Fehmi Koru yazdı: Türkiye İsrail’e ‘garantörlük’ formulü götürebilir, Filistin’de işler o kadar kolay değil am

Fehmi Koru yazdı: Türkiye İsrail’e ‘garantörlük’ formulü götürebilir, Filistin’de işler o kadar kolay değil am

Fehmi Koru yazdı: Türkiye İsrail’e ‘garantör... Sorunlu ve sorunlara alışık bir ülkedir İsrail.

İsrail, kurulduğu günden bu yana, hem kendisi, hem çevre ülkeler, hem de dünya için ciddi bir sorun kaynağı. Son zamanlarda ‘İbrahim mutabakatı’ çerçevesinde bazı Körfez ülkeleriyle diplomatik ilişkiler kurmasının fazla bir önemi olmadığı, Gazze’den gelen saldırıya verdiği cevapla herhalde anlaşılmıştır.

Sorunlu ve sorunlara alışık bir ülkedir İsrail.

Gazze’ye yağdırdığı bombalarla ortaya çıkan ve bütün dünyanın ilgisini üzerinde toplayan tablo İsrail’in kendi içerisinde yaşadığı sorunları gözlerden saklıyor.

Oysa Gazze’de yaşananlar ile arka plana itilmeseydi, Knesset’ten geçirdiği ve İsrail’in demokrasi derdi olan kamuoyu tarafından adalet mekanizmasını yozlaştıracak bir adım olarak görülen yeni yasaya karşı protestolar, zaten kırılgan Netanyahu hükümetinin sonunu getirebilirdi.

Saldırı ve karşı-saldırı, Netanyahu’ya, muhaliflerini de yanına çekip bir ‘savaş hükümeti’ kurma şansı sağladı.

Defalarca gidip sonunda yeniden başbakanlığa gelmeyi başarmış Netanyahu İsrail’in en gerçek sorunu. 

Ya çevre ülkeler?

Çevre ülkelerle olan sorunları yüzünden üç büyük savaş yaşandı Ortadoğu’da. Büyük savaşlar Mısır’ın ve Ürdün’ün meydanı terk etmesiyle geride kalsa da, Irak, Suriye ve İran ile ciddi sorunları bazen ortamı ısındırıveriyor. Gazze olayının yaşandığı sırada İsrail’in Suriye’de bazı hedefleri bombaladığı duyuldu.

Gazze’de de defalarca sıcak çatışmalar, savaşlar çıktı.

İsrail’in dünya için sorun yaşadığı ve yaşattığı konusuna gelince…

Dünyanın Batı-kapitalist bölümü İsrail konusunda bugün liderlerinin sergilediği türden bir geçmişe sahip değil. ABD’den bile yakın geçmişe kadar istediği ilgiyi görmeyebiliyordu İsrail. George Bush’un (baba) başkanlık döneminde dışişleri bakanlığı koltuğunda oturan James Baker’in (1989-1992), ABD’nin İsrail’den Filistin ile barış görüşmeleri başlatması beklentisi içerisinde olduğu bir sırada, sürekli ayak sürümeyle karşılaşıldığında verdiği tepki manidardır.

“Yitzak Shamir’in yeni hükümetinin ilk günlerdeki sert tavrı devam ederse, Amerika Filistin’le barış konusunda çabalamayı bırakır” dedikten sonra, Baker, cümlesini şöyle tamamlamıştı:  “Oradakilere -İsrail’dekilere- Beyaz Saray telefon numarasının 1-202-456-1414 olduğunu hatırlatırım. Barış konusunda samimi olduklarında bizi arasınlar.”  

ABD o yıllarda İsrail’e kuşkuyla ve tepeden bakmaktaydı.  

Avrupa’nın pek çok ülkesi de İsrail’in Filistin konusunda izlediği politikaya şiddetle karşı çıkmış, zamanı geldiğinde Birleşmiş Milletler’de (BM) aleyhte oy kullanmaktan da kaçınmamıştır.

Öyle uzak bir tarihten söz etmiyorum. 

Geçen yıl -2022- Birleşmiş Milletler Genel Kurulu İsrail aleyhine tam 15 karar aldı. 193 üyesi bulunan BM’de, aynı yıl, diğer üyelerden kınanacak girişimlerde bulunanlar hakkında da aleyhte kararlar çıktı, ancak aleyhte karar çıkan diğer bütün üyelerin sayısı yalnızca 13’tü.

Tek başına İsrail hakkında 15 kınama, diğer üyelerle ilgili toplam 13 kınama. [Bunlardan altısı Rusya’nın Ukrayna politikası hakkında.]

BM 2015 yılından beri İsrail’i eleştiren tam 140 karar aldı. Aynı dönemde diğer üyelerin eleştirildiği toplam karar sayısı sadece 68’di. 

[Verdiğim rakamlar bu yılın ilk haftasına ait. Aldığım kaynak BM’nin kendi kurumu: UN Watch.]

Ne oldu da bazı ülkelerin İsrail’e ve Filistin’e yaklaşımları değişti? İsrail’i hedef alan saldırıya karşı tavır almaları anlaşılacak bir şey, ancak İsrail’in o saldırı üzerine başlattığı ‘topyekün savaş’  karşı-saldırısının öncekiyle kıyaslanmayacak vahşetteki boyutuna verilen destek anlaşılır gibi değil.

Alman başbakanı Olaf Scholz işi desteğini Tel Aviv’e kadar giderek sunmaya kadar vardırdı.

Joe Biden de ABD’den kalkıp bugün yarın İsrail’e aynı amaçla gelecek.

[Scholz desteğini sunup ülkesine dönmek üzere havalimanına geldiğinde, tam uçağına binecekken, Hamas baskını olacakmış gibi alarmların çaldırılması, başbakanları dahil Alman konukların yere yatırılmaları, Scholz’un palas pandıras sığınağa götürülürken diğerlerinin yerde yatmaya devam etmesi… Dünya bunu da gördü.]

Belki Biden oradayken de yine bir olay yaşanır.

Filistinlilerin hataları yok mu? Olmaz mı, elbette var. En büyük hataları da, dünyanın -ve bu arada İsrail’in de- karşısında iki başlı bir görüntü vermeleri: Batı Şeria’da Mahmud Abbas’ın başında bulunduğu, FKÖ tarafından temsil edilen Filistin Yönetimi (FY), Gazze’de ise Hamas… 

İkili görüntü, İsrail’e, kendisini eleştirenlere dönüp “Kiminle müzakere edeceğim?” sorusunu sorma bahanesi veriyor.

Hamas’ın Gazze ve Filistin sınırlarını aşan bir ideolojik amacı bulunması da, Ortadoğu’nun pek çok ülkesinin Filistin sorununa olan ilgisini olumsuz etkiliyor. Eylem biçimini Filistin tarihinin barış süreci öncesi döneminden günümüze taşıması da, sorunun barışçı yöntemlerle çözülmesi arayışlarını güçleştiriyor.

Arabuluculuk bu yüzden zor bir iş.

[Türkiye’nin garantörlük kurumu teklifi yeni ve ilginç bir formül. Ancak garantiyi kim verecek? FKÖ/FY/Abbas mı, Hamas/Haniye mi, yoksa ikisi birden mi? Zorluk burada. Barış süreci biraz da bu bölünmüşlük yüzünden tıkandı, İsrail’in beklediği ve istediği oldu.]

Yine de vazgeçilmemeli.

"Fehmi Koru yazdı: Türkiye İsrail’e ‘garantörlük’ formulü götürebilir, Filistin’de işler o kadar ko." haberi, 18 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 18 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Fehmi Koru yazdı: Türkiye İsrail’e ‘garantörlük’ formulü götürebilir, Filistin’de işler o kadar ko.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fehmi Koru yazdı: Türkiye İsrail’e ‘garantörlük’ formulü götürebilir, Filistin’de işler o kadar ko.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 07 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 17:08 İzmir'de FETÖ Operasyonu: 19 Şüpheli Gözaltında!
  2. 17:00 Kereviz: Doğanın Sağlık Deposu
  3. 16:53 Hala başkan seçilemedi! Yargıtay Başkanı seçimi 33. turda da sonuçsuz kaldı
  4. 16:53 ABD, İsrail'e Yapılacak Güdümlü Bomba Satışını Geciktiriyor
  5. 16:45 Uzmanlar açıkladı: Günün hangi saatinde duş almak daha sağlıklıdır?
  6. 16:45 Mersin'de Dev Yatırım: Sabancı Holding ve Çimsa, Dünya Pazarına Açılıyor!
  7. 16:43 Tam ekmek banmalık soslu et kavurma tarifi: Lokum gibi yumuşacık pişiyor
  8. 16:42 Eve kilo kilo brokoli aldıracak brokoli serme tarifi!
  9. 16:41 Aston Villa'nın Ernest Muci İsrarı: Beşiktaş'ın Kapısını Tekrar Çalacak!
  10. 16:40 Fırında şipşak karışık kızartma tarifi: Diyette bile bol bol yiyebilirsiniz
  11. 16:38 Maya kullanmadan puf puf kabarıyor: İşte 3-2-1 poğaça tarifi
  12. 16:36 Savunma Bakanlığı'nın Sistemi Hacklendi: Çin'in İzleri mi?
  13. 16:36 Benzin ve motorine indirim geldi
  14. 16:33 Göktaş açıkladı: 150 bin TL evlilik kredisi ne zaman ödenecek?
  15. 16:31 İşletmelerden yüksek fiyatlara karşı çözüm yolu: O yöntemle maliyetler yarı yarıya düşecek!
  16. 16:30 İsrail Ordusu, Gazze'deki Refah Bölgesine Saldırarak Mısır Sınır Kontrolünü Ele Geçirdi
  17. 16:27 Galatasaray'da Heyecan Dorukta: Gelecek Sezon Kombine Satışları Başladı!
  18. 16:26 Nebahat Çehre'den korkutan haber geldi! Kalbine stent takıldı!
  19. 16:22 İçişleri Bakanı: Narkoçelik-15 Operasyonunda 363 Şüpheli Tutuklandı
  20. 16:18 Türkiye'nin 'yapay zeka' raporu: 20 yılda şirket sayısı 5'ten 1.195'e çıktı!
Medya Haberleri