'Mükemmelliyetçilik birçok psikolojik sorunun temel tetikleyicisi'

'Mükemmelliyetçilik birçok psikolojik sorunun temel tetikleyicisi'

'Mükemmelliyetçilik birçok psikolojik sorunu... Mükemmeliyetçiliğin, aygın anksiyete bozukluğu, cinsel işlevsel bozuklukları, depresyon obsesif düşünceler ve eylemler gibi birçok psikolojik sorunların...

Mükemmeliyetçiliğin, yaygın anksiyete bozukluğu, cinsel işlevsel bozuklukları, depresyon obsesif düşünceler ve eylemler gibi birçok psikolojik sorunların temel tetikleyicisi olabildiğini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Nida Bal, böyle durumlarda uzman desteği alınmasını önerdi. Bal, aniden ortaya çıkan panik atakların, anksiyete krizlerin, obsesif düşüncelerin bireyin tüm hayatını ele geçirebileceğini belirtti.

Medicana Ataşehir Hastanesi'nden Uzman Klinik Psikolog Nida Bal, bireyin sosyal ilişkilerini, iş yaşantısını, akademik hayatını oldukça etkileyen mükemmeliyetçiliğe yönelik bilgi vererek önerilerde bulundu.

"ÖTELENEN GÖREVLER MUTSUZLUK HİSSİ OLUŞTURUYOR"

Mükemmeliyetçi yapının birçok psikopatolojik bozukluğa zemin oluşturduğuna değinen Bal, kişide oluşan yetersizlik duygusu ile gelen tatminsizlik hissinin, hayat işlevselliğini ciddi şekilde bozduğunu, ötelenen görevlerin yetersizlik ve mutsuzluk hissi oluşturduğunu söyleyerek mükemmeliyetçi düşünce modellerini şöyle sıraladı:

"Ya hep ya hiç düşünce modeli, tam olmayacaksa hiç olmasın güdüsü ile sorumlulukları sürekli öteleme isteği, üst üstte kontrol etme isteği, kişinin kendi dış görünüşü ile fazla ilgilenmesi, kusurlu hissetmesi, girişimde bulunma konusunda zorlanma, eksik olacağı güdüsü ile geri çekilme, o an yapıldığında eksik kalacak şeyleri öteleme, yetersizlik ve mutsuzluk hissi."

"MÜKEMMELİYETÇİLİĞİ TETİKLEYEN ETKENLER KİŞİNİN ŞEMALARINDA SAKLIDIR"

Uzm. Klinik Psikolog Nida Bal, "Mükemmeliyetçi yapıyı tetikleyen ya da oluşturan etkenler ise kişinin şemalarında saklıdır. Olaylar karşısında zihnimize gelen ilk otomatik düşünce şemalarımızdan oluşur. Çocukluk dönemimizde bizi yetiştiren kişiler, akran ilişkilerimiz, öğretmenlerimiz kısacası o dönemimizin çevresel faktörleri yazılım kodlaması gibi düşünce yapılarımızın temellerini atıyor. İleriki yaşamımızda fark etmeden bu düşünce kalıplarımız ile olaylara karşı duygularımızı besliyoruz ve bu duygularımız davranışlarımıza dönüşüyor. Kişinin şemalarını keşfettiği zaman düşüncelerinin farkındalığı ile davranışlarını da yönetebilir" diye konuştu.

"OLUMSUZ DÜŞÜNCELER KISIR DÖNGÜYE SEBEP OLUYOR"

Bilişsel (Kognitif) Davranışçı Terapi ekolüne göre, düşüncelerimiz, duygu ve davranışlarımızla bağlantılı olduğuna değinen Bal, "Olumsuz düşünceler ve duygular bizlerin kısır döngüye girmesine sebep olur. Mükemmeliyetçi düşünce kalıbı hayat işlevselliğini olumsuz yönde bozuyor. Kısacası gündelik yaşamımızda yaşadığımız olayın kendisi değil, olayı algılama ve yorumlama biçimimiz duygularımızı ve tepkilerimizi belirler. Mükemmeliyetçi yapı kişinin hayat işlevselliğini bozuyor ise mutlaka bu konuda destek alması gerekir. Onay arayıcılık, kusurluluk, yüksek standartlar, başarısızlık gibi hangisinin kişide mükemmeliyetçi yapıyı tetiklediğinin tespiti sağlanır. Kişi, terapiden aldığı farkındalık, terapistinin yönergeleri ve davranışsal teknikleri ile mükemmeliyetçiliğin zararlarından kendini soyutlayabilir" ifadelerini kullandı.

"'Mükemmelliyetçilik birçok psikolojik sorunun temel tetikleyicisi'" haberi, 21 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 21 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan 'Mükemmelliyetçilik birçok psikolojik sorunun temel tetikleyicisi' haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Mükemmelliyetçilik birçok psikolojik sorunun temel tetikleyicisi' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 15 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:DHA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:47 Sadece zekiler bulabiliyor! Resimdeki saklı civcivi 5 saniyede bulmak için en az 120 IQ gerekli!
  2. 00:31 Fransa-İsrail Maçında Kavga Çıktı: Taraftarlar Karıştı!
  3. 00:14 Rojin Kabaiş'in Otopsi Raporu Açıklandı: Ölüm Nedeni Belli Oldu!
  4. 00:11 Sağanak, Kar ve Soğuk Dalga Kapıda! Saat Verildi!
  5. 00:08 Mauro Icardi’ye Arjantin'de Gözaltı Şoku!
  6. 00:00 250 Yıllık Pastane Zinciri Çöküşte! Yüzlerce Çalışan Belirsizlik İçinde!
  7. 00:00 Ünlü pizza zinciri iflas bayrağını çekti: Şubeler tehlikede! Sektörde krizin ayak sesleri!
  8. 23:58 Fransa İsrail maçında olay çıktı: Taraftarlar birbirine girdi
  9. 23:57 Numan Kurtulmuş: Kıbrıs Adası'nda iki toplumlu bir seçenekten başka hiçbir seçim yolu kalmamıştır
  10. 23:54 Bakan Tunç Almanya Büyükelçisi Katharina Sorg ile bir araya geldi!
  11. 23:50 111 kişiye mezar olan binanın müteahhidi: 'Bina 5.5-6 şiddetinde deprem öngörülerek yapıldı'
  12. 23:47 CHP Sözcüsü Yücel'den mesaj: 'Dayanışmayı sonuna kadar sürdüreceğiz'
  13. 23:42 İsrail, Batı Şeria'da bir Filistinlinin evini yıktı
  14. 23:36 Gazze'de can kaybı 43 bin 736’ya yükseldi!
  15. 23:34 Kazada ölen üniversiteli Mehmet, okul masrafları için motokuryelik yapıyormuş
  16. 23:31 Dünyanın en büyük mercanı bulundu
  17. 23:28 Bakan Yerlikaya: 'Afrika kıtası ile tecim hacmimiz 2023 senesinde 37 milyar dolara ulaşmıştır'
  18. 23:25 Bakan Yumaklı: 'Tarımsal ihracat rakamımızı 31 milyar dolara çıkardık'
  19. 23:13 Wanda Nara'dan Mauro Icardi Açıklaması: Basına Çağrı
  20. 23:06 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile bir araya gelmiş bulundu
Sağlık Haberleri