Yaklaşık yarım asır süren araştırmaların ardından uyku alanında çalışmalar yapan bilim insanları artık "uykunun faydalarının ne olduğu" sorusuna değil, "uykunun bize sağlamadığı fayda olup olmadığı" sorusuna odaklanmaya başladı.
Yetişkin bir bireyin gönde 8 saat uyuması gerektiğini bilmeyen yoktur.Peki bu 8 saatlik dilimde ne oluyor? Öncelikle uykuya daldığınız 8 saatin zaman aralığı çok önemlidir eğer siz gece yarısı 4 de uykuya dalıp 8 saat uyuyor iseniz bu beyniniz için çok da bir şey ifade etmeyecektir.Önemli olan zaman dilimi en geç 12 civarı yatağınıza uyumak üzere yatmış olmanız ve güne 7- 8 gibi başlamış olmanızdır.Beyniniz,cildiniz kendini gece 11 ıle 3 arası bir bilgisayar gibi sıfırlamaya, yenilemeye başlar özellikle bu saatler aralığında ki kaliteli uyku çok önemlidir.Etrafınız da ki bazı insanların ;'-bana 4 saat 'lik uyku yetiyor,'- zamanım yok 'gibi cümlelerine takılmayın uzun vadede bu durum oldukça sakıncalı olup bazı hastalıklara yol açmaktadır.
Yine yapılan bilimsel çalışmalara ve bilim insanlarının yaşamlarına baktığımız da görürüz ki bir fikir de ,bir konu hakkında ki düşüncelerimiz de ilerliyemediğimiz de uykuya daldığımız da o konu ,o fikirle ilgili yeni bir fikirle uyanmış oluruz.Beynimizin uykuya ihtiyacı vardır.
Yapılan bilimsel çalışmalar, uykusuzluğun beynimiz ve vücudumuz üzerinde çok ciddi etkiler yaptığını ortaya koydu.Alzheimer, kanser, kalp krizi, obezite, şeker, depresyon ve hatta intihar gibi ölümlere neden olan durumların neredeyse tamamının uykusuzlukla önemli ya da bir şekilde bağlantısı var.İnsan vücudundaki belli başlı fizyolojik sistemler ve beyinle ilgili faaliyetler, uyurken yenileniyor. Uykusuzluk durumunda ise ciddi sıkıntılar baş gösteriyor.
Ancak uykunun sahip olduğu tüm faydalara rağmen uykuya dalmak her zaman çok da kolay olmuyor. Uyku haplarının ise beraberinde getirdiği bir dizi sağlık sorunu nedeniyle faydaları tartışmalı.