Meclis'ten geçen yeni sağlık düzenlemeleri: İşte ayrıntılar

Meclis'ten geçen yeni sağlık düzenlemeleri: İşte ayrıntılar

Meclis'ten geçen yeni sağlık düzenlemeleri: ... Sağlıkla ilgili bazı yasal düzenlemeleri içeren "Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. İşte bu teklifle birlikte gelen değişiklikler...

TBMM Genel Kurulu'nda, 'Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' kabul edilerek yasalaştı.

Yeni düzenleme kapsamında, serbest çalışan diş hekimleri ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde diş hekimi istihdam edebilecekler. Ebeler, normal doğum ve riskli durumlarda tıbbi bakım ve desteğe erişimin sağlanmasında, kadın sağlığının korunması, üreme sağlığı ve çocuk bakımı mevzularında aile ve topluma danışmanlık ve eğitim hizmetleri verecekler.

Ayrıca, acil tıp ana dal uzmanlarına yoğun bakım yan dal, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarına da sosyal pediatri yan dal uzmanlık yapabilme imkanı sunulacak.

İlaç üretimi ve ilacı piyasaya arz eden tüzel kişilerin taşıması gereken nitelik ve şartlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecek. Bakanlık, bu konuda düzenleme yapma yetkisine sahip olacak. Eczanelerde yapılacak denetimler, sağlık müfettişleri, sağlık müdürleri veya Sağlık Bakanlığı veya müdürlüğünce görevlendirilen resmi tabipler veya eczacılar tarafından gerçekleştirilecek.

Düzenleme, yan dal uzmanlarını teşvik etmek amacıyla uzman tabiplere verilen ek ödeme miktarını yan dal uzmanları için 200 puan artırarak değiştirdi. Üniversiteler, Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleriyle işbirliği protokolleri yaparak sağlık uygulama ve araştırma faaliyetlerini yürütebilecekler. Öğretim elemanları, sağlık hizmeti sunumu için sözleşme imzalamak ve eğitim ve araştırma faaliyetlerini yürütmek için anlaşma yapabilecekler.

Düzenleme, herhangi bir tedavi yöntemi veya ruhsat alınsa bile, beşeri tıbbi ürünlerle veya tıbbi cihazlarla bilimsel araştırma yapılabilmesi için insanlar üzerinde kullanılması için Sağlık Bakanlığı'ndan izin alınmasını şart koşuyor.

'OLUŞAN BELİRSİZLİK GİDERİLDİ'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, teklifin kabul edilmesiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

" Sağlık alanında düzenlemeler getiren kanun teklifi yasalaştı. Sosyal ve ekonomik dönüşüm, hızla gelişen teknoloji, devamlı değişen ve artan gereksinim ve talepler her sistemin devamlı olarak revizyonunu ve iyileştirilmesini gerekli kılmaktadır. Daha iyi ve kaliteli sağlık hizmet sunumunun sağlanması ve ülkemizin sağlık alanındaki rekabet gücünün korunması amacıyla yapılan düzenlemeler TBMM Genel Kurulunda 21 Şubat 2024 tarihinde kabul edilmiştir.

İradeleri, çaba ve katkıları için Saygıdeğer Milletvekillerimize teşekkür ederim.

1. Ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde ikinci bir diş hekiminin çalışabilmesi sağlanmaktadır.

2. Ebelik mesleğinin görev tanımı güncellenerek ebelerin yetkileri artırılmaktadır.

3. Tıpta Uzmanlık Kurulunun görüşü doğrultusunda sosyal pediatri, çocuk sağlığı ve hastalıkları ana dalına bağlı yan dal olarak ihdas edilmiş ve ayrıca yoğun bakım yan dalının bağlı olduğu ana dallara acil tip ana dalı eklenmiştir.

4. İlaçların ruhsatlandırılması ve denetim süreçlerinde düzenlemeler yapılmaktadır.

5. İlaç ve tıbbi cihazlarla ilgili yapılacak klinik araştırmalar hakkında düzenlemeler yapılmaktadır.

6. Yan dal uzmanlarının ek ödemelerinde iyileştirmeler yapılmaktadır.

7. Bilimsel araştırmaların teşviki amacıyla sağlık kurumlarından istenecek bilimsel görüş, proje, araştırma ve benzeri hizmetler kapsamında personele verilen ödeme %65'ten %85'e yükseltilmekte ve yükseköğretim kurumlarıyla uygulama birliği sağlanmaktadır.

8. Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile birlikte kullanılan Sağlık Bakanlığı hastanelerine yapılan atamalara ilişkin Bakanlık ve Üniversitenin yetkileri belirlenmiştir.

9. Öğretim elemanlarının hizmet sözleşmesiyle ek ödeme ilişkilendirilerek sözleşme fesih koşulları belirlenmektedir.

10. Sağlık turizmi faaliyeti yapan kuruluşlar Bakanlık denetimi altına alınmıştır.

11. Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda Devlet üniversitelerinde çalışan sağlık meslek mensuplarına rücuya yönelik madde yeniden düzenlenmektedir. Böylece Devlet üniversitelerinde çalışan sağlık meslek mensupları, tıbbi malpraktis sonucu rücu yönünden diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlarla aynı haklara sahip olmaya devam edecektir.

12. İdare tarafınca ödenen tıbbi malpraktis tazminatlarının sigorta şirketlerinden tahsili sağlanmaktadır. 13.4924 sayılı Kanun'a tabi atanabilecek sözleşmeli personel sayısı artırılmıştır.

14.4924 sayılı Kanun'a tabi sözleşmeli personelin geçici görevlendirilme sınırları belirlenerek disiplin işlemleri, ek ödeme ve fesih durumunda kadrolarına dönüşleri ile ilgili düzenleme yapılmıştır.

15. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına destek ödemesinin yapılmasının yasal dayanağı oluşturulmuş, sözleşme feshi keyfiliğe fırsat verilmeksizin belirli kriterlere bağlanmıştır.

16. Hastane koordinasyon kurulu kurulmuştur. Böylece hastane hizmetlerinin daha verimli, etkin ve koordinasyon içerisinde sunulması temin edilmektedir."

"Meclis'ten geçen yeni sağlık düzenlemeleri: İşte ayrıntılar" haberi, 22 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 22 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Meclis'ten geçen yeni sağlık düzenlemeleri: İşte ayrıntılar haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Meclis'ten geçen yeni sağlık düzenlemeleri: İşte ayrıntılar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:55 Turistler bölge sakinlerini bıktırdı! Fuji Dağı'nın noktasına bariyer çekilecek
  2. 01:49 Galatasaray'ın Efsanesi Yıllar Sonra Ortaya Çıktı: Son Halini Görenler Hayrete Düştü!
  3. 01:40 Küf Kabusu Bitti! Evde Oluşan Küflerden Kolayca Kurtulun!
  4. 01:40 Husiler'den Kızıldeniz açıklarında bir gemiye füze saldırısı gerçekleştirildi
  5. 01:37 Rusya’dan Ukrayna’nın enerji tesislerine saldırı gerçekleştirdi
  6. 01:36 Komşudan Fransa’ya teklif geldi: Olimpiyatlar için savunma sistemi gönderebiliriz
  7. 01:33 Mevsim Geçişlerinde Burun Tıkanmasına Son: Bu Yöntemle Sadece 10 Saniyede Nefes Almaya Başlayın!
  8. 01:33 İran lideri Reisi’den ‘nükleer silah’ açıklaması geldi: Savunma doktrinimizde yok
  9. 01:33 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan'dan 'ara zam' sorusuna yanıt
  10. 01:31 Yapımı basit yoksul pastası tarifi
  11. 01:30 Haberi duyan hemen kuyumcuya koşacak! Dünya Bankası gram altın için rekor tarihi gündeme getirdi
  12. 01:28 Yeni Skoda Kodiaq Türkiye'yi sarsmaya geliyor! Satış tarihi açıklandı
  13. 01:26 Sitelerde araç şarj istasyonu kurdurmak isteyenler dikkat! Merak edilen soru yanıt buldu
  14. 01:25 Yeni Tesla Model 3 Performance resmen tanıtıldı: Adeta hız fırtınası!
  15. 01:21 Survivor'da Skandal: Yarışmacı Kendi Kaderini Belirledi!
  16. 01:19 Range Rover yerine bunu alın! Jeep’in 2 milyon satan aracı Türkiye’de!
  17. 01:19 Ayda 30 bin TL maaş var fakat kimse bu işi yapmak istemiyor!
  18. 01:17 Şikayet etmeye bayılan 3 burç!
  19. 01:16 Yenilenen dev Renault Duster, Türkiye yollarına çıkıyor! Tarih resmen açıklandı
  20. 01:15 Renault'tan tam hibrit motorlu yeni SUV!
Sağlık Haberleri