Giysilerdeki kanserojen tehlike

Giysilerdeki kanserojen tehlike

Giysilerdeki kanserojen tehlike Tüketicilere tekstil alışverişinde pamuklu ve yünlü kumaşları tercih etmelerini öneren İTÜ’den Prof. Dr. Bülent Özipek, "Boyar maddelerin içerisindeki

Tüketicilere tekstil alışverişinde pamuklu ve yünlü kumaşları tercih etmelerini öneren İTÜ’den Prof. Dr. Bülent Özipek, "Boyar maddelerin içerisindeki kanserojen maddeler doğrudan doğruya temasla değil, parçalanarak terle birlikte vücuda giriyor. Laboratuvarda bunun tespitini yapıyoruz. Bu kimyasalların hormonal ve kanserojen etkileri var" dedi.

Ticaret Bakanlığı Tüketici Korunması Piyasa Gözetimi ve Denetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Meral Karaaslan, kanserojen maddelerin elleyerek, koklayarak ve dokunarak anlaşılmasının mümkün olmadığını belirterek, "Tüketiciler; Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi ile güvensiz bulunan ürün gruplarına ilişkin fotoğraf, marka, model ve o ürünün hangi risklere karşı sınıfta kaldığını görebiliyor. Bu internet sitesinde geçtiğimiz aylarda yaptığımız denetim sonuçlarını takip etmeniz mümkün." dedi.

Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Karaaslan, tüketicilerin kırtasiye malzemesi, okul kıyafeti ve diğer ürün gruplarında nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı.

Kanserojen maddelerin elleyerek, koklayarak ve dokunarak anlaşılmasının mümkün olmadığını aktaran Karaaslan, bakanlığın mevzuatının AB mevzuatına birebir uyumlu olduğunu ve bu çerçevede 2019-2020 eğitim ve öğretim yılının başlamasına az bir zaman kala piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerini artırarak sürdürdüklerini kaydetti.

“Güvensiz üretici ve ithalatçılara çok  ciddi yaptırımlar uygulanıyor”

Denetimlerin yanında tüketicileri aydınlatmak için de çalışmalar yaptıklarına işaret eden Karaaslan, Alo 175 hattına gelen ihbar ve şikayetleri titizlikle incelediklerini vurguladı.

Karaaslan, söz konusu denetimleri 2011 yılından beri gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, denetim sonucu güvensiz buldukları üretici ve ithalatçılara çok ciddi yaptırımlar uyguladıklarını ifade etti.

Bakanlık olarak hem üretici hem de tüketici için yapılan bilinçlendirme çalışmaları ile denetimler neticesinde ürünlerdeki zararlı madde tespitinin her yıl azaldığını gördüklerini belirten Karaaslan, tüketicilerin merdiven altı satış noktalarından uzak durmaları gerektiğini anlattı.

"Güvensiz ürünlerin yurda girişine engel oluyoruz"

Meral Karaaslan, bakanlık tarafından açılan internet sitesine ilişkin bilgi vererek, "Tüketiciler; Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi ile güvensiz bulunan ürün gruplarına ilişkin fotoğraf, marka, model ve o ürünün hangi risklere karşı sınıfta kaldığını görebiliyor. Bu internet sitesinde geçtiğimiz aylarda yaptığımız denetim sonuçlarını takip etmeniz mümkün." diye konuştu.

Gümrüklerden Türkiye'ye giren ithal ürünlerde de risk odaklı denetim yaptıklarını ve güvensiz ürünlerin yurda girişine engel olduklarını vurgulayan Karaaslan, bakanlığın denetim ekiplerinin yerli ve ithal ürün ayrımı yapmaksızın bütün satış noktalarında denetimlerini sürdürdüğünün altını çizdi.

“Testil alışverişinde pamuklu ve yünlü kumaş tercih edin”

İstanbul Teknik Üniversitesi Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Özipek ise herkesin tekstil alışverişinde pamuklu ve yünlü kumaş tercih etmesi gerektiğini belirterek, kumaşların özellikle boyalarına ve kumaşta kullanılan kimyasal maddelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Boyar maddelerin içerisindeki kanserojen maddelerin doğrudan doğruya temasla değil, parçalanarak terle birlikte vücuda girdiğini aktaran Özipek, "Laboratuvarda bunun tespitini yapıyoruz. Bu kimyasalların hormonal ve kanserojen etkileri var." şeklinde konuştu.

"Giysilerdeki kanserojen tehlike" haberi, 04 Eylül 2019 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan Giysilerdeki kanserojen tehlike haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Giysilerdeki kanserojen tehlike 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:23 2024'te 10 bin 444 sürücüye çakar cezası kesildi; Yeni kanunla 96 bin TL'ye çıktı
  2. 12:19 Icardi'yle aşk yaşadığı iddia edilen Selin Ciğerci sessizliğini bozdu!
  3. 12:16 iPhone 17 Slim'in tasarımı sızdırıldı!
  4. 12:15 Uluslararası Ceza Mahkemesi nedir?
  5. 12:14 Kral Charles'ın taç giyme töreninin maliyeti açıklandı
  6. 12:11 CHP'li Adıgüzel, üniversitedeki 'görünmez' Fakülteyi gündeme taşıdı
  7. 12:07 AKP'li belediyeden 1 ayda yüz milyonlarca TL'lik 33 konser
  8. 12:03 Eski Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro hakkında darbe girişimi iddiasıyla suç duyurusu!
  9. 12:01 Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a aslan ve bozayı dahil 70'i aşkın hayvan hediye etti!
  10. 11:57 Uludağ'daki 1000 liralık çorba için inceleme başlatıldı!
  11. 11:54 Bakanlığın satın aldığı beyin cerrahisi cihazının fişi çekilip üzeri örtülmüş
  12. 11:49 Başkent Millet Bahçesi'nin maliyeti 500 milyon TL'yi aştı!
  13. 11:46 Yeni Güncelleme: WhatsApp Sesli Mesajları Yazıya Çevirme Desteği Sunuyor!
  14. 11:41 Lakers’ın Serisi Bitti, Magic Nefes Kesti!
  15. 11:30 İsmail Saymaz’dan Soruşturma Tepkisi: Söylemediğim Bir Sözle Suçlanıyorum!
  16. 11:30 Tüm Grup Üyelerine Tek Hareketle Bilgi Verin: WhatsApp'tan Yeni Güncelleme
  17. 11:00 Rojin Kabaiş’in Ölümünde Yeni Gelişme: Gizlilik Kararı Sürüyor
  18. 10:58 Fareler mi, İnsan Eli mi? Morg Skandalında Yeni Gelişmeler
  19. 10:54 Borsa İstanbul Güne Yükselişle Başladı
  20. 10:51 Düşük Ayarlı Altınla Kuyumcuları Kandırdılar: 350 Bin Liralık Vurgun!
Sağlık Haberleri