Türkiye'nin Boya Sektöründe 2024'te %20 Büyüme Bekleniyor: BOSAD Başkanı Baytaş'tan Çağrı

BOSAD Başkanı Baytaş, Türkiye'nin boya sektöründe 2024'te %20 büyüme öngörüsünü paylaştı. Sektördeki en büyük sorunlar arasında enflasyon ve eleman kıtlığı var. Markalaşma ve Ar-Ge'ye yatırım yapma çağrısı yapıldı.

BOSAD Başkanı Kenan Baytaş, Türkiye'nin boya sektöründe 2024'te %20 büyüme beklediğini açıkladı. Ancak, sektörün karşılaştığı en büyük sorunlar arasında enflasyon artışı ve eleman kıtlığı bulunuyor. Baytaş, markalaşma ve Ar-Ge'ye yatırım çağrısı yaparken, sektörün rekabet gücünü artırmak için önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

BOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Baytaş, Painİstanbul&Turkcoat Fuarı öncesi düzenlenen yemekte boya sektöründe 2024 yılında %20 büyüme beklendiğini açıkladı. Türkiye'nin boya sektöründe Almanya, İspanya, Fransa ve İtalya'dan sonra dünya genelinde beşinci sırada bulunduğunu ve hedeflerinin dördüncü sıraya yükselmek olduğunu vurguladı. Baytaş, Türkiye'nin 600 bin ton boya üretimi gerçekleştirdiğini ve 160 ülkeye ihracat yapıldığını belirtirken, sektörün sadece inşaatlarla sınırlı olmadığını, koruyucu özelliklerinin endüstride de yoğun bir şekilde kullanıldığını dile getirdi. İhracatın %85'ini 10 şirketin gerçekleştirdiğini ve üretimin %85'ini de yine bu şirketlerin yaptığını ifade etti. Ayrıca, hammaddenin %70'inin yurtdışından ithal edildiğini, ancak Türkiye'nin uçak boyaları, gemi boyaları ve yerli araç TOGG'un boyasını da ürettiğini ekledi.

Baytaş, enflasyonun artması ve işgücü kıtlığının sektördeki önemli sorunlar olduğunu belirtirken, mavi yakalı çalışanların ortalama maaşlarının 25-30 bin TL civarında olduğunu söyledi. Ayrıca, sektörün finansman yapısı, yerelleşme ve hammaddenin peşin ithalatı gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurguladı ve vadelerin kısaltılması gerektiğini dile getirdi.

BOSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hakan Ünel ise Türkiye'nin boya ihracatının artması için markalaşmanın önemli olduğunu ve bunun için kazancın yatırıma dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. Baytaş ise katma değeri yüksek boyalara odaklanılması gerektiğini ve bunların genellikle endüstriyel boyalar olduğunu vurguladı. Ayrıca, kimyanın öneminin arttığını ve Ar-Ge'ye yapılan yatırımların gerekliliğini vurgulayarak, firmaların dünya pazarlarını yakından takip ederek küresel firmalara rakip olabilecek konuma gelmesi gerektiğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Kafe ve restoranlarda bu ibareye rastlarsanız ödeme yapmayın!
Karpuz kelek çıkarsa tüketiciler 20 bin lira kazanabiliyor!
200 TL banknot 132 dolar ederken şimdi ise 6 dolara kadar geriledi
Çalışanın fazla mesaisine yasak geldi
Ev alacaklara haber: Konut fiyatlarının düştüğü bölgeler açıklandı