Yeni doğan bebekler de vücut gelişimi nasıl olur? Bebeklerde vücut gelişimi nasıl olur?

İlk bir yıldan sonra vücudu kafanın ağırlığını yakalayacak ve kilolar eşitlenecek hale gelir.

Bebekler de vücut gelişimi nasıl olur?

 

Hızlı kilo alımı

Bebekler, özellikle ilk 6 ay oldukça hızlı kilo alırlar. Hatta doğdukları kilonun 2 katına çıkarlar. Ancak kilo alımında farklılık gösteren emen bebek ile mama ile beslenen bebektir. Yani emen bebek mama ile beslenen bebeğe göre daha hızlı kilo alacaktır. Ancak 6 aydan sonra durum değişebilir ve mama ile beslenen bebeklerin emen bebeklerden yüzde 5 ile 10 arasında daha fazla kiloya eriştiği görülmüştür. Hatta ek gıdaya geçildiğinde bebeğin yiyeceklere karşı direnç göstermesi kilo kaybetmesine yol açabilir. Tüm bunlar beklenen ve normal kabul edilen durumlardır. 1 yaşından itibaren hem mama ile beslenen, hem de emen bebeklerin kiloları hemen hemen eşit olacaktır.
 

Kafa gelişimi

Doğumdan hemen sonra bebeğinizin kafatasındaki yamukluklar sizi korkutabilir. Ancak bu yamukluklar doğumsal kaynaklı olup birkaç hafta içinde düzelecektir. Bunun dışında bebeğinizin kafa gelişimi de tıpkı boy ve kilosu gibi takip edilmelidir. Zaten bebeğinizin kafası 2 yıl boyunca boy ve kilosuna eşit büyüyecektir. Normalden daha büyük bir kafatası su toplama ihtimalini akıllara getirebilir. Aynı şekilde daha küçük bir kafatası da beyin fonksiyonlarında gerilik oluğunu gösterebilir.
 

Boy ve kilosu yüzdelik olarak değişir

Bebekler ilk birkaç ay içerisinde yüzde 10 ile yüzde 75 arasında bir gelişim göstermelidir. Bu gelişim aslında ebelik hamilelik döneminde aldığı kiloya ve anne ile babanın boy – kilo indeksine bağlıdır. Her ay yüzdelik olarak bebeğinizin boy ve kilosunu hesaplamamışsa fayda bulunuyor. Eğer gelişim yüzde 25 ve civarında ise bebeğin oldukça normal boy ve kiloya sahip olduğu düşünülür. Eğer yüzdesel değerlerde artış yerine düşüş gözlemlerseniz bu durum tıbbi açıdan incelenmesi gereken bir durum ortaya koyabilir.

Kilo kafasında toplanır

Bazı ebeveynler bebeklerinin başlarının daha kilolu olduğu konusunda endişelenebilirler. Aslında bu oldukça normal bir durumdur.  Çünkü ilk yıl bebeklerin kiloları kafa bölgesinde toplanır. İlk bir yıldan sonra vücudu kafanın ağırlığını yakalayacak ve kilolar eşitlenecek hale gelir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Çiçek hastalığı nedir? Çiçek hastalığı nasıl bulaşır?
Bebeklerde uyku düzeni ne zaman oluşur?
Kaliteli uyku için neler yapılmalı?

Kadın Sağlığı Haberleri

Kanser ile ilişkilendirilen bazı saç ürünleri kaldırılıyor
İBB'den öğrencilere hijyenik ped desteği
Pilates, kadınların cinsel işlev bozukluklarına iyi geliyor
Kadınlar BioNTech’e soruşturma başlattı!
Adet geciktirici ilaçlar nedir, ne işe yarar?