Murat Ağırel yazdı: Sahte kanser ilacı skandalı sürüyor

Murat Ağırel yazdı: Sahte kanser ilacı skandalı sürüyor

Murat Ağırel yazdı: Sahte kanser ilacı skand... Yurt dışından getirilen ve kanser tedavisinde kullanılan ilacın düzmece içerikle hastalara temin edilmesi skandalında yeni gelişme yaşandı. Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel, konuya ilişkin edindiği bilgileri okurlarıyla paylaştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında 2020-2022’de suç örgütü elebaşı D.T. ile akrabalarının yönettiği 16 ilaç firmasında çalışan 37 zanlı kuşku üzerine takibe alınmıştı.

Şüphelilerin ilk etapta Ticaret Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı raporlarına göre toplam değeri 98 milyon 26 bin 348 lira olan 11 cins düzmece ilacı farklı tarihlerde İran’a sevk ettikleri saptanmıştı.

Satış sebebiyle İran vatandaşı müşteki N.R.A’dan 3 milyon 500 bin euro, A.A.K’dense 1 milyon 800 bin avro alan şüphelilerin ilaçları göndermeyip hileli davranışlarla bu kişileri dolandırdıkları belirlenmişti.

Şüphelilerin, bu kapsamda KDV iadesi olarak da 1 milyon 664 bin 993 lira aldığı öğrenilmişti.

KAYIT DIŞI OLARAK YURT İÇİNE SATMIŞLAR

Söz konusu çetenin, 2021 ve 2022’de, toplam 100 bin 751 adet yeşil reçeteye tabi, kayıt dışı üç farklı ilacı da yurt dışına ihraç edilmiş gibi göstererek kayıt dışı olarak yurt içine sattığı anlaşılmıştı.

MURAT AĞIREL DETAYLARI PAYLAŞTI

Gazeteci Ağırel, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yurt dışından ilaç temini kapsamında söz konusu ilacı almak için çeşitli firmalardan ilaç teklifi istediğini, ama ilacın resmi satıcısı GEN İlaç yerine çeşitli ecza depolarından tedarik edildiğini söyledi.

SGK içinden bir kaynağın alınan ilaçların düzmece olabileceğini yetkili firmaya bildirdiğini ve bu mevzuda fotoğraflar gönderdiğini kaydeden köşe yazarı, firmanın SGK tarafınca alınan ilaçların düzmece olduğunu tespit ettiğini ve Kasım 2018'de durumu SGK yetkililerine bildirdiğini söyledi.

Ağırel, yazısının devamında şu bilgileri verdi:

"(...) Cevap alamayınca bu sefer yetkilileri ziyaret ederek durumu anlatıyor sonra da resmi başvuru yapıyor. SGK ise verdiği yanıtta, 'Biz Sağlık Bakanlığı laboratuvarında analiz yapacağız. İlaçları karantinaya aldık' diyor. Firma da 'İlaçları verin biz size analiz edelim' diyor.

Ancak kurum ilaçları vermiyor.

Bu sırada ilaçlar ile ilgili yurt-dışında da gelişmeler yaşanmaya başlıyor. Türkiye’de faaliyette olan Kuzey Pharma adlı bir şirket İsviçre’de ruhsatlı olan ecza deposuna bahse konu ilacı satmaya çalışıyor. Firma ilaç hakkındaki şüpheli işlemleri bildiği için alımı yapmıyor, durumu İsviçre İlaç Denetleme Kurumu SWISSMEDIC’e bildiriyor. 30 Kasım 2018’de ise gene Türkiye’de faaliyette olan ELITE Ecza Deposu adlı şirket İsviçre’deki FARMA MONDO adlı firmaya altı kutu düzmece ilacı satıyor. İsviçre’deki şirket satın aldığı ilacın bir kutusunu Arjantin’e satıyor. İlaç hakkında şikâyet oluşunca ürünü geri çağırıyor. Bunun üzerine SWISSMEDIC, ilaçlara el koyuyor ve analizini yapıyor.

PONATINIB YERINE PARASETAMOL

İşte her şey burada anlaşılıyor...

SWISSMEDIC, yaptığı analizinde ilacın etken madde olarak “PONATINIB” içermesi gerekirken yalnız “PARASETAMOL” içerdiğini tespit ediyor.

Yani kanserle mücadelede kullanılan direnç artırıcı ilaç aslına bakarsak basit bir ağrı kesici çıkıyor.

TAKEDA durumu Türk yetkili makamlarına bildiriyor. Ayrıca SWISSMEDIC, 10 Ocak 2019 tarihinde Sağlık Bakanlığı’nı da bilgilendiriyor. Tüm bilgi ve belgeleri de bakanlığa ulaştırıyor. SWISSMEDIC aynı zamanda durumu WHO-Dünya Sağlık Örgütü’ne de bildiriyor. Dünya Sağlık Örgütü düzmece ilaç raporunu 31 Ocak 2019 tarihinde tüm üye ülkelere bildiriyor ve ürün hakkında “acil global uyarı” yayımlıyor.

TAKEDA, Türkiye’deki bu ilacı pazarlayan ve satan firmaların peşine düşüyor. Aynı şirket, Tekiner Ecza Deposu adlı firmadan bahse konu ilacı alıyor. Kendisi de ilacı analiz ediyor ve sonuç SAHTE!

SGK'DAN YANIT YOK

Müfettişler, Mayıs 2019 tarihinde TAKEDA adlı firmadan iki orijinal numune istiyor, şirket teslim ediyor. Müfettişler, İbni Sina Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü’ne 30 Mayıs 2019 tarihinde yazı yazıyor ve “merkezin deposunda bulunan ilaçlardan birer kutu numunenin analiz edilmek maksadıyla müfettişliğe teslim edilmesini” istiyor. İstiyor fakat dinleyen kim? Yazının üstünden 60 gün geçmesine rağmen SGK olumlu veya olumsuz yanıt vermiyor. Bunun üzerine 2019 yılı başlangıcında konu ile ilgili ayrıca soruşturma yürüten Ankara Emniyet Müdürlüğü ile irtibata geçiliyor ve sözlü bilgi veriliyor. Bunun üzerine Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nden polisler İbni Sina Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü’ne gidip ilacı alıyorlar.

Düşünün değerli okurlar. Çürüme işte tam da budur. Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Laboratuvarı’nda ilacın yalnız parasetamol içerdiği tespit ediliyor.

İstanbul’da düzenlenen operasyonda, ihraç edilmiş gibi gösterilen ilaçlar yerine boş kutu veya etkisi olmayan ilaçlar gönderen şebekeye yönelik 24 kişi gözaltına alındı. İhracat değeri ortalama 98 milyon lira olan düzmece ilaçların İran’a usulsüz şekilde satıldığı tespit edildi.

Yürütülen soruşturma çerçevesinde, suç örgütü lideri Davut Tekiner ve yakın akrabalarının yönettiği 16 farklı ilaç firmasında görevli toplam 38 şüphelinin, toplam ihracat değeri 98 milyon 26 bin 348 lira olan 11 cins düzmece ilacı, 2020-2022 yılları arasında İran vatandaşı olan müştekilere hileli davranışlarla sattıkları anlaşıldı. Müştekilerden Navıd Razaei Anvari’den 3 milyon 500 bin Avro, Ali Akbar Kokobzadeh’ten 1 milyon 800 bin Avro para alındığı ayrıca KDV iadesi başvurusuna konu edilen iade alınan tutarın 1 milyon 664 bin 993 lira olduğu belirlendi. Bakın, boş kutuların veya etkisiz ilaçların ihraç edilmiş olduğu tespit edildi. Bu dosya ile ilgili İran’daki rapora ulaştım. Skandal yaşanmış.

Konuya ilişkin hazırlanan raporun içeriği ise şu şekilde:

'Türkiye adli makamları tarafınca araştırmaları başlatılan dosyada, Bay Davut Tekiner de dahil olmak üzere sanıkların suç eylemleri sebebiyle, nakil hastaları ve epilepsi hastaları gibi bazı özel hastalar, kendi yönetimindeki şirketler tarafınca gönderilen C...ve V...ilaçları sebebiyle uygun tedaviye erişimden yoksun bırakıldı; ya da koronavirüs salgınının ortasında, hastalar acilen A..., ilacına gereksinim duyduğunda, sözü geçen şahıs düzmece A..., ilacı göndermiştir.” Nitekim işbu adli merci, karşılıklı ve gelecekteki ortaklık hakkında hazır olduğunu bildirerek sanıkların etkili ve yasal cezaya çarptırılmasını dileriz. Türkiye’nin adli makamları tarafınca (14866/2022 araştırma no’lu adli dosya hakkında Sayın İstanbul Genel Savcısı imzasıyla) ulaşmış adli temsilinde sorulan soruların yanıtları aşağıdadır:

Soru: Acaba C... ve D...ilaçları Aden Ecza Deposu ve Pharma Company İthalat İhracat Sanayi ve Vizyon Ecza Deposu Ticaret Anonim firmaları tarafınca İran’a gönderildi mi?

- Evet, D..., C..., A...ve S..., ilaçları, Davut Tekiner yönetimindeki 1. Visyon Ecza Deposu, 2. Aden Ecza Deposu ve 3. İstanbul Pharma şirketleri tarafınca İran’a gönderilmiştir.

Soru: Bu firmalar bu alanda çalışıyorlar mı, çalışmıyorlar mı?

- İran İlaç ve Gıda Kurumu ile İranlı firmalara verilen belgelere dayanarak sözü geçen firmalar, Türkiye’nin Sağlık Bakanlığı tarafınca ilaç toptancısı olarak etkinlik gösterme ruhsatına sahiptir.

Soru: İşbu ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafınca incelenmiş mi incelenmemiş mi?

- İran Sağlık Bakanlığı denetiminde olan İran İslam Cumhuriyeti İlaç ve Gıda Kurumu laboratuvarında test edilmiştir.

Soru: Eğer test edilmişse analiz neticeleri uygun ve kabul edilebilir mi?

- C..., D..., A...ve S...ilaçları etkili farmasötik bileşenler içermez ve sahtedir.

Soru: İran’da hastalar bu ilaçları kullanma sonucu tehlikeye düşmüş mü veya can kaybı yaşanmış mı?

- İran Talasemi Derneği’nin hastalarda oluşan yan etki raporunu, İran İlaç ve Gıda Kurumu’na sunması sebebiyle D..., ilacının dağıtımı durdurulmuştur.

Değerli dostlar, değerli yetkililer yurtdışına düzmece ilaç satan bu örgüt yurt içinde halen düzmece ilaç satmaya devam ediyor. (...)"

"Murat Ağırel yazdı: Sahte kanser ilacı skandalı sürüyor" haberi, 02 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 02 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Murat Ağırel yazdı: Sahte kanser ilacı skandalı sürüyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Murat Ağırel yazdı: Sahte kanser ilacı skandalı sürüyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 01 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Cumhuriyet Gazetesi

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:17 DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu halka seslendi: "Taksim'de olmak için buluşacağız"
  2. 01:09 İngiltere'den Ruanda'ya Gönüllü Göç: Sığınmacı 3 Bin Sterlin Karşılığında Ayrıldı
  3. 01:03 Şampiyonlar Ligi Yarı Finalinde Bayern ve Real Arasında Beraberlik
  4. 00:57 Bira Partisi Yükselişte: Parlamento Hedefiyle Yola Çıkıyor!
  5. 00:52 Ankara, Şiddetli Sel İle Mücadele Ediyor!
  6. 00:45 İddia: İmamoğlu, Yasaklara Rağmen 1 Mayıs'ta Taksim'e Çıkılmamasına Karşı; Korteje Katılmayacak!
  7. 00:40 Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Araç İçin Savunma: 'İhtiyaç!'
  8. 00:30 Rusya'nın Saldırısı: 'Harry Potter Kalesi'nde Ölü ve Yaralılar!
  9. 00:13 Koton'un halka arz detayları belli oldu! Giyim devi, 70 ülkeye ürün satıyor: İşte detaylar
  10. 00:12 VakıfBank, Ekonomiye 2 Trilyon TL Katkı Sağladı!
  11. 00:11 Dikkat! Temassız kart sahipleri için limit 1500 liraya yükselecek: Tarih açıklandı
  12. 00:08 Oğuzhan Koç'tan boşanmıştı: Demet Özdemir konuştu!
  13. 00:08 ABD'den Ford'a 'ölümcül' otomobil özellikleri soruşturması
  14. 00:05 Plastik Tespiti Ünlü Çikolata Markasını Vurdu! Ürünler Toplanıyor!
  15. 00:02 ABD "Türkiye'nin Exxon Mobil ile görüşmesine" ilişkin açıklamada bulundu
  16. 00:02 Kılıçdaroğlu emekçilere Taksim çağrısında bulundu
  17. 00:00 Yenilenen Cupra Formentor, 100 km menzil ve 333 PS performansıyla etkiliyor!
  18. 23:42 Hastane yerine kuaföre giden Nihal Candan'ın tahliyesine itiraz!
  19. 23:33 İstanbulspor tarih vererek Dursun Özbek’e sesleniş yaptı!
  20. 23:15 'Baby Shower' Polemiğine Eser Yenenler de Bulaştı!
Sağlık Haberleri