Çiçek hastalığı nedir? Çiçek hastalığı nasıl bulaşır?
Çiçek hastalığı nedir? Çiçek hastalığı nasıl... Tarihte ki ilk aşı, çiçek hastalığının aşısı olarak saptanmıştır. Bu halk sağlığı açısından en büyük başarı olarak kabul edilir. Bu aşının bulunması erken tanı ve takipler sayesinde olmuştur.
Çiçek hastalığı nedir?
Çiçek hastalığı tarihte görülen en geniş yayılıma ve ölüme sebep olan bulaşıcı bir hastalıktır.
İki türü bulunmaktadır: Variola major ve variola minor olarak adlandırılmaktır. Variola major yaklaşık %30 öldürücüdür ve ağır seyretmektedir. Variola minör ise daha hafif seyreder ve öldürücülük oranı %1 kadardır. Tarihte ki ilk aşı, çiçek hastalığının aşısı olarak saptanmıştır. Bu halk sağlığı açısından en büyük başarı olarak kabul edilir. Bu aşının bulunması erken tanı ve takipler sayesinde olmuştur.
Çiçek hastalığı nasıl bulaşır?
Ateş ve döküntülerin çıkmasıyla birlikte hava yolu ile bulaş olur. Ciltteki döküntüler kaybolana kadar bulaşıcılık miktarı giderek azalır. Hasta kişilerin kıyafetlerinden ve yatak takımlarından da hastalık bulaşabilmektedir. Çiçek hastalığı olan kişilerin bulunduğu binalardaki havalandırma sistemleri ile bulaş olabilir ve bu nedenle ilk vakadan 2-3 hafta sonra salgın ortaya çıkabilir.
Toplumlarda ortaya çıkan salgınlar ile çiçek hastası olan bir kişinin 5-12 kişiye çiçek hastalığı bulaştırabildiği bulunmuştur. Aşısız toplumlarda bütün bireyler hastalığa karşı duyarlıdır. Bu nedenle hızlı bulaşma olmaktadır. Bu hız ortalama bir hasta için 10 kişi olarak hesaplanmıştır.
Çiçek hastalığı tedavisi nasıldır?
Çiçek hastalığı virüsü için herhangi bir tedavi bulunmamakla birlikte yakalanma olasılığını azaltmak için korunma yöntemleri bulunur. Yapılan aşılama programları sayesinde var olan virüs, yani çiçek hastalığı tamamen ortadan kaldırılmıştır. Sadece laboratuvar ortamında çalışan bireyler risk altında olabilir.
Çiçek virüsüne temasta bulunduğu düşünülen kişilerin veya çiçek hastası olan bir kişi ile teması olan kişilerin teması takiben 4 gün içinde aşı olması, hastalığı geçirmesini önleyebilir veya hafif atlatmasını sağlayabilir. Ayrıca yapılan çalışmalar Cidovir'in kemoproflakside etkin olarak kullanılabileceğini ortaya çıkarmıştır.
"Çiçek hastalığı nedir? Çiçek hastalığı nasıl bulaşır?" haberi, 31 Ağustos 2020 tarihinde yazılmıştır. 31 Ağustos 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Kadın Sağlığı kategorisi altında bulunan Çiçek hastalığı nedir? Çiçek hastalığı nasıl bulaşır? haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çiçek hastalığı nedir? Çiçek hastalığı nasıl bulaşır? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kadın Sağlığı konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.