Ergenlerin Anlaşılma İhtiyacı: Prof. Dr. Hacer Nermin Çelen Uyarıyor!

Ergenlerin Anlaşılma İhtiyacı: Prof. Dr. Hacer Nermin Çelen Uyarıyor!

Ergenlerin Anlaşılma İhtiyacı: Prof. Dr. Hac... Prof. Dr. Hacer Nermin Çelen, ergenlik dönemindeki gençlerin en çok anlaşılmaya ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Duygusal zorluklarla baş etmek adına sağlıklı iletişim ve anlayış önemli!

Prof. Dr. Hacer Nermin Çelen, ergenlik döneminin fiziksel ve duygusal değişikliklerin bir arada yaşandığı kritik bir evre olduğunu vurgulayarak, bu dönemdeki bireylerin anlaşılmaya en çok ihtiyaç duyan grup olduğunu ifade etti.

Ergenlik dönemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Atlas Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çelen, büyüklerin ergenleri yavaş yavaş yetişkinler dünyasına kabul etmeleri gerektiğini belirtti. Çelen, ebeveynlerin sağlıklı ve güvenilir bir ilişki kuramadığı durumlarda, gençlerin dışarıdaki çeşitli kült ve gruplara sürüklenebileceği uyarısında bulundu.

Ergenlik döneminde duygu kontrolünün sınırlı olduğunu vurgulayan Çelen, bu sürecin öncesinde duygu kontrolünün öğrenilmediği durumlarda öfke duygularının yoğun yaşandığını ifade etti. Beyin ve merkezi sinir sistemindeki yeniden örgütlenmenin zorlayıcı olduğunu söyleyen Çelen, bu süreçteki değişikliklerin zaman içinde oturmasıyla bireyin daha bilinçli hale geldiğini belirtti.

Prof. Dr. Çelen, her yeni neslin bir önceki nesil tarafından eleştirildiğini dile getirerek, toplum yapısının ve teknolojinin ilerlemesiyle birlikte farklılaşan giyim tarzları, müzik zevkleri ve jargonun eleştirilere neden olduğunu söyledi.

Ergenlik dönemine kadar duygu kontrolünün öğrenilmesinin önemine vurgu yapan Çelen, özellikle okul başarısızlığının gençleri etkilediğini ve duygu kontrolünün sınırlı olduğu durumlarda öfkenin yoğun yaşandığını belirtti. İletişimde geri bildirim almanın önemine dikkat çeken Çelen, gerçek anlamda iletişim kurmanın, karşılıklı diyalog ve geri bildirim alışverişi gerektirdiğini ifade etti.

"ERGENLERİN EN ÖNEMLİ İHTİYACI ANLAŞILMAK"

"Ergenlerin en önemli sorunlarının yalnızlık duygusu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çelen, 'İnsanların en doğal ihtiyacı birine kendini anlatabilmek ve önemsendiğini fark etmek. Ergenlik döneminin bir sorunu daha var: Ergenler kendilerini ifade edemiyorlar. Yetişkinlerle bir iletişim ve diyalog kuramadıkları için yalnızlık dediğimiz bir duygusal sorun yaşıyorlar. Yalnızlık duygusu evde yalnız olmak değil. Yalnız, anlatamıyor çünkü dinlemiyorlar. Bu bir ergenlik döneminde bir de yaşlılık döneminde görülüyor" dedi.

prof-dr-hacer-nermin-celen.jpg

"YETİŞKİNLER DÜNYASINA KABUL EDİLMELİLER"

"Ergenlik döneminde bireyin fiziksel ve duygusal birçok değişiklikle baş etmeye çalıştığını kaydeden Prof. Dr. Çelen, 'Yetişkin olmak istiyorlar ama yetişkinler onlara müsaade etmiyor. Hep çocuk gibi davranıyor. Sesi kalınlaşmış bir delikanlı istiyor ki onun da sözü dinlensin. Ona karışma deniyor, ergen birey 'Çocuk muyum yetişkin miyim' diye düşünüyor. Ergeni iki arada derede kalmış bir yaş grubu olarak düşünebilirsiniz. Büyüklerin onları yavaş yavaş yetişkinler dünyasına kabul etmesi gerekiyor. Ebeveynler onlarla sağlıklı ve güvenilir bir ilişki kurmamışsa ve kurmamaya devam ediyorsa dışarda birtakım kültler, gruplar var. Çocukları çok daha farklı alanlara sürükleyebiliyorlar. Çocuklar dışardaki tehlikelere daha açık hale geliyor" diye konuştu.

"Ergenlerin Anlaşılma İhtiyacı: Prof. Dr. Hacer Nermin Çelen Uyarıyor!" haberi, 26 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. 26 Aralık 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Ergenlerin Anlaşılma İhtiyacı: Prof. Dr. Hacer Nermin Çelen Uyarıyor! haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ergenlerin Anlaşılma İhtiyacı: Prof. Dr. Hacer Nermin Çelen Uyarıyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 03 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Emine Engür Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:13 GKN Kargo iflas bayrağını çekti: Futbol kulüplerine sponsor oluyordu!
  2. 03:10 Lexus, Türkiye'de yeni modeli LBX'i tanıtımını yayınladı
  3. 02:58 En uzun menzile sahip elektrikli otomobiller listesi açıklandı!
  4. 02:56 Uygun fiyatlı lüks elektrikli otomobil mi almak istiyorsunuz? Starlight EV modeli tam size göre!
  5. 02:53 2024 Cupra Leon özellikleri ve fiyatı açıklandı!
  6. 02:51 Farklı markaların ikiz kardeşi modeller gündemde
  7. 02:49 Citroën elektrikli araç modelleri ve özellikleri açıklandı
  8. 02:29 Dört burç bu hafta talihli
  9. 02:27 Beş senedir beklenen özellik sonunda geliyor!
  10. 02:25 ChatGPT'ye rakip olacak sohbet botu iOS'a geldi: AppStore üstünden indirilebilir!
  11. 02:23 Avrupa Birliği’nde şirketlerin yüzde sekizi yapay zekadan yararlanıyor!
  12. 02:21 Dışı çıtır çıtır, içi sulu sulu: Kalem böreğini unutturan lezzet!
  13. 02:20 BMW Modellerindeki 'i' takısını kaldıracağını açıkladı
  14. 02:19 Uzmanlar ortaya çıkardı: İmzanız tüm karakterinizi ele veriyor!
  15. 02:18 Lucid Motors'un Yeni Modeli Çığır Açıyor!
  16. 02:18 Canan Karatay’dan acil uyarı: Gerçeği sağlık sahtesi zehir! Rengi ve kokusuna dikkat
  17. 02:16 Bedelli askerlik ücretlerine zam geliyor! Tüm tahminler dudak uçuklatıyor
  18. 02:13 Hamas: Düşman Refah operasyonunu gerçekleştirirse müzakereler durdurulur!
  19. 02:10 CHP lideri Özgür Özel'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 10 bin liralık hediye
  20. 01:45 İran'dan İngiliz bakanın da dahil olduğu yaptırım listesi gündemde
Sağlık Haberleri