Gıda etiketlerinde yeni dönem; Tüketiciyi yanıltabilecek görsellere yakın takip
Gıda etiketlerinde yeni dönem; Tüketiciyi ya... Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda etiketlerinde görsellerin yanıltıcı olmaması gerektiğini vurgulayan yeni düzenlemeler getirdi. "Doğal" ve "el yapımı" gibi ifadelerin kullanımı sınırlandırıldı, glütenli ürünler için bilgilendirme zorunlu hale geldi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda işletmeleri için belirlenen kuralları içeren "Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu"nu güncelledi. Bu güncelleme ile gıda ambalajlarının görsellerine yönelik düzenlemeler yapıldı.
Yeni düzenlemelere göre, gıda etiketlerinde, reklamlarında, broşürlerinde ve web sayfalarında kullanılan görsellerin, ürünün adından ve açıklamalarından daha etkili olabileceği kabul edilmiştir. Bu nedenle, görsellerin yanıltıcı olabilecek terimler ve ifadelerle aynı şekilde denetlenmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Arka plandaki görsellerin, gıdanın çeşidi, bileşimi, kalitesi veya menşei hakkında tüketiciyi yanıltmaması sağlanacaktır. Üretiminde sadece aroma verici kullanılan bir gıdanın etiketinde, o gıda bileşeninin gerçek görseline yer verilemeyecek. Bunun yerine, ürünün aromalı olduğu belirtilmelidir. Örneğin, çilek veya şeftali aromalı bir üründe, gerçek meyve görseli kullanılmayacaktır. Ancak, "aromalı" ifadesi bulunmasına rağmen, ürün bileşeninde meyve, sebze veya baharat daha fazla yer alıyorsa gerçek görsellerine yer verilebilecektir.
DOĞAL TERİMİ VE "EL YAPIMI" İFADESİ DÜZENLEMESİ
Kılavuzda, "el yapımı" ifadesinin sadece elle yapılan üretim aşamaları için kullanılabileceği belirtilmiştir. Örneğin, hamuru elle yoğurmayan ancak yufkaları elle açan bir üretici "el yapımı" ifadesini kullanabilir. Ancak, sarma gibi bazı işlemler makine ile yapılıyorsa bu ifade kullanılmamalıdır.
Ayrıca, "doğal" terimi sadece bileşenleri sade veya aromalandırılmamış olan süt ürünlerinde geçerli olacaktır. Bu kapsamda, yoğurt ve kefir gibi ürünler "doğal" olarak tanımlanabilir. Ancak, "yüzde 100 doğal" veya "hakiki doğal" gibi ifadeler yasaklanmıştır.
GLÜTENLE İLGİLİ DÜZENLEMELER
Kılavuza göre, "günlük" ifadesi yalnızca 24 saat raf ömrü olan gıdalarda kullanılabilir ve üretim tarihi de belirtilmelidir. Örneğin, pastörize içme sütünde "günlük" ifadesi yer alamayacaktır.
Glüten intoleransı olan bireylerin bilgilendirilmesi amacıyla yapılan düzenlemede, glüten miktarı 20 ppm veya daha az olan gıdalarda "glütensiz" veya "glüten içermez" ifadeleri kullanılabilecek. Ayrıca, bu ürünler için "Glüten intoleransı olan bireyler için uygundur" veya "Çölyak hastaları için uygundur" gibi ifadeler de yer alabilecek.
ALERJEN BİLGİLENDİRMELERİ
Tüketicilerin talebi üzerine, işletmeler toplu tüketim yerlerinde sunulan gıdaların bileşenleri hakkında bilgilendirme yapacak. Bu bilgilendirme, alerjenler, alkol ve domuz kaynaklı bileşenler hakkında olacak.
"Gıda etiketlerinde yeni dönem; Tüketiciyi yanıltabilecek görsellere yakın takip" haberi, 12 Aralık 2024 tarihinde yazılmıştır. 12 Aralık 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Gıda etiketlerinde yeni dönem; Tüketiciyi yanıltabilecek görsellere yakın takip haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Gıda etiketlerinde yeni dönem; Tüketiciyi yanıltabilecek görsellere yakın takip 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 12 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.