Koronavirüs hastalarının neden yüzükoyun yatırıldığı belli oldu

Koronavirüs hastalarının neden yüzükoyun yatırıldığı belli oldu

Koronavirüs hastalarının neden yüzükoyun yat... Koronavirüse yakalanan bazı hastaların yoğun bakımda yüzüstü yatırılmış görüntüleri dikkat çekmişti. Bu görüntünün Kovid-19 hastalarının tedavisinde büyük önem taşımış olduğu ortaya çıktı.Pandeminin Avrupa'ya...

  1. Koronavirüse yakalanan bazı hastaların yoğun bakımda yüzüstü yatırılmış görüntüleri dikkat çekmişti. Bu görüntünün Kovid-19 hastalarının tedavisinde büyük önem taşımış olduğu ortaya çıktı.

Pandeminin Avrupa'ya yayılmış olduğu ilk dönemlerde, İtalya'daki yoğun bakım ünitelerinde kaydedilen görüntüler fazlaca konuşulmuştu. O görüntülerde bazı hastaların yüzüstü yatırılarak cihazlara bağlandığı görülmüştü. Bu yöntemsayesinde akciğerlerine daha çok oksijen gidiyor. Sadece bu tekniğin de riskleri var.

Oksijen akışı artıyor

Hastalar birkaç saat yüzükoyun yatırılarak akciğerlerinde toplanmış ve nefes almalarını engellemiş olan sıvıların akması sağlanıyor.

Yoğun bakımdaki Covid-19 hastalarının tedavisinde bu yöntemin giderek daha çok uygulandığını görüyoruz.

ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi'nden akciğer hastalıkları ve yoğun bakım uzmanı Doçent Dr. Panagis Galiatsatos, birçok Covid-19 hastasının yeterli oksijen alamadığı için zarar gördüğünü söylüyor.

Dr. Galiatsatos, "Bu hastalara oksijen verilse de kimi zaman kafi olmuyor. Yüzükoyun yatırdığımızda akciğerleri genişliyor" diyor.

Akciğerlerin sırta doğru olan kısmının daha ağır olduğunu, sırtüstü yatan hastaların ağırlığının sırta yüklenmesiyle yeterli oksijen almakta güçlük çektiklerini söylüyor.

Yüzükoyun yatmak ise oksijen akışını artırdığı benzer biçimde akciğerlerin değişik kısımlarının kullanımının artmasını da sağlıyor.

Dr. Galiatsatos, "Gözle görülür bir fark yaratıyor, birçok hastada işe yaradığını kendi gözlerimizle gördük" diyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Mart ayında, akut solunum yetersizliği olan yetişkin Covid-19 hastalarının, günde 12 ila 16 saat süresince yüzükoyun yatırılması tavsiyesinde bulunmuş oldu.

WHO, bu tekniğin çocuklar için de düşünülebileceğini, sadece bunun özel eğitimli uzmanlar tarafınca güvenli bir halde uygulanması icap ettiğini belirtti.

American Thoracic Society tarafınca yapılan bir araştırmada, şubat ayında Çin'in Vuhan bölgesindeki bir hastanede Covid-19 bağlantılı solunum yetersizliği için tedavi gören 12 ağır hasta incelenmiş ve yüzükoyun yatırılmayan hastaların akciğer genişleme kapasitesinin, yüzükoyun yatırılan hastalara kıyasla fazlaca daha zayıf olduğu görülmüştü.

Riskleri de var

Sadece kolay bir uygulama benzer biçimde görünse de bu tekniğin de riskleri var. Hastaları bu pozisyona getirmek vakit alıyor ve tecrübeli profesyoneller gerektiriyor.

Dr. Galiatsatos, "Bu kolay değil. Etkili bir halde uygulamak için dört-beş kişi lazım" diyor. Personel sıkıntısı çeken ve giderek artan sayıda Covid-19 hastasına bakmak zorunda olan hastanelerde uygulanması zor olabilir.

Johns Hopkins Hastanesi, koronavirüs hastalarının sayısının artması üstüne, hastaları yüzükoyun yatıracak özel bir ekip oluşturmuş. Böylece yoğun bakımda vazife alan öteki sağlık çalışanları ihtiyaç olduğunda bu ekibi çağırıyor.

Sadece hastanın pozisyonunu değişiklik yapmak başka komplikasyonlara da yol açabilir.

"Aşırı kiloluluk en büyük kaygılardan biri. Göğsünden yaralanmış insanlarda da dikkatli olmak gerekiyor. Ek olarak hastayı solunum aletine bağlayan kablolar ve tüpler de var."

Bu tekniğin kalp krizi riskini artırabileceği ve nefes borusunun tıkanmasına yol açabileceği de söyleniyor.

Artık yaygın kullanılıyor

Hastayı yüzükoyun yatırmanın yararları ilk olarak 1970'lerde tespit edilmiş.

Sadece bu teknik 1986'da dünya genelinde hastanelerde yaygın kullanılmaya başlamış.

Tekniği inceleyen ve hastalarda başarıyla tatbik eden ilk hekim Luciano Gattinoni olmuş.

Bugün Milano Devlet Üniversitesi'nde fahri profesör ve anestezi ve resüsitasyon uzmanı olan Gattinoni, yüzükoyun yatırmanın başlangıçta "birçok itirazla karşılaştığını" belirterek bunu tıp dünyasının "oldukça muhafazakar" karakterine bağlıyor.

Artık bu tekniğin yaygın kullanıldığını söyleyen Prof. Gattinoni, "Hastalar yüzüstü yatarken akciğerlerindeki (fizyolojik) güç dağılımı daha eşit oluyor" diyor ve bunu şu şekilde açıklıyor:

"Solunum aletinin (ventilatör) mekanik enerjisine maruz kalan bir akciğer düşünün: Aslen akciğerlere devamlı yumruk atılıyor gibidir. Bu güç dağılımı ne kadar eşit ise o denli az zarar verecektir."

Bu tekniğin yararları ile alakalı başka araştırmalar 21. yüzyıl başlarında yayımlandı:

"2000 senesinde Fransa'da meydana getirilen bir araştırmada, yüzükoyun yatan hastaların oksijen düzeyinin yanı sıra hayatta kalma şansının da arttığı görüldü."

Sonucunda bu teknik, hemen hemen tedavisi olmayan ve şimdiye dek on binlerce insanın hayatına mal olan bir pandemide kullanılıyor.

Dr. Galiatsatos, "Şimdilik elimizden gelen en iyi şey bu tür tekniklere başvurmak" diyor.

(BBC Türkçe)

"Koronavirüs hastalarının neden yüzükoyun yatırıldığı belli oldu" haberi, 24 Nisan 2020 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan Koronavirüs hastalarının neden yüzükoyun yatırıldığı belli oldu haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Koronavirüs hastalarının neden yüzükoyun yatırıldığı belli oldu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 03 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:13 GKN Kargo iflas bayrağını çekti: Futbol kulüplerine sponsor oluyordu!
  2. 03:10 Lexus, Türkiye'de yeni modeli LBX'i tanıtımını yayınladı
  3. 02:58 En uzun menzile sahip elektrikli otomobiller listesi açıklandı!
  4. 02:56 Uygun fiyatlı lüks elektrikli otomobil mi almak istiyorsunuz? Starlight EV modeli tam size göre!
  5. 02:53 2024 Cupra Leon özellikleri ve fiyatı açıklandı!
  6. 02:51 Farklı markaların ikiz kardeşi modeller gündemde
  7. 02:49 Citroën elektrikli araç modelleri ve özellikleri açıklandı
  8. 02:29 Dört burç bu hafta talihli
  9. 02:27 Beş senedir beklenen özellik sonunda geliyor!
  10. 02:25 ChatGPT'ye rakip olacak sohbet botu iOS'a geldi: AppStore üstünden indirilebilir!
  11. 02:23 Avrupa Birliği’nde şirketlerin yüzde sekizi yapay zekadan yararlanıyor!
  12. 02:21 Dışı çıtır çıtır, içi sulu sulu: Kalem böreğini unutturan lezzet!
  13. 02:20 BMW Modellerindeki 'i' takısını kaldıracağını açıkladı
  14. 02:19 Uzmanlar ortaya çıkardı: İmzanız tüm karakterinizi ele veriyor!
  15. 02:18 Lucid Motors'un Yeni Modeli Çığır Açıyor!
  16. 02:18 Canan Karatay’dan acil uyarı: Gerçeği sağlık sahtesi zehir! Rengi ve kokusuna dikkat
  17. 02:16 Bedelli askerlik ücretlerine zam geliyor! Tüm tahminler dudak uçuklatıyor
  18. 02:13 Hamas: Düşman Refah operasyonunu gerçekleştirirse müzakereler durdurulur!
  19. 02:10 CHP lideri Özgür Özel'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 10 bin liralık hediye
  20. 01:45 İran'dan İngiliz bakanın da dahil olduğu yaptırım listesi gündemde
Sağlık Haberleri