Ölüm kışı: Vakalar artarken hükümetler COVID-19 kısıtlamalarını kaldırıyor

Ölüm kışı: Vakalar artarken hükümetler COVID-19 kısıtlamalarını kaldırıyor

Ölüm kışı: Vakalar artarken hükümetler COVID... Resmi COVID-19 ölüm sayısı beş milyonu aşarken toplam vaka sayısı 250 milyonu geçti. Bu rakamların gerçeğin çok altında olduğu bilinmektedir. The Economist’in 'fazladan ölümler' tahminine göre, 17 milyondan fazla kişi koronavirüsten hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz hafta dünya iki korkunç kilometre taşını geride bıraktı. Resmi küresel COVID-19 ölüm sayısı beş milyonu aşarken toplam vaka sayısı 250 milyonu geçti. Bu rakamların gerçeğin çok altında olduğu iyi bilinmektedir. The Economist’in 'fazladan ölümler' tahminine göre, 17 milyondan fazla kişi koronavirüsten hayatını kaybetti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkilisi Maria Van Kerkove, “Dünyanın bu kadar çok ölümün yasını tutmaya başladığını bile sanmıyorum. Ölü sayısının çok, çok daha fazla olduğunu biliyoruz,” dedi.

Kerkove, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Şu anda, görmememiz gereken yerlerde artışlar görüyoruz. Bol miktarda aşı kaynağının ve bol miktarda alet tedarikinin olduğu Avrupa’da son dört hafta içinde vakalarda yüzde 55’ten fazla bir artış oldu.”

Bu hafta, COVID-19 vaka oranları Rusya ve Almanya’da tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. Şu anda kişi başına düşen vaka sayısında dünyada ilk sırada olan Doğu Avrupa ülkeleri Slovenya, Estonya, Gürcistan ve Letonya’da vakalar katlanarak bir şekilde artıyor.

Geçtiğimiz hafta WHO, Avrupa’da devam eden COVID-19 dalgasında Şubat ayına kadar yarım milyon insanın daha ölebileceği uyarısında bulunurken, WHO’nun Avrupa şefi “ciddi endişesini” dile getirdi.

Dünya çapında vakalar üç haftadır artıyor. Uzmanların uyarıda bulunurken, Kuzey Yarımküre’de kışın başlamasıyla beraber büyük bir artış olacak. Avrupa tarafından belirlenen yörüngeyi birkaç hafta gecikmeyle takip eden ABD’de, aşılamaların artması nedeniyle vakalarda meydana gelen düşüş sona erdi.

Van Kerkove şu soruları yöneltti: “Daha kaç insanın ölmesi gerek? Harekete geçmemiz için daha kaç ülkenin vahim durumlara düşmesi gerekiyor?” ABD, bu sorunun cevabını açıkça ortaya koymuştur: “Çok, çok daha fazla.”

Bugün ABD, ülkeye yapılan seyahatlerde beklenen büyük bir artış öncesinde, uluslararası uçuşlar ve kara seyahatleri üzerinde 20 aydır yürürlükte olan kısıtlamaları sona erdiriyor. Delta havayolları, gelen uçuşlarda yüzde 50 artış bekliyor ve “yüksek talep” gördüğünü bildiriyor. Havayolunun CEO’su, “Biraz yarım yamalacak olacak” diye konuştu.

ABD genelinde, pandeminin yayılmasına yönelik tüm kısıtlamalar kaldırılıyor. Florida’nın en büyüğü olan Miami-Dade okul bölgesi, kısa süre önce ortaokul ve liselerde maske zorunluluğunu kaldırdığını duyurdu (burası, Florida’da maske zorunluluğunu sürdüren son bölgeydi). Georgia’da, Atlanta’yı da içeren Fulton County de dahil olmak üzere bir dizi bölge, zorunlu kurallara son verirken, Michigan okul bölgeleri de aynı şeyi yapma planlarını açıkladı.

ABC News şu haberi geçti: “Okullardaki COVID-19 düzenlemelerini izleyen bir şirket olan Burbio’ya göre, ABD’deki en büyük 200 okul bölgesi içinde bir düzineden fazlası son haftalarda maske zorunluluğunu kaldırdı.”

Amerika Birleşik Devletleri için bu, kitlesel bir ölüm kışı olacak. Resmi sayıma göre, 775.000 Amerikalı öldü. Bu, pandeminin başlamasından bu yana günde ortalama 1.200’den fazla ölüm olduğu anlamına geliyor. Hastalığı durdurmak için tüm önlemler terk edilirken, her gün 1000’den fazla insan ölüyor.

Toplu ölümler normalleştiriliyor ve yokmuş gibi muamele görüyor.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki korkunç ölüm seviyesi, ne pahasına olursa olsun kaçınılması gereken öğretici bir örnek olmak şöyle dursun, dünya çapında taklit ediliyor. Geçtiğimiz ay Yeni Zelanda, “Sıfır Covid” politikasını terk ederek yüz binlerce kişiyi işe geri gönderdi ve Auckland’daki okulları kısmen yeniden açtı. Sonuçlar beklendiği gibi oldu. Geçtiğimiz ay içinde, Yeni Zelanda’daki günlük yeni COVID-19 vakalarının sayısı beş kat arttı.

Asya’daki Singapur ve Vietnam gibi COVID-19’u ortadan kaldırma çabalarını bırakan ülkelerde görülen vakalarda artış yaşandı. Bu feci emsale aldırmayan Japonya, kısıtlamaları daha da gevşeterek iş seyahatinde olanlar için zorunlu karantina süresini 10 günden üç güne indiriyor.

İnsan nüfusunun yüzde 87’sine ev sahipliği yapan Kuzey Yarımküre için kış yaklaşırken, dünya bir kez daha pandemide bir dönüm noktasında bulunuyor. Kapitalizm, sayısız insanın –anneler, babalar, çocuklar ve yaşlılar– tamamen önlenebilir bir salgından ölmesine izin vermeye kararlıdır.

Her gün devam eden bu korkunç katliam sona erdirilmelidir!, Dünya Sosyalist Web Sitesi ve Taban Komitelerinin Uluslararası İşçi İttifakı tarafından 24 Ekim’de düzenlenen internet seminerinde önde gelen bilim insanlarının açıkladığı gibi, insanlık, virüsün nihai olarak ortadan kaldırılmasının temelini oluşturan küresel bir ortadan kaldırma stratejisi aracılığıyla pandemiyi birkaç ay içinde sona erdirecek araçlara sahiptir. Bu, okulların ve hayati olmayan işletmelerin kapatılmasını, test, karantina ve temaslı takibine büyük yatırım yapılmasını ve sağlık sebebiyle kapatılan işletmelerin çalışanlarına tam ekonomik destek verilmesini zorunlu kılmaktadır.

Ancak bu politikalar uğruna mücadele, mali oligarşinin zenginliğine ve iktidarına cepheden bir saldırıyı gerektirmektedir.

Tüm dehşetleriyle birlikte pandemi, hükümetlerin borsaları desteklemek için yaptığı yoğun müdahaleyle kendilerini büyük ölçüde zenginleştiren dünya milyarderleri için bir nimet oldu; işçiler ise COVID-19’un bulaşmasındaki başlıca merkezler olan güvenli olmayan işyerlerine geri dönmeye zorlandılar.

2020’nin başında, Amerika’nın milyarderlerinin net serveti 3,4 trilyon dolardı. Şimdi ise 5,3 trilyon dolara yükseldi. Dünyanın en zengin adamı Elon Musk, pandeminin başlangıcından bu yana 300 milyar dolar daha zenginleşti. Jeff Bezos 75 milyar dolar daha zengin oldu. Ve Google CEO’su Larry Page 64 milyar dolardan fazla kazandı.

Bezos, sayısız işçisinin depolarda yakaladıkları hastalıktan ölmesinden kâr etti. Kaliforniya makamlarına meydan okuyan Musk, Kaliforniya’daki Tesla fabrikasında yasa dışı bir şekilde üretimi yeniden başlattı ve bunun için kendisinden hiçbir zaman hesap sorulmadı.

Egemen sınıf, aslında, pandemiyi değil, insanları yok etme politikası uyguluyor. Siyasi statükoya göre, pandemi sonsuza kadar devam edecek ve aydan aya korkunç bir bedel ödetecektir.

Ancak bu cinayet politikalarına son verebilecek ve verecek olan toplumsal güç, halihazırda sahneye çıkıyor. Küresel bir grev hareketinin parçası olarak, Amerika Birleşik Devletleri’nde şu anda binlerce işçi grevde. Dünya Sosyalist Web Sitesi, bu işçi sınıfı hareketini pandemiye son vermek için gerekli sosyalist perspektif ve bilimsel bilgi ile donatmak için mücadele ediyor.

Andre Damon
9 Kasım 2021

Kaynak: Dünya Sosyalist Web Sitesi

"Ölüm kışı: Vakalar artarken hükümetler COVID-19 kısıtlamalarını kaldırıyor" haberi, 20 Kasım 2021 tarihinde yazılmıştır. 20 Kasım 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Ölüm kışı: Vakalar artarken hükümetler COVID-19 kısıtlamalarını kaldırıyor haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ölüm kışı: Vakalar artarken hükümetler COVID-19 kısıtlamalarını kaldırıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  2. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  3. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  4. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  5. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  6. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  7. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  8. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  9. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  10. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  11. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  12. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  13. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  14. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  15. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  16. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  17. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
  18. 22:53 İsveçlilerin mutluluk sırrı: İşte fikanın anlamı ve tarihi
  19. 22:50 Bunu yaparsanız marul daha uzun süre taze kalacak
  20. 22:41 Dünyanın en zengin yüzde 0,001'i parasını buna yatırıyor!
Sağlık Haberleri