SMA tarama uygulaması ülke genelinde başladı

SMA tarama uygulaması ülke genelinde başladı

SMA tarama uygulaması ülke genelinde başladı Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığının önlenmesine yönelik evlilik öncesi çiftlerin SMA tarama uygulaması ülke genelinde başlandı. ''Biz bu tarama testlerini aslında çocuklar için yapıyoruz"

Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığının önlenmesine yönelik evlilik öncesi çiftlerin SMA tarama uygulaması ülke genelinde başlandı.

Evlilik öncesi uygulanan testlerin arasına SMA tarama testi de dahil edildi. Buna göre Aile Sağlığı Merkezleri'nde önce erkekten alınacak kan örneği ile SMA taşıyıcılık testi yapılacak. Tarama uygulaması 27 Aralık itibariyle İstanbul genelinde başladı. Alınan kan örneğinde erkek taşıyıcı çıkarsa, kadından da örnek alınacak ve çiftlerin her ikisi de SMA taşıyıcısı çıkarsa, çocuk sahibi olmak istedikleri zaman tüp bebek tedavisine yönlendirilecek.

"Önlem amaçlı testimizi yaptırmaya karar verdik"

sma.jpeg

SMA taraması için Bağcılar 30 Nolu Aile Sağlığı Merkezine gelen Muhammed Yıldız (34) ve Nuran Yıldırım (20) çifti önlem için bu testi yaptırmaya karar verdiklerini söyledi. Muhammed Yıldız, "Bu testin yapılmaya başlayacağını daha önce biliyorduk ancak ne zaman başlayacağını bilmiyorduk. Sürekli bu konuyla ilgili araştırma yapıyordum. Araştırma yapmamın nedeni 15 Mayıs'ta evleniyoruz. Bir an önce randevu almam gerekiyordu. Bugün de aile hekimliğinden aradılar. SMA test taraması için hemen iş yerimden izin aldım. Bu testin evlenecek çiftlere yapılması gayet güzel. En azından doğacak çocuğumuzun SMA'lı olup olmadığına dair ön tarama yapılmış olacak. Biz de önlem amaçlı testimizi yaptırmaya karar verdik" dedi.

Nuran Yıldırım ise "Bir buçuk senedir birlikteyiz. Birkaç ay sonra evlenmek istiyoruz. Nişanlım bu test uygulamasını söylemişti, ancak yapmayız diye düşünüyordum. Bugün test vermeye karar verdik. Neden bu testi yatırmamız gerektiğini öğrenince çok gerekli olduğunu anladım. Aynı zamanda ücretsiz olması çok güzel. Bir komşumun çocuğu SMA'lı o çocuğu her gördüğümde çok üzülüyordum" diye konuştu.

"Çocuklar için yapıyoruz"

Sağlıklı çocuklar dünyaya getirebilmek adına bu uygulamaya başladıklarını belirten İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Çocuk Ergen Kadın Üreme Sağlığı Birim Uzmanı Dr. Aylin Dervişoğlu, "Bakanımızın yapmış olduğu açıklamalar neticesinde bugün itibariyle tüm aile sağlığı merkezlerimizde SMA taşıyıcı tarama programına başlamış bulunuyoruz. Bu program kapsamında evlilik öncesi, evlilik raporu almak için aile sağlığı merkezine başvuran tüm çiftlere ve hali hazırda evli olup çocuk sahibi olmayı planlayan ve testin yapılmasını talep eden tüm çiftlere aile sağlığı merkezlerimizde SMA tarama testi ücretsiz şekilde uygulanacaktır. Bu tarama testlerinin sonuçlarında şüpheli sonuçların çıkması durumunda kişiler aile hekimliği aracılığıyla tıbbi genetik uzmanlarına yönlendirilecektir. Halihazırda biz anne ve baba adaylarını tarıyor olsak da biz bu tarama testlerini aslında çocuklar için yapıyoruz" dedi.

"27 Aralık itibarıyla tüm ülkede tarama uygulamalarına başlandı"

Dr. Dervişoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Evlenecek çiftlerimizin tamamından aile hekimlerinin de önerileriyle birlikte evlilik öncesi SMA tarama testlerini yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Tüm tarama programlarında olduğu gibi bu testide talep edenler yaptırabilecek. Kişiler talep etmeleri halinde aile hekimliği birimlerine başvurabilirler. Dünyaya gelen her çocuğun sağlıklı olması en başta istediğimiz şey. Bunun için de yapılacak tarama testleri, tarama programlarına halkımızın uyum sağlamasını istiyoruz ve tarama testlerini yaptırmalarını kesinlikle öneriyorum. Tüm ülkede 27 Aralık itibariyle tarama uygulamalarına başlandı."

"SMA tarama uygulaması ülke genelinde başladı" haberi, 27 Aralık 2021 tarihinde yazılmıştır. 27 Aralık 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan SMA tarama uygulaması ülke genelinde başladı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. SMA tarama uygulaması ülke genelinde başladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:12 Serdar Ortaç'ın Mücadelesi: Playback Konserde Denge Zorluğu
  2. 17:07 Balık Av Yasaklarıyla Fiyatlar Tırmanıyor: Tezgahlar Boş Kalmıyor
  3. 17:03 Fitch Ratings, Türkiye'nin Kredi Notu Yükselmesinin Ardından Panel Düzenleyecek
  4. 16:59 Şubat Ayında Türkiye'de Ücretli Çalışan Sayısında %4,1 Artış Kaydedildi
  5. 16:55 Altın Piyasasında Günlük Yükseliş: Standart Altının Kilogram Fiyatı Arttı
  6. 16:54 CHP Milletvekili Kadim Durmaz: "Deprem kapımıza dayandı hâlâ önlem planı yok!"
  7. 16:51 AB Konseyi Başkanı, Ukrayna Yardımlarını Savundu: 'Rusya'dan Korkmuyoruz'
  8. 16:48 İnstagram'a o nostaljik özellik geliyor!
  9. 16:47 Tahran'da İsrail'in İsfahan'a Düzenlediği Saldırı Protesto Edildi
  10. 16:42 Trabzonspor, Kayserispor maçına hazırlanıyor!
  11. 16:41 Google Çalışanlarının İşten Çıkarılması: İsrail Anlaşması Protestosu ve İç Çatışmalar
  12. 16:37 Galatasaray'da 5 oyuncu için bir imza töreni düzenleniyor
  13. 16:37 AYM ifade özgürlüğü kararı verdi: Artık bildiri dağıtmak için izne gerek olmadığı belirtildi
  14. 16:36 Japonya'da Sağlık Çalışanları, Google Haritalar'daki Asılsız Yorumlar İçin Dava Açtı
  15. 16:32 Eylem Tok ve oğlunu havalimanına götüren kişi serbest bırakıldı
  16. 16:32 Erdoğan'a Fenerbahçe iddiası: "Ben artık Fenerbahçeli değilim, milli takımı tutuyorum"
  17. 16:32 Galatasaray, Anahtar Oyuncularla Yeniden Anlaştı: İmza Töreni Coşkuyla Kutlandı!
  18. 16:28 Ortadoğu Gerilimi Altın Fiyatlarını Uçurdu: Uzmanlar Düşüş Bekliyor
  19. 16:22 Türk Takımlarının Avrupa Kupalarındaki Macerası Son Buldu
  20. 16:19 Bankacılık Sektöründe Mevduatlar Yükseliyor, Kredi Hacmi Artıyor
Sağlık Haberleri