Kene ısırmasında ne yapılmalı?
Kene ısırmasında ne yapılmalı? Kene ısırması sonrasında keneyi derhal ve dikkatlice çıkarmak büyük önem taşıyor. Fakat bunun bir sağlık kuruluşunda doktor tarafından yapılması gerekiyor.
Keneyi kaldırırken cildin yüzeyine mümkün olduğu kadar yakın tutmak önemli. Derinin içinden dışarı ve yukarı doğru sabit bir baskı uygulayarak çıkarmak gerekiyor. Keneyi bükmemeye veya kırmamaya özen gösterilmeli. İşte, kene ısırmasında yapılması gerekenler...
Yaz aylarının vazgeçilmez eğlencesi piknikleri korkulu bir rüyaya çeviren kene ısırması, uzmanlar tarafından kontrol edilerek takibe alınmalı. Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere göre, Türkiye'de 15 yılda 469 kişi kene ısırması sonucunda hayatını kaybetti.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yol açabilen kene ısırmasında halk arasında pek çok yanlış uygulama yapılıyor. Fakat uzmanlar, kene ısırması durumunda vatandaşları ivedilikle bir sağlık kurumuna başvurmaları konusunda uyarırken, kulaktan dolma bilgilere itibar etmemeleri gerektiğini söylüyor.
KENE ISIRMASINDA NE YAPILIR?
Kene ısırması durumunda en sık yapılan hatalar; kenenin üzerine kolonya ve gaz yağı dökmek ile kenenin üzerine sigara basmak gibi tehlikeli yöntemler. Uzmanlar özellikle bunlar gibi uygulamaların çok yanlış olduğu ve asla yapılmaması yönünde uyarılarda bulunuyor.
Koronavirüste sprey aşı dönemi
Kene ısırmasında yapılacak en önemli ve belki de tek şey en yakın sağlık kurumuna başvurmak. Kendinizde veya bir yakınınızın vücudunda bir kene fark ettiğinizde zaman geçirmeden bir sağlık kurumuna başvurmalısınız. Orada uzmanlar keneyi yapılması gerektiği şekilde vücuttan keneyi çıkaracaktır.
Uzmanların en hızlı ve en yakın şekilde kenenin vücuttan çıkarılması konusunda yaptığı uyarılar ise, kenenin vücutta kalma süresi ile hastalığı bulaştırma süresinin doğru oranda olması. Yani, kene vücutta ne kadar çok kalırsa hastalığı bulaştırma riski de o kadar fazla.
Eğer acil bir şekilde bir sağlık kurumuna ulaşma imkanı bulunmuyorsa o zaman, bulunulan yerde hijyenik bir ortam sağlanmalı, keneyi çıkaracak kişi eline mutlaka eldiven giymeli, keneye zarar vermemeye çalışarak, başından ve ağzından bir pens ya da cımbız ile tutularak, tıpkı bir vida çıkarır gibi sağa sola döndürülerek çıkartılmalı.
KENE NASIL ÇIKARILIR?
Keneyi çıkarmak için önce eldiven giyilip işleme başlanır. Mümkün olduğunca derinden ve kenenin ağzına en yakın noktadan yakalamak, özellikle kafa ve ağız parçaları olmak üzere, kenenin hiç kalıntı bırakmadan çıkarılması için önemlidir. Bunun için temiz ince uçlu bir cımbız veya forseps kullanılır. Kene yavaş ve sürekli bir yukarı yönlü hareketle nazikçe çekilip kıvırmadan çıkarılır. Kene, asla çıplak elle tutulmamalı, cımbız veya elle sıkılmamalı veya kıvrılıp bükülmemelidir. Çıkarma işleminden sonra eller ve ısırık alanı sabun ve sıcak suyla yıkanır ve alkolle dezenfekte edilir.
Keneyi çıkarmak için kesinlikle vazelin, tırnak cilası, nane yağı ya da sıcak kibrit gibi maddeler kullanılmamalıdır. Çünkü bu gibi maddeler kenede bulunan enfekte sıvıların cilde salınmasına neden olabilir. Kene yapıştığı yerden çıktıysa bir kaba koyarak derin dondurucuda saklanması, daha sonra görülebilecek herhangi bir belirtide kenenin doktor tarafından incelenmesi için önem taşır.
KENE ISIRMASINDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI?
Yüzyıllar boyunca hem hayvanları hem de insanları ısıran keneler parazit grubunda yer almasına rağmen öldürücü bir özellik göstermiyordu. Özellikle Anadolu'da tarım ve hayvancılıkla uğraşanların yaz aylarında kene ısırığına maruz kalması sıradan bir durum halindeydi.
Ancak 2000'li yılların başından itibaren ülkemizde de görülen ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını taşıyan kenelerin ısırıkları ölümcül sonuçlara yol açmaya başladı. Yıllar geçtikçe hastalık taşıyan kenelerin yaşam alanları genişlerken, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre sadece 2009 yılında 63 vatandaş kene ısırığı nedeniyle hayatını kaybetti.
Hem tarımla uğraşan kişiler hem de yaz aylarının vazgeçilmez eğlencelerinden biri olan pikniklerde kene ısırığına karşı artık daha dikkatli olmak gerekiyor. Bunun için, toprak ve hayvanlarla temasın olduğu yerlerde vücudun çok fazla açıkta kalmaması alınacak önlemler arasında. Ancak, ne uzun kollu kıyafetler giymek ne de paçaları çorapların içine sokmak yeterli bir önlem değil.
Dışarıdan geldikten sonra hem kişilerin kendisini hem de ebeveynlerin çocuklarının, bacaklar, kollar, diz arkası, gövde, kulak arkası, koltuk altları, saç dipleri, ense, kasıkları da dahil olmak üzere tüm vücutlarını ve kıyafetlerini kontrol etmesi gerekiyor.
"Kene ısırmasında ne yapılmalı?" haberi, 06 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 06 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Kene ısırmasında ne yapılmalı? haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kene ısırmasında ne yapılmalı? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 19 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.