Prof. Dr. Cinel: 'Hastanelere gelmeyin!'

Prof. Dr. Cinel: 'Hastanelere gelmeyin!'

Prof. Dr. Cinel: 'Hastanelere gelmeyin!' Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, koronavirüs hakkında açıklamalarda bulundu.

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, 3'üncü dalgası yaşandığı belirtilen koronavirüs salgınıyla ilgili kritik uyarılarda bulundu. Cinel, koronavirüs salgınında gelinen durum için "Herkesin bir adım geri çekilmesi lazım" dedi.

Prof. Dr. Cinel, hasta sayısının her geçen gün arttığının çizerek, "Herkesin bir adım geri çekilmesi lazım." dedi. Virüsün değişime uğradığını ve Türkiye'de yüzde 75'lere varan oranda yayıldığını hatırlatan Cinel, İngiltere kaynaklı olduğu belirtilen söz konusu mutant virüsün artık 1 dakikada bile bulaşabildiğini belirtip "Şu anda mutant halinin özelliği yüzde 50-60 daha öldürücü" vurgusu yaptı.

Cinel'in açıklamaları şöyle:

"Hastanelere gelmeyin"

Ramazan ayına başlamadan bu önümüzdeki bir hafta çok ciddi önlemlerin bireysel alınması gereken bir haftadayız. Hastanelere lütfen bu hafta acil olmadığı sürece kanserle ilişkili, kalple ilişkili, göreceli acil olmadığı sürece vatandaşlarımızın gelmemesi ve sağlık sisteminin üzerindeki yükün belli oranda hafifletilmesini rica ediyorum.

"Herkes 1 adım geri çekilsin"

En acil yapılması gereken şey herkesin bir adım geri çekilmesi lazım, bu seferberlikle aşılabilecek bir şey, vatandaşlık bilinciyle aşılabilecek bir şey.

'Biz bu işin üstesinden geldik' algısını bir kenara bırakmamız lazım. Şu anda aşılama devam ediyor 65 yaş üstünü aşıya ulaştırabildik fakat karşımızda değişen bir virüs var. Mutant virüs var. İngiliz mutantının yaygınlığı ülkemizde yüzde 75'e ulaştı. Bu anlamda virüs değiştiği için daha genç hasta gruplarına etki ediyor. Yoğun bakıma aldığımız hasta grupları artık 45 ile 60 yaş arası. Bu virüsün şu anda mutant halinin özelliği daha öldürücü yüzde 50-60'larda daha öldürücü.

"Artık 1 dakikada bulaşıyor"

Bu virüs şu anda çok hızlı bulaşıyor 5 dakika sohbet ederken bulaşan virüs şimdi 1 dakikada bulaşır hale geldi o yüzden çok dikkat etmemiz lazım. Aile içi kapalı alanlarda bulaş daha fazla, dışarıda yürüyüş için spor için çıktığımızda dahi kalabalıklardan uzak durmamız gerekiyor

Hızlı bulaştığı için hasta sayımız artıyor ve sağlık çalışanları bizler rahat hissedemiyoruz. Lütfen vatandaşlık bilinci içinde herkes buna yardımcı olsun ve total vaka sayılarını izlesin.

Ağır hasta sayımız kasım ayına oranla daha az bu avantajlı bir şey, aşıyı 65 yaş üstüne belli oranda ulaştırabildik. 65 yaş üstü ağır hasta sayımızda bir azalma olabilir.

"Yataklarımız hızla doluyor"

Ama şu çok önemli hastanedeki servis yataklarımız hızla doluyor, bu hız ciddi bir hız bunun bilincinde olması lazım vatandaşlarımızın. Ertelenebilir sağlık hizmeti gereksinimleri varsa mümkün olduğunca bir 10 gün 15 gün ertelesinler. Acil olmadıkça ötelesinler ertelesinler lütfen. Önümüzü görmemiz lazım çünkü. Yoğun bakımlarda yüzde 10-20 yatak boş kalması lazım ki tıbbı hizmet kalitesi düşmesin.

"Gençlere karşı yeni silahlar geliştirdi"

Şu anda İngiliz mutantında ya da Afrika mutantında daha genç yaşlara yeni silahlar geliştirdi, mikrop bu yüzden bizim hızlı bir şekilde aşılamayı gerçekleştirmemiz lazım. Bu önümüzdeki hafta çok önemli. Frene basarsak önümüzdeki ay rahatlama olabilir."

"Prof. Dr. Cinel: 'Hastanelere gelmeyin!'" haberi, 03 Nisan 2021 tarihinde yazılmıştır. 03 Nisan 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Prof. Dr. Cinel: 'Hastanelere gelmeyin!' haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Prof. Dr. Cinel: 'Hastanelere gelmeyin!' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  2. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  3. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  4. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  5. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  6. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  7. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  8. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  9. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  10. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  11. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  12. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  13. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  14. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  15. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  16. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  17. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  18. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  19. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  20. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
Sağlık Haberleri