Hürriyet Yaşar |  Basın dilinde bir anlam kayması: 'İnfaz'

Hürriyet Yaşar |  Basın dilinde bir anlam kayması: 'İnfaz'

Hürriyet Yaşar |  Basın dilinde bir anlam ka... Gazete televizyon haberlerinden de bildiğimiz gibi, gizli örgütler ya da mafya çeteleri, zarar gördüklerine inandıkları kişileri kendilerince yargılayıp

Gazete televizyon haberlerinden de bildiğimiz gibi, gizli örgütler ya da mafya çeteleri, zarar gördüklerine inandıkları kişileri kendilerince yargılayıp ortadan kaldırmaya karar verirler, sonra da bu kararlarını vahşice uygulayarak o kişileri öldürürlerdi. Gizli örgütlerin ve çetelerin bu vahşeti bugün de sürüyor.

Gizli örgütler bu uygulamalarını ‘infaz’ diye adlandırırlar, öldürme eylemleri için “Filanca infaz edildi” diye bildiri de yayımlarlar.

Bu “filanca infaz edildi” söylemi sonraları nasıl olduysa basınımızın diline de bulaştı. Artık bu tür haberleri basın doğrudan o örgütlerin kullandığı söylemle “Filanca infaz edildi,” ya da “Filancaya infaz,” diye vermeye başladı.

Bu tehlikeli bulaşma, zaman içinde daha da yaygınlaştı. Şimdi tüm anlaşmazlıklarda haberciler o haberleri şöyle veriyorlar:

“İzmir’de eski eşe ve baldıza kanlı infaz.”

“Boşandığı eski eşe infaz.”

“85’lik tacizci komşuya infaz.”

“Hücre evinde örgüt içi infaz.

“Erkek arkadaşa bıçaklı infaz.”

“Efraim Elrom nasıl öldürüldü: Bir ‘savaş esiri’nin yargısız infazı.”

“Suskunluğa mahkûm edilmiş yoldaş infazları.”

‘İnfaz’ sözcüğünün böyle kullanılmasının yarattığı bilinçaltı benimseyişi görebilmemiz için önce ‘infaz’ın sözlük tanımını anımsamamız gerekiyor:

“infaz: (Bir yargıyı) Yerine getirme; yargılama sonucu verilen cezayı uygulama.”

“infaz etmek: Yargı kararını yerine getirmek, uygulamak.” (Türkçe Sözlük / Dil Derneği)

Başka sözlüklere de baksak, değişmiyor sözün anlamı. İnfaz etmek için, ille de bir ‘yargı kararı’ gerekiyor.

Bir devleti yönetenlerin ister gizli kararlarıyla olsun, ister öyle bir karar olmadan olsun, güvenlik güçlerinin tasarlayarak gerçekleştirdiği öldürümlere ‘yargısız infaz’ derdi basın. Bu adlandırmanın doğru yanı, eylemin içinde devlet görevlilerinin bulunmasıydı; yanlış yanı ise, yasal bir infaz için mutlaka yargı kararı gerekirken, o olayların bu açıdan infaz niteliğinin bulunmayışıydı. Yani ‘yargısız infaz’ demek de söylemi yanlışlıktan kurtarmıyor. Çünkü ‘infaz’, bir yargı kararını yerine getirmek demek. Bu durumda, devletin yargı gücünün verdiği kararın uygulanması demek olmayan bir cezalandırmanın ‘infaz’ anlamını taşıması da olanaksızlaşıyor.

İçinde devlet görevlilerinin bulunduğu öldürümlerde pek de bir azalma olmamasına karşın, ‘yargısız infaz’ adlandırmasının kullanımında gözle görülür bir azalma var. Bu azalma da incelenmeye değer doğrusu. Kanıksama mı, yürütmeye ve güvenlik gücüne örtülü bir ‘yargı yetkisi onaylaması’ mı, yoksa düpedüz olumlama mı?

Bir devletin egemen olduğu ülkede yargılama yetkisi, o ülkenin devletinin içindeki yargı gücünündür. İnfaz yetkisi ise, infaz kurumu devletin elindeyse, yine yalnızca devletindir. İnfaz kurumu özelleştirilmiş bile olsa, uygulayacağı kararlar yalnızca devletten gelecek yargı kararlarıdır. İnfaz kurumunun, devletin dışında bir gücün yargı kararını tanıyıp uygulaması olanağı yoktur, hiçbir zaman da olamaz. Yargılama, yargı kararı alma gibi bir hak ya da yetki ise, devletten başka hiçbir özel ya da tüzel kişinin çatısı altında düşünülemez. (Kuşkusuz burada, yargının bağımsız olması gerektiğini düşünüyoruz.)

İnfaz sözcüğünün yukarıda örnek verilen haberlerdeki gibi kullanılması, öldürenlerin kendilerinde “yargılama ve yargı kararını yerine getirme yetkilerinin bulunduğu” savının örtülü olarak benimsenmesi anlamına gelmez mi? Bir uygulamanın infaz sayılabilmesi için, karar vericinin de, o kararı uygulatanın da –sözlüklerdeki tanımlarda belirtildiği gibi— ‘ulus adına devlet’ olması gerektiği koşuluna karşın, yine de o haberlerdeki gibi kullanılmasının başka bir anlamı kalıyor mu?

“Filanca kadın infaz edildi” demek, “filanca kadın yargılandı, ölüm kararı çıktı, karar uygulandı” demektir. “Filanca mafya üyesi infaz edildi” ya da “falanca örgüt üyesi infaz edildi” demenin anlamı da budur. İnfaz sözcüğünün devlete gereksinim duyulmayan biçimdeki bu kullanımı, o olaylarda infaz yetkisini yargı yetkisiyle birlikte o yasa dışı uygulayıcılara bırakmışlığın altbilinçteki benimsenmişliğinin kendiliğinden dile gelişi değil midir? Üstbilinçte durumun öyle olmadığını ne denli söylersek söyleyelim, infaz uygulaması devletsiz olamayacakken olabildiğini böyle sorunsuz söyleyip okuyabilmemizin, o söylemleri sindirebilmemizin düşünsel sonucu da, eylemsel sonucu da altbilinçteki bu benimseyiş olmasın sakın?

Konuya ilişkin bir anket yapılsa, infaz sözcüğünü kullanan haber yazıcılarının, haberin öylece yayımlanmasını uygun bulan basın yöneticilerinin, o basın kuruluşlarının sahiplerinin, infaz için bağımsız yargı ve devlet unsurunun vazgeçilmezliğini gerçekte bildiklerinin anlaşılması hiç de küçük olasılık değildir.

Dilimizdeki bu anlam kayması, infaz kavramını anlayışımızdaki bir bozulmanın yansımasıysa, asıl korkunç olan ve hemen sağaltılması gereken de bu bozulma değil midir?

Bir toplumda ‘faili meçhul’ denen bunca öldürümün olabilmesinin, o öldürümlerin uygulayıcılarının da, tasarlayıcılarının da bir türlü saptanıp cezalandırılamamasının anlamını anketlerle araştırsak, kim bilir ne sonuçlar çıkacaktır.

Ama biz insanlar, altbilinç derinliğindeki benimseyişlerimizi de, benimsemeyişlerimizi de sorgulamaktan, o sorgulamadan çıkan anlamlardan irkilir, ürkeriz. “Yok, o öyle değil” deriz, “Onu öyle anlama. Herkes kullanıyor artık da o yüzden yadırgamadım, karşı çıkmadım,” deriz.

Peki bu savunmalar, yaygın bir yanılmaya bizim de kapılmışlığımızın bilinçsiz dışa vurumu olamaz mı?

"Hürriyet Yaşar |  Basın dilinde bir anlam kayması: 'İnfaz'" haberi, 20 Ocak 2020 tarihinde yazılmıştır. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Hürriyet Yaşar |  Basın dilinde bir anlam kayması: 'İnfaz' haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hürriyet Yaşar |  Basın dilinde bir anlam kayması: 'İnfaz' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:45 Süper Lig 31. Hafta Hakemleri Belli Oldu: Öne Çıkan Maçlarda Kimler Düdük Çalacak?
  2. 13:41 Mert Çiller'e Eşine Yönelik Şiddet Davasında Adli Para Cezası Verildi
  3. 13:40 Madagaskar, Kasırga Felaketiyle Sarsıldı: 14 Kişi Hayatını Kaybetti!
  4. 13:37 Rusya'da Asker Alma Süreci: Sonbaharda 130.000 Yeni Asker Göreve Alındı
  5. 13:29 Borsa günün ilk yarısında yükselirken, o hisseler belli oldu!
  6. 13:28 Dilan Polat ve Nez Demir: Mahkemede Polat'ın Şikayetini Geri Çekmesiyle Dava Sonuçlandı!
  7. 13:21 Tamer Karadağlı: Antalya'daki Tiyatro Binamızın Durumu Utanç Verici!
  8. 13:18 Melisa Döngel ve Sergen Yalçın İlişkisi Yeniden Gündemde: Günübirlik Buluşmalar Dikkat Çekiyor
  9. 13:17 Bankalar Konut Kredilerini Güncelledi: İşte Yeni Taksitler!
  10. 13:14 Arsenal ve Napoli, Ferdi Kadıoğlu İçin Sıraya Girdi!
  11. 13:00 Galatasaray'da Kadro Revizyonu: Yeni Sezon için Transfer Hamleleri Başladı
  12. 12:45 İsveçli metal grup In Flames'den İstanbul Konseri!
  13. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
  14. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
  15. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
  16. 11:56 Yeni bir kararla emekli promosyon ödemelerine özel bankalar da dahil edildi
  17. 11:56 Clinton ile Obama'nın da katıldığı etkinlikte Biden'a Gazze protestosu: "Kendinden utan, Joe Biden"
  18. 11:55 Son Dakika: Eros davasında Başsavcılıktan itiraz!
  19. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  20. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
ABC Kritik Haberleri