Renkleriyle büyüleyen 'gül peçeli peri lapina' balığı keşfedildi

Renkleriyle büyüleyen 'gül peçeli peri lapina' balığı keşfedildi

Renkleriyle büyüleyen 'gül peçeli peri lapin... Hint Okyanusu'nda, Maldivler'deki resiflerin altında diğer lapinalar gibi yaş aldıkça cinsiyet değiştiren ve gökkuşağı renkleriyle büyülediği için 'gül peçeli peri lapina' da denilen 'Cirrhilabrus finifenmaa' balığı keşfedildi.

Sputnik'te yer alan habere göre; okyanusun 200-1000 metre arası derinlikteki sönük ışıklı mezopelajik bölgesinde (alacakaranlık bölgesi) yaşayan ve yüzeydeki mercan resiflerine asla çıkmayan 'Cirrhilabrus finifenmaa' balığı, ilk olarak bu yıl 'Resifler İçin Umut Projesi' kapsamındaki bir ekip tarafından tanımlandı.

Ekip Sidney Üniversitesi, Maldivler Deniz Araştırmaları Enstitüsü (MMRI), Field Doğa Tarihi Müzesi ve Kaliforniya Bilimler Akademisi'nden araştırmacılardan oluşuyor. Ekipte yer alan Sidney'deki Avustralya Müze Araştırma Enstitüsü'nden doktora sonrası araştırmacısı Yi-Kai Tea, sosyal medyada tanıttığı balıkla ilgili Hint Okyanusu'ndaki bir araştırma gemisinden e-postayla medyaya bilgi verdi.

"Yaşlandıkça erkeğe dönüşüp daha renkli hale geliyor"

Buna göre diğer lapina türleri gibi, gül peçeli peri lapina de yaşlandıkça görünüşünü ve cinsiyetini değiştiriyor. Hayata dişi olarak başlayıp olgunlaşarak erkeğe dönüşüyor ve çok daha renkli hale geliyorlar. Erkekler, muhtemelen dişileri etkilemek için çiftleşme mevsimi boyunca kendilerini çarpıcı düğün renkleriyle süslüyor.

Maldivlerin ulusal çiçeği pembe gül anlamına geliyor

Cirrhilabrus'un finifenmaa türündeki finifenmaa, yerel Dhivehi dilinde pembe gül anlamına geliyor. Ve hem balığın renklerine hem de türle aynı adı taşıyan Maldiv ulusal çiçeği pembe güle selam gönderiyor.

Bölgeye özgü yeni bir tür, ilk kez Maldivli bir araştırmacı tarafından tanımlandı

Yeni türün bulunması ve adlandırılmasında yer alan bilim insanlarından birinin Maldivler Deniz Araştırmaları Enstitüsü'nden Ahmed Necib olduğunu aktaran Tea, ilk kez bölgeye özgü yeni bir türün Maldivli bir araştırmacı tarafından tanımlandı.

Tea, 2019'da Tanzanya'nın Zanzibar kıyılarındaki mezopelajik bölgede keşfedilen başka bir peri lapinayı adlandırmıştı. Vibranium peri lapina (Cirrhilabrus wakanda), canlı mor renkli pullara sahip ve dişiden erkeğe dönüşürken başı güneş ışığı sarısı rengini alıyor.

İsim tercihinde süper kahraman Kara Panter ve memleketi Wakanda'ya saygı gönderme olduğunu belirten Tea, "Anlaşılması zor kurmaca ulus Wakanda gibi lapina da derinliklerdeki karanlık ve uzak resiflerde yaşadığı için bilimi atlatmayı başardı" benzetmesini yaptı.

Vibranium'un da Kara Panter'in giysisine işlenen hayali bir nadir metal olduğuna dikkat çeken Tea, "Renkler ve desenler bize filmde Wakandalılar tarafından kullanılan giysileri hatırlattı" dedi.

Gökkuşağı renkleriyle karşı konulmaz bir çekiciliği olan gül peçeli peri lapinaların süs akvaryumu ticareti için vahşi doğadan toplanmaları, şimdilik acil risk altında olmamalarına rağmen endişe veriyor.

"Renkleriyle büyüleyen 'gül peçeli peri lapina' balığı keşfedildi" haberi, 19 Ekim 2022 tarihinde yazılmıştır. 19 Ekim 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Çevre kategorisi altında bulunan Renkleriyle büyüleyen 'gül peçeli peri lapina' balığı keşfedildi haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Renkleriyle büyüleyen 'gül peçeli peri lapina' balığı keşfedildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Çevre konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:52 ABD'de Yılın İlk Banka İflası: Republic First Bank Kapanıyor
  2. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  3. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  4. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  5. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  6. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  7. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  8. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  9. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
  10. 03:35 İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!
  11. 03:34 İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
  12. 03:33 Beklenen KDV zammı geldi!
  13. 03:30 Toyota Avrupa, 2024'ün başında yüzde 10 büyüme kaydetti
  14. 03:30 Resmi Gazete'de bugün: 27 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  15. 03:24 Yerli üretim Renault Duster için fiyat belirsizliği devam ediyor!
  16. 03:23 27 Nisan 2024 Günlük burç yorumları
  17. 03:22 Gününüze tat katacak Huriye tatlısı tarifi: Sadece 4 malzemeli!
  18. 03:20 4 mucize bir arada: Ödemi söküp atan çay tarifi!
  19. 03:19 Mercedes Benz S Serisi ve BMW 7 Serisi'ne Çin'den rakip geliyor
  20. 03:19 Hemen pişsin çok beğenilsin diyenlere irmikli etimek tatlısı tarifi
Çevre Haberleri