Çiçek hastalığı nedir? Çiçek hastalığı nasıl bulaşır?

Tarihte ki ilk aşı, çiçek hastalığının aşısı olarak saptanmıştır. Bu halk sağlığı açısından en büyük başarı olarak kabul edilir. Bu aşının bulunması erken tanı ve takipler sayesinde olmuştur. 

Çiçek hastalığı nedir?

Çiçek hastalığı tarihte görülen en geniş yayılıma ve ölüme sebep olan bulaşıcı bir hastalıktır.

İki türü bulunmaktadır: Variola major ve variola minor olarak adlandırılmaktır. Variola major yaklaşık %30 öldürücüdür ve ağır seyretmektedir. Variola minör ise daha hafif seyreder ve öldürücülük oranı %1 kadardır. Tarihte ki ilk aşı, çiçek hastalığının aşısı olarak saptanmıştır. Bu halk sağlığı açısından en büyük başarı olarak kabul edilir. Bu aşının bulunması erken tanı ve takipler sayesinde olmuştur. 

 

Çiçek hastalığı nasıl bulaşır?

Ateş ve döküntülerin çıkmasıyla birlikte hava yolu ile bulaş olur. Ciltteki döküntüler kaybolana kadar bulaşıcılık miktarı giderek azalır. Hasta kişilerin kıyafetlerinden ve yatak takımlarından da hastalık bulaşabilmektedir. Çiçek hastalığı olan kişilerin bulunduğu binalardaki havalandırma sistemleri ile bulaş olabilir ve bu nedenle ilk vakadan 2-3 hafta sonra salgın ortaya çıkabilir.

Toplumlarda ortaya çıkan salgınlar ile çiçek hastası olan bir kişinin 5-12 kişiye çiçek hastalığı bulaştırabildiği bulunmuştur. Aşısız toplumlarda bütün bireyler hastalığa karşı duyarlıdır. Bu nedenle hızlı bulaşma olmaktadır. Bu hız ortalama bir hasta için 10 kişi olarak hesaplanmıştır. 

Çiçek hastalığı tedavisi nasıldır? 

Çiçek hastalığı virüsü için herhangi bir tedavi bulunmamakla birlikte yakalanma olasılığını azaltmak için korunma yöntemleri bulunur. Yapılan aşılama programları sayesinde var olan virüs, yani çiçek hastalığı tamamen ortadan kaldırılmıştır. Sadece laboratuvar ortamında çalışan bireyler risk altında olabilir.

Çiçek virüsüne temasta bulunduğu düşünülen kişilerin veya çiçek hastası olan bir kişi ile teması olan kişilerin teması takiben 4 gün içinde aşı olması, hastalığı geçirmesini önleyebilir veya hafif atlatmasını sağlayabilir. Ayrıca yapılan çalışmalar Cidovir'in kemoproflakside etkin olarak kullanılabileceğini ortaya çıkarmıştır.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Anne sütünün faydaları nelerdir? Anne sütünün anneye faydaları nelerdir?
Diş ipi nedir? Diş ipini kimler kullanmalıdır,nasıl kullanılır?
Bebeklerde uyku düzeni ne zaman oluşur?

Kadın Sağlığı Haberleri

Kanser ile ilişkilendirilen bazı saç ürünleri kaldırılıyor
İBB'den öğrencilere hijyenik ped desteği
Pilates, kadınların cinsel işlev bozukluklarına iyi geliyor
Kadınlar BioNTech’e soruşturma başlattı!
Adet geciktirici ilaçlar nedir, ne işe yarar?