Sağlık Uygulama Tebliği fiyatlarına yüzde 35 ila 75 oranda zam

Sağlık Uygulama Tebliği fiyatlarına yüzde 35 ila 75 oranda zam

Sağlık Uygulama Tebliği fiyatlarına yüzde 35... yeni tarife, tıbbi malzemeler için yayınlandığı tarihten itibaren, işlemler içinse beş gün sonra uygulanmaya başlayacak

Resmi Gazete’de dün (8 Şubat) yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği’yle (SUT) muayene, ameliyat, tetkik, girişimsel işlemler, tıbbi malzemelerin yeni işlem puanları artırıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) sözleşme-protokol yaptığı tüm sağlık hizmet sunucularından satın aldığı sağlık hizmetleri için güncellenen yeni fiyat tarifesine yaklaşık yüzde 35- 75 oranında zam yapıldı.

Değişiklikle, muayene yüzde 35, paket işlemler yüzde 45, diğer işlemler yüzde 40, diyaliz yüzde 50, tıbbi malzemeler yüzde 75 oranında zamlandı. Yeni tarife, tıbbi malzemeler için yayınlandığı tarihten itibaren, işlemler içinse beş gün sonra uygulanmaya başlayacak.

Malzemesizlik ameliyatları aksatıyordu

Kamu üniversite ve devlet hastanelerinde uzun süredir tıbbi malzeme sıkıntısı yaşanıyordu. Bu nedenle girişimler ve ameliyatlar erteleniyor ya da yapılamıyordu.

Diken’e konuşan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç ile Dr. Ergün Demir’e göre, kamu üniversite ve devlet hastanelerinde tıbbi malzeme sağlanmasındaki sıkıntının gerekçesi malzeme ve cihaz bedellerinin uzun süredir güncellenmemesiydi.

Firmalar yenilenmeyen fiyatlar üzerinden malzeme vermeyince, kamu üniversite ve devlet hastanelerinde tıbbi malzeme gerektiren beyin ve sinir cerrahi ile ortopedi ameliyatları durma noktasına gelmiş, kardiyovasküler işlemler aksamaya başlamıştı. Özellikle ortez, protez, kalp pili, katater, stent, balon gibi ithal edilen her türlü malzemenin temininde sorunlar yaşanıyordu. Hekimler ne acil ne de planlanmış ameliyatları yapabiliyordu.

 

Halen kamu hastanelerinde muayene ve ameliyat randevusu alınamaması önemli bir sorun olduğunu belirten Demir şu değerlendirmeyi yaptı: 

“SGK, sözleşme/ protokol yaptığı tüm sağlık hizmet sunucularından satın aldığı sağlık hizmetleri için güncellenen yeni fiyat tarifesine yaklaşık yüzde 35-75 arasındaki artış, özellikle kamu üniversite ve devlet hastanelerinin yaşadığı finansal sıkıntıyı atlatabilme ve borçlarını ödeyebilme imkanı sağlayabilecek. Bu durum kamu üniversite ve devlet hastanelerinin derin bir nefes almasını sağlasa da asıl bayram edecek olan özel hastaneler. Hastalar birçok branşta ve yan dalda Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alamadıkları için kamu sağlık hizmetine ulaşamamaktadır. Bu durumda parası olanlar veya borç para bulabilenler özel sağlık kuruluşlarına yöneliyor.”

Birçok özel hastane ve sağlık kuruluşu her türlü tıbbi işlem için SUT bedellerinin yüzde 200’ü (yasal sınır) ve çok daha üstünde bedeli hastadan alıyordu.

Dr. Kılıç şöyle konuştu:

“Daha çok cerrahi işlemlerde olmak üzere kayıt dışı olarak elden ödeme şeklinde uygulamalar çok hızlı bir şekilde artmaya başladı. SGK’dan özel kurumlara yapılan ödemeler adeta sübvansiyon niteliğinde. Söz konusu SUT değişikliğiyle birlikte bu da artmış olacak. SGK’nın bu artışla zaten yapması gereken denetimleri sıkılaştırması ve cezaları arttırması, ihlal yapan özel hastaneler ile sözleşmesini iptal etmesi gerekiyor.”

Sistem nasıl işliyor?

SGK, sağlık hizmetlerini finanse eden esas kurum. Kurum, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında sigortalılara ve hak sahiplerine sunulan sağlık hizmetlerini kamu-özel ayrımı yapmaksızın tüm sağlık hizmet sunucularından (kamu-özel-üniversite sağlık hizmet sunucuları, eczaneler ve optisyenler) sağlık hizmeti satın alım sözleşmesi/protokolü yaparak satın alıyor.  Kurumla sözleşmeli/protokollü sağlık hizmeti sunucularından alınan sağlık hizmetlerinin bedelleri GSS fon gelirlerinden karşılanıyor.

GSS hak sahiplerine finansmanı sağlanacak sağlık hizmetlerinin türlerini, miktarlarını ve kullanım sürelerini, teşhis ve tedavi yöntemlerini, ödeme usul ve esaslarını SGK, yayımladığı SUT aracılığıyla belirliyor.

Bakan Koca’dan iki bakana teşekkür

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, düzenleme için Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e Twitter üzerinden teşekkür etti.

"Sağlık Uygulama Tebliği fiyatlarına yüzde 35 ila 75 oranda zam" haberi, 09 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 09 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Sağlık Uygulama Tebliği fiyatlarına yüzde 35 ila 75 oranda zam haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sağlık Uygulama Tebliği fiyatlarına yüzde 35 ila 75 oranda zam 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:21 Ahmet Türk: İrademiz sandıklara yansırsa barışa bir adım daha yaklaşırız
  2. 10:16 Avcılar’da dehşet: Eşini çocuklarının gözü önünde öldürdü
  3. 09:49 Sermaye Piyasası Kurulu: Şirketlerin ilk halka arz ön şart tutarlarında indirime gidildi
  4. 09:45 Pelin Karahan: Eşime çıplak fotoğraflar attılar
  5. 09:38 Asal Araştırma Ankara ve İstanbul anketlerini açıkladı: Fark çok büyük
  6. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  7. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
  8. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  9. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  10. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  11. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  12. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  13. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  14. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  15. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  16. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  17. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  18. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  19. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  20. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
Sağlık Haberleri