Adet döngüsüne göre yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır?

Kısacası 35 günde bir adet gören kişinin hesaplamayı, 35-14=21 şeklinde yapması gerekir. Bu noktada kişi gebe kalmak için 21. günde cinsel ilişkiye girmelidir

Adet döngüsüne göre yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır?

Adet döngüsü düzenli olan kişiler için yumurtlama döneminin hesaplanması çok daha kolaydır. Son görülen adet kanamasının ilk günü, yeni bir menstrüasyon döngüsünün başlangıcı olarak kabul edilmektedir.

Beyinde bulunan hipotalamus bölgesi, hipofiz bezini üreme sistemini harekete geçirmesi için uyarır. Bir salgı bezi olan hipofiz bezi, FSH (Folikül Uyarıcı Hormon) ve LH (Luteinleştirici Hormon) hormonlarını salgılar. Yumurta foliküllerinin uyarılmasını sağlayan FSH  sayesinde yumurtalık rezervinde bulunan yumurtaların bir kısmı olgunlaşma sürecine girer. LH ise olgunlaşan yumurtanın çatlamasını sağlar. Böylece yumurta, döllenmenin gerçekleşeceği fallop tüplerine atmaktadır. 

Yumurtlama döneminin hesaplanabilmesi için öncelikle iki menstrüasyon döneminin başlangıç günlerinin arasındaki gün sayısı belirlemelidir. Ortalama 28 günde bir gerçekleşen adet kanaması, her 21 ila 35 gün arasında gerçekleşebilir. Her 28 günde bir adet gören kadınlarda yumurtlama, bir sonraki adet kanamasının başlayacağı ilk günden önceki 14. günde gerçekleşir. Her 30 günde bir adet gören kişilerde ise yumurtlama dönemi 16. güne denk gelir. Bu noktada doğru hesaplama için iki adet kanaması döneminin arasındaki sayıdan 14'ü çıkarmak gerekir. 

Kısacası 35 günde bir adet gören kişinin hesaplamayı, 35-14=21 şeklinde yapması gerekir. Bu noktada kişi gebe kalmak için 21. günde cinsel ilişkiye girmelidir. Ancak gebeliğin sağlanması için bu günden önce ve sonra da cinsel ilişkiye girilebilir. Farklı bir deyişle kadın yumurtası, fallop tüplerinde 12 ila 24 saat kadar canlı kalır. Erkek üreme hücresi olan sperm ise kadın vücudunda 4 .ila 5 gün kadar canlı kalabilir. Dolayısıyla 21. günden önceki 5 gün boyunca ya da yumurtlamadan sonraki 24 saat boyunca girilen cinsel ilişkiyle de gebelik sağlanabilir

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Anne sütünün faydaları nelerdir? Anne sütünün anneye faydaları nelerdir?
Diş ipi nedir? Diş ipini kimler kullanmalıdır,nasıl kullanılır?
Çiçek hastalığı nedir? Çiçek hastalığı nasıl bulaşır?