Fehmi Koru yazdı: İngilizleri utandırmayı başardık ya, yüreğimin yağı eridi

Fehmi Koru yazdı: İngilizleri utandırmayı başardık ya, yüreğimin yağı eridi

Fehmi Koru yazdı: İngilizleri utandırmayı ba... ‘‘Şu anda İngiltere’de Sterlin patladı, nereden nereye geldi Sterlin. Övünüyorlardı, ‘Biz şuna karşı bu kadar değerliyiz, buna karşı bu kadar değerliyiz’ diye. Şimdi bugün aldığımız haberlerle patladılar.”

İngilizler Çanakkale Savaşı’ndan (1915) bu yana Türkiye’den kendilerine yönelik bir salvoyla pek karşılaşmadılar; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son çıkışına kadar… Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İngiliz parası Sterlin ile ilgili alaycı sözleri pek çok İngilizi yüreğinden vurmuşa ve utandırmışa benziyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) üyeleri önünde konuşurken, sözü Sterline getirip şunları söyledi önceki gün:

‘‘Şu anda İngiltere’de Sterlin patladı, nereden nereye geldi Sterlin. Övünüyorlardı, ‘Biz şuna karşı bu kadar değerliyiz, buna karşı bu kadar değerliyiz’ diye. Şimdi bugün aldığımız haberlerle patladılar.” 

Doğru. Batı ülkeleri arasında en değerli para Sterlindi; bir çırpıda değeri vaktiyle bayağı üstünde olduğu Doların değerine yaklaşıverdi.

Orada da durmayacağa benziyor. İngilizler paralarının Euro’nun haline düşmesinden endişeliler.

Vaktiyle Euro değer olarak Dolardan hayli yüksekti, şimdi ise Euro değer olarak Doların altında ve düşüşü de durdurulamıyor.

Liz Truss tarafından kurulan yeni İngiliz hükümeti daha 40’ı çıkmadan yaylım ateşi altına düştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sterlin ile alay ediyor ve haklı, ancak Sterlinin değerinin Dolar karşısında düşmesiyle TL’nin değer kaybı arasında müthiş bir benzerlik var: Truss’ın başında olduğu yeni hükümet, hazır bulduğu ekonomik sorunlarla mücadele ederken ortodoks olmayan yöntemler uyguluyor.

Fakirleri daha fakir, zenginleri daha zengin yapacak -zenginlere vergi indirimi gibi- heterodoks önlemler…

Başbakan Truss ile onun atadığı Hazine bakanı Kwasi Kwarteng, kendilerine yönelik ‘‘Yanlış yapıyorsunuz’’ uyarılarını da dinlemek niyetinde görünmüyor. 

Kwarteng’in uygulamaya koyma niyetinde olduğunu açıkladığı ekonomi paketi, en fazla eleştiriyi, üyesi olduğu Muhafazakar Parti’ye yakın bilinen medyadan alıyor.

Dünkü Daily Telegraph ile Daily Mail gazetelerinde bir dizi eleştirel haber ve yorum vardı, savunan tek yazıyla Mail’de karşılaştım.

Telegraph dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘‘Sterlin patladı’’ sözlerini İngiliz hükümetini utanmaya davet eden bir haberde konu etmekteydi. Gazeteye göre, Türkiye’de uygulanan ekonomik politikalar ile Truss’ın başında olduğu hükümetin politikaları, paraların değerini düşürmeyle sonuçlanması yönünden, birbirine benzemekte.

En şaşılacak eleştiriler, muhafazakar hükümetin desteğini bekleyebileceği ideolojik yakınlığa sahip uluslararası Wall Street Journal gazetesinden yükseldi. Amerikan gazetesi olağanüstü uzunlukta bir başyazıyla Truss-Kwarteng ikilisini topa tutmakta.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’de uygulattığı ekonomik politikayı bilimsel bulmadıkları için eleştiren yazar ve yorumcuları ‘hainlik’ ile suçlarken, kendisinin haklılığını kabul ettirmek için ‘ekonomist’ olduğunu ısrarla ve özellikle vurguluyor, bu da yeni eleştirilere sebep oluyor.

Kwasi Kwarteng..

İngiliz Hazine bakanı Kwasi Kwarteng’in ‘‘Ben ekonomistim’’ demesi gerekmiyor. Harvard ve Cambridge eğitimli bir ekonomist o. Liseyi de ünlüler mektebi Eton’da okumuş.

Şu kitaplar onun imzasını taşıyor:

. Ghosts of Empire: Britain’s Legacies in the Modern World (İmparatorluğun hayaleti: Britanya’nın Modern Dünyaya Mirasları).

. War and Gold: A Five-Hundred-Year History of Empires, Adventures and Debt (Savaş ve Altın: İmparatorluklar, Maceralar ve Borçla Geçen 500 Yıllık Tarih).

. Thatcher’s Trial: Six Months That Defined a Leader (Thatcher’in Sınavı: Bir Lideri Ortaya Çıkaran Altı Ay).

. A Time For Choosing: Free Enterprise in Twenty-First Century Britain (Karar Verme Zamanı: 21. Yüzyıl Britanyası’nda Özgür Girişim).

. Britania UnChained: Global Lessons for Growth and Prosperity (Zincirlerini Kıran Britanya: Kalkınma ve Refah için Küresel Dersler).

Yeni başbakan, yanı başındaki konutta oturacağından komşu da olacakları Hazine bakanlığına onu getirirken, yukarıdaki listenin en sonunda yer alan kitabı ortak imzaladıkları için, o işi en iyi Kwarteng’in yapabileceğini düşünmüş olmalı.   

[İngiltere’de hükümeti kuran her başbakan Downing Street No. 10 adresine taşınır ve görevi terk edeceği güne kadar da hem makamı hem de evi olan o binada oturur. Hazine bakanı da onun hemen yanı başındaki ‘Downing Street No. 9 adresindeki konuta yerleşir.]

Cambridge kökenli ekonomist bir hazine bakanı ile Oxford eğitimli bir başbakana sahip oldukları halde, İngilizler, ekonomilerinin berbat halden kurtulamadığını görüyor ve yeni hükümetin devreye almaya hazırlandığı yeni tedbirlerin işe yaramaz hatta zararlı olduğunu okuyup dinliyorlar.

Ve ne yapacaklarını bilemiyorlar.

Üstelik İngilizceye yeni girmiş bir deyim olarak ‘gaslighting’ (gazışığı) diye adlandırılan zihin bulandırıcı bir yıldırma kampanyasına muhatap olduklarını da fark ediyorlar.

Yalnız İngilizler de değil.

Avrupa Birliği’nden çekilmiş olmasına rağmen İngiltere’de uygulanan politikalardan ekonomileri etkilenecek komşu ülkeler de…

‘‘Truss ve Kwarteng İngiliz halkına gazışığı çekiyor’’ diyen Avrupalı bir diplomat.

İçinizden ‘‘Oh olsun’’ düşüncesi geçiyorsa anlayışla karşılarım. Kovid salgını patlak verdiğinde eşimle turistik bir gezi için Londra’daydık. Otel pahalı, kent içi ulaşım pahalı, yiyecek-içecek dayanılmaz derecede pahalı gelmişti bize, Sterlinin olağanüstü yüksek değeri yüzünden.

O zaman bize pahalı gelen her şey şimdi İngilizlere de pahalı.

Fakat onları en fazla, Türkiye’den yükselen alaycı değerlendirme utandırmış görünüyor.

"Fehmi Koru yazdı: İngilizleri utandırmayı başardık ya, yüreğimin yağı eridi" haberi, 01 Ekim 2022 tarihinde yazılmıştır. 01 Ekim 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Fehmi Koru yazdı: İngilizleri utandırmayı başardık ya, yüreğimin yağı eridi haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fehmi Koru yazdı: İngilizleri utandırmayı başardık ya, yüreğimin yağı eridi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:42 TÜİK açıkladı: Şubat ayında tarımsal girdi tutarları yüzde 36,71 arttı!
  2. 12:36 Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini açıkladı
  3. 12:32 İsrail-İran Gerilimi ve Fed Belirsizliği Küresel Piyasalara Dalgalandırıyor
  4. 12:25 TÜİK Raporu: Türkiye'nin Çocuk Nüfusu ve Popüler İsimler 2023'te Belli Oldu
  5. 12:12 CIA Direktörü Burns: Ukrayna'nın Savaşı Kaybetme Riski Artıyor, ABD'nin Yardımı Acilen Gerekli
  6. 12:07 Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor
  7. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  8. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  9. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  10. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  11. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  12. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  13. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  14. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  15. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  16. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  17. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  18. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  19. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  20. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
Gündem Haberleri