Sivas'ın C Vitamini Deposu: Bu Meyvenin Bulunduğu Evlerde Kalp Hastalığı Riski Azalıyor!

Sivas'ın C Vitamini Deposu: Bu Meyvenin Bulunduğu Evlerde Kalp Hastalığı Riski Azalıyor!

Sivas'ın C Vitamini Deposu: Bu Meyvenin Bulu... İç Anadolu Bölgesi'nde yetişen alıç meyvesi, bölge halkının vazgeçilmezi olarak biliniyor; kendiliğinden yetişen bu meyve, kuvvetli C vitamini içeriğiyle kalp sağlığına katkı sağlıyor ve birçok sağlık sorununa şifa oluyor.

Doğada kendiliğinden yetişen alıç meyvesi, şimdi tezgahlarda yerini aldı. İç Anadolu Bölgesi'nde yaygın olarak bulunan bu meyve, birçok faydasıyla biliniyor. Özellikle bölge halkı, alıç meyvesinin sirkesinin kalp rahatsızlıklarına iyi geldiğini belirtiyor.

 

ALIÇ SİRKESİ NASIL YAPILIR?

Sivas'ta doğal olarak yetişen alıç meyvesi, yerel halk tarafından toplanıp bir gün boyunca suda bekletiliyor. Ardından kaya tuzu, nohut, bal ve limon eklenerek oda sıcaklığında, karanlık bir ortamda bekletiliyor. Alıçların tabana çökmesi sonrasında 2 günde bir karıştırılan bu sirke, genellikle 60 ila 90 gün içinde kullanıma hazır hale geliyor.

aliofdg.jpg

Bilimsel araştırmalar, alıç sirkesinin kanseri önleme, kalp damar hastalıklarına fayda sağlama, bağışıklık sistemini güçlendirme, şeker hastalığını dengeleme ve tansiyonu düzenleme konusundaki etkilerini doğrulamıştır.

Mide problemi yaşayan kişilere su ile karıştırılarak tüketilmesi tavsiye edilen alıç sirkesinin tok karnına veya uyumadan önce tüketilmesi öneriliyor.

aliofh.jpg

GÜÇLÜ BİR C VİTAMİNİ DEPOSU

Sosyolog ve Aile Danışmanı Ziya Soybayraktar, alıç meyvesi için, “Tabiatta şifa kaynağı olarak çok şey var fakat insanlar bunun pek farkında değil. Sivas’ta alıç, kuşburnu, karamuk gibi doğada yetişen meyveler, sebzeler, küçük bitkiler şifa dağıtan kaynaklar. Alıçta bunlardan bir tanesi ve en önemlisi. Alıç bir C vitamini deposu. Özellikle Sivas’ın ekolojik, iklimsel yapısı alıca kendisine has bir aroma katıyor, alıcın özelliğini daha da artırıyor. Bilimsel çalışmalarda alıç; kalp damar hastalarında çok yararlı olduğu, kanseri önlediği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, şeker hastalığını ve tansiyonu dengelediği ile ilgili bilimsel emekler var” dedi.

Soybayraktar, konuşmasının devamında, “Bunları topluyoruz, getirip yıkıyoruz. Sivaslıların hepsi bilir ki bu mevsimde alıç ipe takılır ve tüketilir fakat son yıllarda alıç sirkesinin kıymeti anlaşılınca insanlar sirkesini yapmaya başladı. Ben kalp damar hastasıyım. Bunun çok yararlı olduğunu ve kendimde faydalarını görünce her yıl dağlardan topladığımız alıçla sirke yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

aliogdfg.jpg

ALIÇ SİRKESİ NASIL KULLANILIR?

Soybayraktar, alıç sirkesinin tüketilme şekline dair, “Dağdan topladığımız alıçları bir gün öncesinden suya koyuyoruz ve bir gün süresince bekliyor. Ertesi gün suda beklettiğimiz alıcı yıkıyoruz. Daha sonrasında yapacağımız kabın yarısı kadar alıç koyuyoruz. Daha sonra bir buçuk yemek kaşığı kaya tuzu ilave ediyoruz. İçerisine mayalanması için 10-15 adet nohut koyuyoruz.

Daha sonrasında isteğe bağlı şeker ya da bal koyuyoruz. Daha sonrasında yarım limonu da sirkemizin içerisine koyuyoruz, yüzecek şekle gelene kadar su ilave ettikten sonra azını hava alacak şekilde bezle kapatıyoruz. O da sıcaklığında karanlık bir alanda beklettiğimiz alıç sirkesini tabana çökene kadar 2 günde bir karıştırıyoruz. Alıç tabana çöktükten sonra 60 ila 90 gün arasında sirkemiz kullanıma hazır oluyor.”

“Sirkeyi kullanırken dikkat edilmesi gereken şey, uzmanlar bunu aç karnına tüketilmesini öneriyorlar. Çay bardağının yarısına kadar sirke koyup üzerine su ilave ederek içmeleri önerilir. Ama mide ile ilgili problemi olan yurttaşlarımız yemeklerden sonra veya uyumadan önce içerlerse aynı şifayı bulacaklardır.” ifadelerini kullandı.

"Sivas'ın C Vitamini Deposu: Bu Meyvenin Bulunduğu Evlerde Kalp Hastalığı Riski Azalıyor!" haberi, 12 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 12 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Sivas'ın C Vitamini Deposu: Bu Meyvenin Bulunduğu Evlerde Kalp Hastalığı Riski Azalıyor! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sivas'ın C Vitamini Deposu: Bu Meyvenin Bulunduğu Evlerde Kalp Hastalığı Riski Azalıyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 30 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:40 İsrail'in Gazze saldırılarında can kaybı 34 bin 535’e yükseldi
  2. 11:31 Fatih Erbakan: Belediye başkanlarımıza AK Parti'ye geçmeleri için baskı yapılıyor
  3. 11:25 Nagehan Alçı: Gerçek bir bahar için kaldırın Taksim yasağını
  4. 11:24 Çiftlik oyunları tutkunları için güzel bir haber: Steam Çiftlik Festivali başladı!
  5. 11:20 Yargıtay'dan ÇHD davasında kısmi bozma ve onama
  6. 11:19 Tekel bayileri, sigara grubunu boykot etti: Açıklama geldi
  7. 11:17 Emeklilere seyyanen zam yolda mı?
  8. 11:10 Uzman isim "48 saat kaldı" diyerek uyarıda ve gram altın için 'fırsat' çağrısında bulundu
  9. 11:10 Altın borcu olanlara sevindirici haber! İslam Memiş, alım zamanını belirleyerek tarih verdi
  10. 11:10 Dolar kuru dalgalanırken düşüş başladı!
  11. 11:08 Acun Ilıcalı, Slovenya'nın köklü kulüplerinden Maribor'u satın almayı planlıyor
  12. 11:04 Dries Mertens için teklif geldi
  13. 11:00 Panathinaikos'un Fatih Terim ile yolları ayrılıyor
  14. 10:55 Çinliler nihayet bunu da gerçekleştirdi! 440 bin TL'ye sıfır lüks otomobil
  15. 10:51 Altın piyasasında güncel durum: Gram altın tahmini ve altın yatırımcılarına yönelik uyarılar
  16. 10:51 Lezita, Anadolu'nun en büyük firmaları listesinde 34. sırada yer alması dolayısıyla ödül aldı
  17. 10:51 Hizmet Üretici Fiyat Endeksi yükseldi
  18. 10:51 Tahliye kararına itiraz: Nihal Candan yeniden cezaevine girebilir
  19. 10:51 Turizm sektöründen üç aylık dönemde 8,7 milyar dolar gelir elde edildi
  20. 10:47 Yolcu midibüsü devrildi: 1 astsubay hayatını kaybetti, 17 yaralı
Sağlık Haberleri