Kronikleşen kurdeşen intihara kadar götürebiliyor!
Kronikleşen kurdeşen intihara kadar götürebi... Ciltte kaşıntı, kabarma, kızarıklık ve içi sıvı dolu döküntüler şeklinde gelişen ürtiker yani kurdeşen, bazen vücudun belli bir bölümünde, bazen de tüm vücutta yaygın bir şekilde ortaya çıkabiliyor. Halk arasında çoğu zaman alerji olarak bilinse de asıl sebep çoğu vakada alerji değil.
KURDEŞEN (ÜRTİKER) HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Ciltte kaşıntı, kabarma, kızarıklık ve içi sıvı dolu döküntüler şeklinde ortaya çıkan ürtiker, halk arasında kurdeşen olarak da bilinir. Bu rahatsızlık bazen vücudun belli bir bölümünde, bazen de tüm vücutta yaygın bir şekilde görülebilir. Ürtiker, çoğu zaman alerji olarak düşünülse de, özellikle 6 haftadan uzun süren ve kronik spontan ürtiker olarak adlandırılan türü, kişinin bağışıklık sisteminin kendi vücudundaki bazı proteinlere karşı tepki göstermesi sonucu ortaya çıkar.
KURDEŞEN'İ CİDDİYE ALIN
Türk Dermatoloji Derneği Dermatoalerji Çalışma Grubu'ndan Prof. Dr. Emek Kocatürk Göncü, ürtikerin kronikleşen bazı hastalarının, komşu veya eş dosttan duydukları bitkisel karışımlara başvurduklarını ve bu nedenle ani karaciğer yetmezliğine girip kaybettikleri hastalar olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Göncü, yaz mevsiminin yaklaştığı bu günlerde lazer ya da ağda gibi işlemler sebebiyle ürtiker hastalarının ciltlerinde reaksiyonlar oluşabileceğini belirtti. Bu nedenle hastaların, doktor kontrolünde işlemden birkaç saat önce antihistamin ilaçlarını aldıktan sonra bu işlemleri yaptırmaları gerektiğini söyledi.
KURDEŞEN VE İNTİHAR RİSKİ
Charité-Universitätsmedizin Berlin Alergoloji Enstitüsü Yönetici Direktörü Prof. Dr. Marcus Maurer, yapılan araştırmaların kronik spontan ürtiker hastalarında intihar riskinin daha yüksek olduğunu gösterdiğini belirtti. Ürtiker hastalarının uygun tedaviye yönlendirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Maurer, özellikle birinci basamak aile hekimliklerinde bu hastaların kolaylıkla uygun tedaviyi alabileceklerini ifade etti.
KRONİK SPONTAN ÜRTİKER
Prof. Dr. Emek Kocatürk Göncü, kronik spontan ürtikerin ani başlangıçlı olduğunu, fakat sonradan kronikleştiğini ve ülkemizde 800 bine yakın kronik spontan ürtiker hastası olduğunun düşünüldüğünü söyledi. Bu hastalıkta oto-alerji adı verilen bir durum söz konusudur; yani kişinin kendi vücudunda bulunan proteinlere karşı alerji geliştirmesi demektir. Bu, aslında bir otoimmün hastalıktır.
Prof. Dr. Göncü, hastaların bitkisel tedavilere başvurmasının tehlikelerine dikkat çekti ve bu tür tedavilerin yan etkileri olabileceğini belirtti. Kronik spontan ürtiker hastalarının yarısının antihistamin etkili ilaçlarla tedavi edilebildiğini söyledi.
UYARILAR VE ÖNERİLER
Ülkemizde kronik ürtiker hastalarının doğru tedavilere ulaşabilmesi için 23 tane Ürtiker Referans ve Mükemmeliyet Merkezi bulunduğunu belirten Prof. Dr. Göncü, bu merkezlerin üniversite ve eğitim araştırma hastanelerinde hizmet verdiğini kaydetti. Kronik ürtikerin iki çeşidi olduğunu; biri kronik spontan ürtiker, diğeri ise kronik uyarılabilir ürtiker olduğunu ifade etti.
Lazer epilasyon gibi işlemler öncesinde, ürtiker hastalarının antihistamin ilaçlarını almalarını öneren Prof. Dr. Göncü, bu hastaların tedavi sürecinde dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.
KADINLARDA DAHA YAYGIN VE YIKICI
Prof. Dr. Marcus Maurer, kronik ürtikerin kadınlarda daha yaygın ve yıkıcı olduğunu söyledi. Kadınların daha fazla otoimmün hastalığa sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Maurer, kronik ürtikerin depresyon, anksiyete, panik bozukluğu ve intiharı tetikleyebileceğini ifade etti. Bu nedenle, hastaların doğru bilgilendirilmesi ve tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı.
TEDAVİDE AMAÇ
Tedavide amacın tam kontrol sağlamak olduğunu belirten Prof. Dr. Maurer, hastaların birinci basamak hekimlerine veya acil servislere başvurduğunu ve hekimlerin sedasyon yaratmayan antihistamin ilaçlarla bu hastaları tedavi edebileceğini söyledi. Doğru tedaviye ulaşabilmeleri için hekimlerin bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekti.
Ürtiker, doğru teşhis ve tedavi ile yönetilebilen bir hastalıktır. Ancak, hastaların yanlış tedavilere yönelmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, uzman doktorların önerilerini dikkate almak ve uygun tedavi yöntemlerini uygulamak hayati önem taşır.
"Kronikleşen kurdeşen intihara kadar götürebiliyor!" haberi, 10 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 10 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Kronikleşen kurdeşen intihara kadar götürebiliyor! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kronikleşen kurdeşen intihara kadar götürebiliyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.