olduğundan emin olmadığınızı hissettiniz mi?

Bilim insanlarına göre pek çok kişi bu duyguyu kabuslarında görüyor. Endişe en sık görülen 7. kabus.

6. ANLAŞMAZLIKLAR

Kişilerarası çatışmalar 6.sırada yer alıyor. Bu senaryolarda rüyayı gören kişi fiziksel olmayan bir kavgaya karışıyor veya şahit olur.

Psychology Today'e göre bu rüyalar, kişisel ilişkilerle ilgili bazı sosyal kaygıların simgesi olabilir. Yapmanız gereken bir konuşmadan korkuyor olabilirsiniz veya halihazırda gerçekleşmiş bir çatışmayı beyninizde işliyor olabilirsiniz.

5. HASTALIK VE ÖLÜM

Sağlıkla ilgili endişeler ve ölüm kabusu, kayda geçen vakaların yüzde 11,6'sında yer aldı. Bu tür kabuslarda kişi, kendisinin veya sevdiği birinin hastalandığını, acı çektiğini veya öldüğünü görebilir.

Bu kişisel deneyimlere bağlı olarak birçok şeyi temsil edebilir. Aynı zamanda kederi işlemenin bir yolu da olabilir.

4. KOVALANMAK

Bu rüyalarda bir insan, kötü bir varlık ya da göremediğiniz bir şey tarafınca takip ediliyor olabilirsiniz. Schredl, kovalanmayla ilgili rüyaların, çoğu zaman bireylerin gündelik hayatında kaçındığı davranışlar ya da vakalarla ilgili endişesini yansıttığını söylüyor.

3. KAZALAR

Bu geniş rüya kategorisi düşme, otomobil kazası, boğulma ve daha fazlasını içeriyor. Shredl bu temaya kayıtların yüzde 15'inde rastladı. Ayrıca cinsiyete göre ayrıştırıldığında, erkekler bu kabusu kadınlara göre önemli ölçüde daha fazla görüyor.

Bu rüyalar düşündüğünüzden daha gerçekçi olabilir; yükseklik, otomobil kullanma veya okyanus korkusunu temsil ediyor olabilir. Ancak Schredl, Insider'a yaptığı açıklamada, aynı zamanda kontrolden çıkma hissini, ölüm korkusunu veya çaresizliği de temsil edebileceğini belirtti.

2. FİZİKSEL SALDIRGANLIK

Bu kabuslarda kişi saldırıya uğrayabilir, bir kavgaya karışabilir veya diğer insanların fiziksel kavgasına şahit olabilir.

Bu tür kabuslar sosyal kaygıyı, gerçek bir şiddet korkusunu veya diğer insanların eleştirilerine karşı savunmasız kalma endişelerini yansıtıyor olabilir.

1. BAŞARISIZLIK

Schredl bu kabuslara, kayıtların yüzde 18'inde rastladı. Epey geniş kapsamlı olan bu tema, belirli bir hedefe ulaşamamak, geç kalmak, kaybolmak, iyi konuşamamak, bir şeyi kaybetmek, unutmak veya hata yapmak gibi birçok şeyi kapsayabilir.

Hatta buna tüm kabusların yüzde 3'ünü oluşturan sınavda başarısız olma rüyası da dahil. Uzmanlara göre bu rüyalar, kendi yetenekleriniz veya diğer insanların performansınıza dair ne düşündüğü mevzusunda güvensiz hissettiğinize işaret ediyor.

"EN ÇOK GÖRÜLEN 10 KABUS: Bilimsel araştırmalara göre bu kabuslar ne anlama geliyor?" haberi, 17 Eylül 2023 tarihinde yazılmıştır. 17 Eylül 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Rüya Tabirleri kategorisi altında bulunan EN ÇOK GÖRÜLEN 10 KABUS: Bilimsel araştırmalara göre bu kabuslar ne anlama geliyor? haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. EN ÇOK GÖRÜLEN 10 KABUS: Bilimsel araştırmalara göre bu kabuslar ne anlama geliyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Rüya Tabirleri konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Karar

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı
SON HABERLER
  1. 15:52 Trabzonspor'un Transfer Çalışmalarında Yeni Adım: Muhammed Cham İmza İçin Gün Sayıyor
  2. 15:51 İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, ABD Üniversitelerindeki Gazze'ye Destek Eylemlerini Eleştirdi
  3. 15:48 Nvidia'nın ChatRTX Uygulaması 0.3 Sürümü Yayınlandı: Yeni Özelliklerle Geliyor!
  4. 15:41 Yanlışlıkla Yetişkin Kabul Edilen Çocuklar: Birleşik Krallık'ta Ruanda Tehlikesi
  5. 15:37 Galatasaray Başkanı Dursun Özbek: Sporcuların Emeklerini ve Birliği Vurguladı
  6. 15:35 Süreyya Karabulut: Otopsi Fotoğraflarına Şüpheyle Yaklaşıyor
  7. 15:31 BoJ, Dolar/Yen Dalgalanmasına 3,5 Trilyon Yenlik Müdahale Yaptı
  8. 15:28 Rus Saldırısı: Odessa Limanında Nova Post Şirketine Füze İsabet Etti, 14 Yaralı
  9. 15:25 Altınbaş Petrol, Zeren Group'a Satıldı: Türkiye Akaryakıt Sektöründe Dev Bir Değişim Başladı
  10. 15:20 İstanbul'da Enflasyon ve Yaşam Maliyeti Artıyor: Vatandaşlar Zor Durumda
  11. 15:17 Wisconsin'de Okula Silahla Gelen Öğrenci Polis Tarafından Öldürüldü
  12. 15:14 Antalya'da 3,800 İşletme Denetlendi: Fiyatsız Menülere Cezalar Kesiliyor
  13. 15:10 Göztepe Süper Lig Yolunda İddialı: Transfer Hareketliliği ve Avrupa İlgi Çekiyor
  14. 14:53 Azerbaycan-Ermenistan barış anlaşması müzakereleri Almatı’da yapılacağı açıklandı
  15. 14:50 CHP'li Türker Ateş açıkladı: Kartla devlete yapılan ödemeler üçe katladı
  16. 14:30 Taraftarlar çıldıracak!: Bayern Münih'in yıldızı Beşiktaş'a geliyor!
  17. 14:25 Uzmanlardan 'çöl tozu' uyarısı gündemde: 'Ölüme kadar götürebilecek ciddi bir problem'
  18. 14:21 İkinci el otomobil alacak vatandaşların dikkatine!: Güvenli ödeme sistemi kayıt dışılığı açabilir!
  19. 14:19 Huawei’den muhteşem zirve!: Huawei geri döndü!
  20. 14:17 iPhone 11 'in fiyatı düştü!: Bu fırsat kaçmaz
Rüya Tabirleri Haberleri