Korkutan detay... Türkiye’de ölüm oranları Avrupa’dan 4 kat fazla

Korkutan detay... Türkiye’de ölüm oranları Avrupa’dan 4 kat fazla

Korkutan detay... Türkiye’de ölüm oranları A... İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk anlattı, “Ülkemizde 60 yaşından önce koronadan ölenlerin sayısı Avrupa’dan 4 kat fazla” dedi.

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk anlattı, “Ülkemizde 60 yaşından önce koronadan ölenlerin sayısı Avrupa’dan 4 kat fazla” dedi.

Tüm dünyada korku salmaya devam eden Covid-19, çocuk ve gençlerde az ve hafif seyrediyor. 15 yaş altında hastalığın görülme oranı yüzde 10-15. 20-50 yaş arasında ölüm oranı ise binde 2.

45 yaş altındakilerin yoğun bakıma girme oranı da yüzde 12. Buna rağmen hastalık gençlerde ve çocuklarda ağır seyredebiliyor.

Sözcü'den Nazan Doğaner Halıcı haberine göre, Prof. Dr. Erk'in açıklamaları şu şekilde:

 ERKEKLERDE DAHA YAYGIN

Türkiye'de 60 yaşından önce ölenlerin oranı yüzde 21.3. Bu oran Avrupa'dan 4, dünya ortalamasından 9 kat fazladır. Bunda; genç ve orta yaşlılarda obezite, diyabet, kalp-damar hastalığı ve hipertansiyonun fazla olmasının, yoğun sigara içiminin ve beslenme bozukluklarının etkisi büyük.

Gençlerde ve yetişkinlerde hastalığın ağır seyretmesinin genetik birtakım nedenleri de olabileceği düşünülüyor. Bağışıklık sistemini düzenleyen genlerde farklılıklar, farklı kan grupları ve virüsün insan hücresine girmesine neden olan ACE-2 proteinini belirleyen genlerdeki değişikliklerin hastalığın ağır seyretmesinde rolü olduğu sanılıyor.

Hastalık erkeklerde daha fazla görülüyor ve daha öldürücü seyrediyor. Dünya ortalamasına bakıldığında ölenlerin yüzde 65-70'i erkek. Bu açıdan erkek cinsiyet ve ileri yaş belirgin bir risk faktörüdür.

Erkeklerde bu hastalığın daha sık ve ağır seyretmesinin davranışsal, hormonal ve bağışıklık sistemi ile ilgili nedenleri var.

Kadınlara göre çok daha fazla sigara içiyorlar. Sigara içenlerde hastalık 10-14 kat ağır seyrediyor. Erkeklik hormonu olan testosteronun bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkisi var ve erkeklerde bağışıklık sistemini düzenleyen kromozomlardan bir adet var.

Ayrıca erkekler kadınlara göre daha az el yıkıyor, az sabun kullanıyorlar, sağlıklarına daha az önem veriyor ve doktora geç başvuruyorlar.

KADINLAR NİYE AVANTAJLI?

Kadınların bağışıklık sistemi daha güçlü ve antikor cevapları daha fazladır. Bu nedenle kadınlarda kanser ve enfeksiyon hastalıkları daha az görülüyor.

Kadınlık hormonu östrojen bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve kadınlarda bağışıklık sistemini destekleyen genler daha fazladır. Kadınlar erkeklere göre çok daha az sigara ve alkol kullanıyor, sağlıklarına daha fazla dikkat ediyor ve hijyene önem veriyorlar.

Öte yandan insanların en az yüzde 30'unda herhangi bir belirti ve bulgu ortaya çıkmıyor. Dolayısıyla bu kişiler oldukça bulaştırıcı ve hastalığı en az 15 gün yayabilme özelliğine sahiptir.

"Korkutan detay... Türkiye’de ölüm oranları Avrupa’dan 4 kat fazla" haberi, 27 Nisan 2020 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan Korkutan detay... Türkiye’de ölüm oranları Avrupa’dan 4 kat fazla haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Korkutan detay... Türkiye’de ölüm oranları Avrupa’dan 4 kat fazla 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 13 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:41 AK Parti'den aday adayı olmuştu: 4 öğretmenin tacizle suçladığı müdür başka okula tayin edildi
  2. 11:39 Adana Demirspor, Luis Nani ile yolların ayrıldı!
  3. 11:35 Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı Feyza Civelek rol arkadaşı Sibel Taşçıoğlu'nun röportajını böldü
  4. 11:29 İYİ Parti Grup Başkanı istifa etti
  5. 11:25 Sakaryaspor, Süper Lig için play-off finalinde rakibine hazırlanıyor!
  6. 11:24 Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin günü ve saati belli oldu
  7. 11:20 Beşiktaş Başkanı Hasan Arat, Cihan Çanak mesaisi yaptı!
  8. 11:18 Kamuda 'tasarruf' paketi açıklandı: Yeni araç alma ve kiralama yok
  9. 11:12 Döviz Kuru Dalgalanmalarında Neler Değişti?
  10. 11:08 Beşiktaş'ın Transfer Hedefi: Standard Liege'den Genç Yetenek!
  11. 10:55 Akit yazarından Erdoğan'a: En doğrusu da kongrede veliahdını çıkarmasıdır
  12. 10:50 Yeni Şafak yazarı Aydın Ünal: Başıboş köpekler acısız şekilde itlaf edilmelidir
  13. 10:44 Asker kaçakları polise saldırdı
  14. 10:37 Bülent Ersoy vasiyetini açıkladı
  15. 10:30 Sinan Ateş’in arkadaşı Haluk Türk anlattı: Tolgahan Demirbaş bana Sinan’ın kalemini kırdılar dedi
  16. 10:23 İslam Memiş uyardı: Altın alacaklar dikkat
  17. 10:18 10 Haber yazarı Erdal Sağlam: Bazı bürokratların ballı maaşlarına tırpan geliyor
  18. 10:16 Gaziantep'te kadın cinayeti: Tartıştığı eşini öldürdü, oğlu ve damadını yaraladı
  19. 09:52 Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanı Şoygu'yu görevden aldı
  20. 09:46 Ekmeleddin İhsanoğlu: Bugün CHP bir noktaya geldiyse bu Kemal Bey’in sayesinde olmuştur
Sağlık Haberleri